DOLAR 35,3476
EURO 36,5116
ALTIN 3.034,12
BIST 9.945,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Türk dizilerine YouTube modeli ihracat

15.04.2021
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ömer Temür’ün haberine göre yayınlandığı tarihlerde tüm Türkiye’yi ekran başına kilitleyen, reyting rekorları kıran Türk dizileri tek bir platform üzerinden tüm dünyaya açılıyor. Dijital yayın platformu Dramax, TV kanalları, yayıncılar ve bireysel yapımcıların çektiği dizileri dünyanın dört bir yanına ihraç edecek.

Platform ile arşivlerde kalan diziler de dünyaya açılma fırsatı bulacak. Platforma üye olan yapımcılar ise izlenme süresine göre gelir elde edecek. İlk etapta Arapça ve İspanyolca konuşan 1,5 milyarlık nüfusa hitap edecek platform ilerleyen zamanlarda İngilizce, Urduca ve Rusça olarak da hizmet vermeye başlayacak. 

Dünyada bir ilk olan platformun 5.000 saatten fazla dizi içeriği ile yayın hayatına başladığını belirten Dramax İcra Kurulu Üyesi Murat Saygı “Türkiye’de günde 100 bin saat satılabilecek taze yayın var. Dünyada Amerika’dan sonra en çok içerik satan ülkeyiz. Biz Dramax ile yapımcılara bir otoban sunuyoruz. Plaform Türk kültürünün, coğrafyasının, gelenek ve göreneklerinin, turizminin tanıtıldığı en kuvvetli platform olacak” dedi.

Bugüne kadar yurt dışına satılan dizilerin tamamının reytingleri toplandığında yaklaşık 550 milyon kişiye ulaşıldığını, Dramax ile web üzerinden veya mobil uygulama sayesinde 4,6 milyar web kullanıcısı ve 5,2 milyar mobil kullanıcı hedeflendiğini aktaran Saygı “Bugüne kadar ağırlıklı olarak Arapça ve İspanyolca konuşan topraklarda yaşayan izleyiciler, Türk dizilerine ülkelerindeki televizyon kanalları tarafından ulaşabildiler. Türk içerikleri artık yabancı ülkelerde sadece yayınlayan kanalın yayın saatinde izlenebilen diziler olmaktan çıkıp, yabancıların ‘ne zaman isterse, nerede isterse’ izleyebileceği bir hale dönüşecek. Dolayısıyla rekabetten bağımsız, Türkiye’deki tüm kanalları, dizi ve film üreticileri ile özgün içerik sahiplerini platforma paydaş olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kanalların yurt dışına satılıp devirlerini tamamlamış dizilerinin yanı sıra, bugüne kadar yurt dışına satışları gerçekleşmemiş, geçmiş dönemlere ait dizilerin de tekrar değer kazanacağını dile getiren Saygı “Sadece diziler değil; sinema ve televizyon filmleri, çocuk programları, yaşam ve belgesel sahibi olan tüm hak üretici ve sahipleri bu sistemden faydalanabilecek. Tek yapmaları gereken İspanyolca ve Arapça olarak dublajlı içerikler ile hak sahipliğini belgelemeleri” diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.