DOLAR 32,4511
EURO 34,6482
ALTIN 2.388,73
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Türkiye Şeker Hastalığı Vakfı ‘Diyabet Yardım Hattı’ oluşturdu

22.04.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Cihat Aslan’ın haberine göre Corona virüs salgınında yüksek tehlike grubunda bulunan şeker hastalığı hastaları için yardım hattı kuruldu. Dışarıya çıkamayan ve karantina altında olan şeker hastalığı hastaları bu süreçte uzmanlara, diyabet riskinde hangi kategoride bulunduklarını, beslenme düzenlerini nasıl sağlayacaklarını, kan-şeker ölçümü ile diyabetin kontrolünü nasıl sağlayacaklarını soruyor.

Koronavirüs salgınında durumu ağırlaşan veya hayatını kaybeden şahısların büyük bir kısmını en az bir kronik hastalığı ve üstü hastalıkları olan halk müziği oluşturuyor.

Türkiye’de de 12 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiren diyabet hastalığı da, Kovid-19 salgınına aleyhinde en yüksek risk taşıyan üç hastalıktan biri.

Salgın döneminde dışında çıkamayan ve sorun yaşayan diyabet hastalarının imdadına ise Türkiye Diyabet Vakfı yetişti. Şeker Hastalığı Vakfı, salgın sürecinde vatandaşların açık havada ayrılmadan diyabeti daha iyi yönetmesi için “Biz Yanınızdayız-Diyabet Takviye Hattı” oluşturdu. Alanında bilirkişi 60’ın üstünde endokrinoloji ve metabolizma uzmanı, diyetisyen ve uzman şeker hastalığı hemşiresi gönüllü olarak takviye grubunda tayin alıyor. Gönüllüler, arayan diyabetli bireylere pandemi süreci ile ilgili merak ettikleri her konuda data veriyor.

Türkiye Şeker Hastalığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, yardım hattının oluşturulma süreci ile gelen talepleri Uyruk’e anlattı:

‘Dışında çıkmayın’

“Sıhhat Bakanlığı verilerine tarafından ülkemizde 12 milyon civarında diyabetli var, bunun 8 milyona yakını hap kullanıyor. Koronavirüs salgınından daha sonra özellikle toplumdaki risk grupları belirlendiğinde şeker hastalığı hastaları ön sıralarda bulunuyor. Diyabet yönetimi fena olduğu vakit vücudun savunma sistemi düşüyor ve damar sisteminde zarar yapıyor. Bu da virüs enfeksiyonunun daha fena ve ağır gitmesine sebep oluyor. Diyabetliler bu yüzden mutlaka dışarıya çıkmamalı. Şart böyle olunca diyabet hastalarının önemli bir bölümü salgın endişesiyle hastaneye gitmiyor. Fakat gün içerisinde sorunları oluyor. Şekerleri yükseliyor, düşüyor. Spor egzersizini yürütemiyorlar. Biz de 60’ın üzerinde öğretim üyesi ile ‘Pandemi Diyabet Destek Grubu’nu kurduk. Diyabet hastaları, telefon hatlarından veya sosyal medyadan ulaştığı uzmanlarımıza karşılaştığı sorunları anlatıyor.

Her diyabetlinin riski de aynı yok. Çok yüksek riskli gruptaki diyabetliler, ansızın fazla organ hasarı olan kan-şeker ortalaması yüzde 9’un üzerinde olanlar ve şeker hastalığı süresi 20 yılın üstünde olan hastaları kapsıyor. Organ hasarı olmayan ama diyabet süresi 10-20 yıl arası olan ve kan şeker ayarı yüzde 7-9 aralarında olan grup orta derecede riskli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.