DOLAR 32,5601
EURO 34,8812
ALTIN 2.435,32
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Türberküloz Aşısı Coronavirüse Umut Olabilir

24.04.2020
A+
A-

 

Bütün dünyada Covid-19’a aleyhinde aşı veya hap geliştirme çalışmaları devam ederken, Türkiye’de de bilim insanlarının yaptığı araştırmalar aşıya ve tedaviye umut veriyor. Konuyla ilgili yaptığı araştırmalar sonucu kayda değer bilgilere ulaşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şevket Özkaya, “Virüsün hızla arttığı ve yayıldığı Avrupa ülkelerinde BCG aşısının yapılmadığını saptadık. Coronavirüsün çocukları etkilememesinin yine BCG aşısının çocukluk çağında yapılıp, yüksek koruyucu etkisine emrindeki olduğunu düşünüyoruz,” açıklamasında bulundu.

“TÜBERKÜLOZ HARİTASI İLE KORONA HARİTASI BİREBİR UYUŞMAKTA”

Bütün dünyada birinci aşamada hasta ve vefat sayısındaki artışta çocukların ve gençlerin olmamasının göze çarpan bulduklarını söyleyen Doç. Dr. Şevket Özkaya, “Avrupa’da ve dünyada tez hasta ve ölüm sayısının artışı ve birincil görülen ülkelerde çocuklarda ve gençlerde rahatsızlık ve ölüm olmaması fazla ilgimizi çekti. Çocukluk/bebeklik çağında yapılan bir bağışıklık güçlendiricisinin, bir uyaranın bunu sağladığını düşündük. Bunu devretmek için tüm dünya ülkelerinde bu hastalığın görülmesi ile ülkeler arasındaki farkı gösterebilecek bir ilişki saptayabileceğimizi düşündük.

Avrupa’da vakaların hızlı artışı ve ölümlerin fazla süratli olması üstüne, BCG yapılan ülkeler ve BCG yapmaktan vazgeçen ülkeler dikkatimizi çekti. Bebeklikte yapılan BCG aşısının 30’lu yaşlara dek T lenfositlerini uyararak immunojenik dikkat ile çocukların ve gençlerin korunduğunu düşündük. Böylelikle yaptığımız çalışmada BCG haritası ile Coronavirüsü haritasının birebir uyuştuğunu gözlemledik,” ifadelerini kullandı.

“ÇİN GİBİ BCG AŞISI YAPTIRAN ÜLKELERDE ÖLÜ SAYISI VAKA SAYISINA TARAFINDAN AZ”

Özkaya, yapılan araştırma hakkında şu açıklamalarda bulundu;

“Mesane kanserinde ve bazı tümörlerde BCG aşısı immunolojik olarak T hücrelerini uyararak ot gibi yaşama hücrelerine ve virüslere aleyhinde savunmada yer aldıklarını biliyorduk. Çin’de toplam 80 bin geçkin vakaya karşısında ölen 3 bin 226 birey olması ve benzer tarihte İtalya’da 27 bin vakaya karşılık 2 bin 158 vefat olması üstüne BCG aşısının yapılan ülkelerde ölen hasta sayısının belirgin düşük olduğu ve BCG yapmaktan vazgeçen ülkelerde ölen hasta sayılarının çabucak arttığını gözlemledik.

Hipotezimiz şudur ama; bugün BCG uygulamasını rutinde kaldırmış Avrupa ülkeleri (Fransa, İtalya gibi) Coronavirüsünün etkilediği hasta sayısına oranla vefat oranının yüksek olması ve şipşak artması BCG yapılmamasına tabi olduğunu düşünüyoruz. Çin gibi nüfusu yüksek ve BCG yapılan ülkelerde fazla sayıda Coronavirüslü hastası olmasına rağmen ölüm sayının ve hızının yakalanan hasta sayısına kadar az olmasının, BCG yapılmasına tabi olabileceğini düşünüyoruz. Kaldı ancak Coronavirüsünün çocukları etkilememesinin tekrar BCG aşısının çocukluk çağında yapılıp, yüksek koruyucu etkisine tabi olduğunu düşünüyoruz”

 TÜBERKÜLOZ AŞISI VOVİD-19’DA ETKİLİ OLABİLİR

Tüberküloz yani verem hastalığında kullanılan BCG aşısının Covid-19 tedavisinde de etkin olabileceğini belirten Doç. Dr. Şevket Özkaya, aşı sonuçlarının yayınlandığı klinik ve olgu-teftiş çalışmalarında bebeklik ve erken çocukluk tüberkülozunun koruma etkisinin %80’den artı olduğunu, yetişkinlerde ise bu hastalığı %50 oranında azalttığını söyledi.

Özkaya, “Bugün BCG aşısının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz. Aşının etkinliği ve güvenilirliği bambaşka çalışmalarda tartışılmış, elde edilen sonuçlar birbiriyle çelişkili bulunmuştur. Bu durum ülkeler arasında farklı aşı politikalarının uygulanmasına yol açmıştır. Tüberküloz prevelansının yüksek olduğu ülkelerde doğumdan daha sonra olası olan en kısa sürede tek doz BCG aşısı önerilmektedir. BCG’nin kan ve lenfatik sistemle basilin yayılmasını engelleyerek çocuklarda miliyer ve meningeal TB gibi daha ağır TB hastalığını önlemede başarılı olduğu gösterilmiştir.

Yetişkin dönemde yapılan BCG’nin koruyuculuk etkisinin daha düşük olmasını da açıklayabilir. Türkiye’de faal olarak bebeklik çağında BCG aşısının yapılmakta. Şimdiye kadar BCG aşısı ve Coronavirüsü arasındaki ilişki bilinmiyordu. BCG aşısı ile virüs arasındaki ilişkiyi birincil biz gözlemledik ve duyuruyoruz. Daha önce BCG yapılmayan ve Covid-19 ile enfekte olanlara proflaktik olarak BCG yapılmasını öneren birincil kişilerden olarak kendi isteğim ile BCG aşımı tekrardan yaptım. Hali hazırda 100’e yakın korona virüs pozitifliği ve şüphesi olan hastaları faal olarak tetkik, çare ve takip ediyorum,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüsü Hafif Geçirdiğinizi Anlamanın Yolları

Coronavirüsü Hafif Geçirdiğinizi Anlamanın Yolları

Coronavirüs Hastası Polise Tükürüp, Raylara İtti

Coronavirüs Hastası Polise Tükürüp, Raylara İtti

Galata Sokaklarında Coronavirüs Temizliği

Galata Sokaklarında Coronavirüs Temizliği

Burak Hakkı Coronavirüs Salgını Sona Erdikten Sonra Neler Yapacağını Anlattı

Burak Hakkı Coronavirüs Salgını Sona Erdikten Daha Sonra Neler Yapacağını Anlattı

İLİşKİLİ GALERİLER ABD'deki Bakım Evlerinde 7 Bine Yakın Kişi Coronavirüsten Öldü

ABD’deki Bakım Evlerinde 7 Bine Yakın Birey Coronavirüsten Öldü

Coronavirüsü 92 Derece Sıcaklıkta Bile Hayatta Kalıyor!

Coronavirüsü 92 Derece Sıcaklıkta Bile Hayatta Kalıyor!

Sevim Emre Coronavirüs Hakkında Konuştu

Sevim Emre Coronavirüs Hakkında Konuştu

Dünyada Tedavi Altındaki Coronavirüs Hastalarının Son Durumu

Dünyada Çare Altındaki Coronavirüs Hastalarının Son Durumu

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.