DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Türk Bilim İnsanları Uyuyan Kanser Hücrelerini Keşfetti

22.07.2020
A+
A-

Kanser tedavisinde çığır açacak bir çalışmada bulunan Prof. Dr. Esendağlı, yaptığı açıklamada, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini yok edebildiğini, özelikle hastalığın ileri evrelerinde kanserle savaşma yeteneğini zayıflattığını, bazı bağışıklık hücrelerinin de karakteri değiştirerek kanserin gelişmesine ve yayılmasına destek olmaya başladığını belirtti.

TÜRK BİLİM İNSANLARI KEŞFETTİ

Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Güneş Esendağlı ve ekibi tarafından bağışıklık sistemi hücreleri üzerinde yapılan çalışmada, kanser hastalarının kanında, kansere karşı savaşma kabiliyetini olan yeni hücre belirlendi. Kanser tedavisine ışık tutacak çalışma, dünya bilim çevrelerinde de geniş yankı uyandırdı. Ayrıca bu çalışma uluslararası tıp dergilerine kapak olarak seçildi.

Prof. Dr. Esendağlı, kanser hastalarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kansere karşı yanıtlarını yeniden canlandırmak amacıyla yeni tedavilerin geliştirildiğini belirterek, kanser hastalarının bağışıklık hücrelerindeki değişiklikleri anlamanın ve keşfetmenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yapılan çalışmayla, bağışıklık hücrelerinden bazı alt tiplerin kansere karşı savaşmaya devam edebileceğine dikkati çeken Esendağlı, bahsedilen hücrenin, kanser hastalarının kan dolaşımında olan bir hücre olduğunu söyledi.

KOLON VE MEME KANSERİ ÜZERİNDE ÇALIŞILDI

Esendağlı, bağışıklık hücrelerini farklı alt gruplara ayırdıklarını belirterek, ‘Kan dolaşımında ‘monosit’ adı verilen, insan vücudundaki yabancı veya artık maddeleri ortadan kaldıran, ortamdaki inflamasyon (yangı) sinyallerini yaratan ve mikroplara özel molekülleri bağışıklık sistemine sunma kapasitesine sahip bir hücre tipi mevcut. Bu monosit hücrelerinin üzerinde bazı molekülleri belirleyip bunların aslında bazı alt tiplerinde farklı olduğunu gördük. Çok geniş bir hasta grubunda çalıştık. Kalın bağırsak ve meme kanserinde bu gruba odaklanmışken bunların varlığını, artışını orada göstermişken daha sonra akciğer, pankreas gibi kanserlerde bunun varlığını doğruladık.”

Yapılan çalışmaların ana noktasının kolon ve meme kanseri üzerinde gerçekleştirildiğini değinen Esendağlı, ‘Yaptığımız işlemler ile bu hücrelerin farklı olduğunu, farklı moleküller taşıdığını belirledik. Monosit dediğimiz bağışıklık hücre grubuna ait bu yeni alt tipteki hücreleri, çeşitli tekniklerle topladık. Saflaştırdık, sağlıklı kişilerde göz ardı edilebilecek kadar az olduğunu gördük. Kanser hastalarında arttığını gördük.’ ifadesini kullandı.

Topladıkları kanser hastaları hücrelerini, farklı tekniklerle karakterize ettiklerini ifade eden Esendağlı, bu hücrelerin içerisinde 20 binden fazla olan gen ifadesinin, nasıl değişikliğe uğradığını gördüklerini söyledi. Esendağlı, ‘Belirlediğimiz bu hücre grubu dışındaki diğer hücrelere göre nasıl farklı davrandıklarını, kanserle savaşta immün sistemi destekleyip desteklemediklerini tüp içerisinde gösterdik’ şeklinde konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Türk Bilim İnsanları Taşınabilir Mikroskop Geliştirdi

Türk Bilim İnsanları Taşınabilir Mikroskop Geliştirdi

Vücutta Kanser Belirtileri Nelerdir?

Vücutta Kanser Belirtileri Nelerdir?

Kansere Savaş Açan Besin

Kansere Savaş Açan Besin

Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer Kanseri Tedavisi

İLİşKİLİ GALERİLER Acun Ilıcalı Kanser Hastası Gencin Hayalini Gerçekleştirdi

Acun Ilıcalı Kanser Hastası Gencin Hayalini Gerçekleştirdi

Kanserden Hayatını Kaybeden ve Kanserle Mücadele Eden Ünlüler

Kanserden Hayatını Kaybeden ve Kanserle Mücadele Eden Ünlüler

Kansere Karşı Koruyan Besinler

Kansere Karşı Koruyan Besinler

Kadınların Beslenmesinde Mutlaka Bulundurması Gereken 5 Renk

Kadınların Beslenmesinde Mutlaka Bulundurması Gereken 5 Renk

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.