DOLAR 32,3549
EURO 34,7693
ALTIN 2.395,98
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Tümöre nokta atışı!

30.01.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre kanserin medikal tedavisinde genetik değişimi hedefleyen akıllı ilaçlarla tedavi başarısı artarken, görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler radyoterapide de tümör odaklı yaklaşımları neredeyse mükemmelleştirdi. Son yıllarda uygulanmaya başlayan yeni radyoterapi teknolojisi sayesinde prostat, pankreas, karaciğer tümörleri ile tedavi sonrası tekrarlayan lenf bezlerinin tedavisinde hastalıklı dokuya milimetrik atışlar yapılabildiğini söyleyen Başkent Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Önal “MR ile radyasyon tedavisinin birleştirildiği, Manyetik Rezonans Radyasyon Tedavisi ile hareketli organlarda radyoterapi yapmaya imkân sağlayan tümöre daha yüksek doz radyasyon vermek mümkün hâle geldi. Böylece hem radyoterapinin tümörü yok etme etkisi arttı hem de tedavi süresi kısaldı” dedi.

YOĞUN RADYASYON VERİLEBİLİYOR

Hastalıklı organların yanında sağlıklı dokuların da hasar görme riski yüzünden hastaların kanser tedavisinin en etkili yöntemlerinden biri olan radyoterapiden çekindiklerini anlatan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Önal “Ancak son yıllarda geliştirilen teknolojiler sayesinde her geçen gün daha hassas tedavi yapmak mümkün oluyor. Bu alandaki en son radyolojik gelişme dünyada Ağustos 2018’den itibaren resmen uygulanmaya başlanan 1.5 Tesla MR-LİNAK (Manyetik Rezonans Radyasyon Tedavisi) teknolojisi, radyoterapi alanında birçok ilki barındırıyor. Son derece hassas görüntüleme yapabilen cihaz, tümörü ve çevresindeki sağlıklı dokuyu net olarak görerek tedavi ediyor. Hedef noktasal olarak belirlenebildiği için daha yüksek dozda ışın gönderilebiliyor. Tedavi sırasında tümör hareketlerine bağlı oluşabilecek sıkıntılar artık yaşanmıyor.

DAHA KALİTELİ GÖRÜNTÜ

Özellikle hareket hâlinde olan organlarda mesela akciğer kanserlerinde göğüs kafesi nefes alıp vermekle hareketlendiği için diğer cihazlarla verilen radyasyonun tam tümöre isabet etmesi mümkün olamayabiliyor. Böylece sağlıklı hücreler de zarar görüyor. Hâlbuki MR Linak daha kaliteli ve detaylı görüntüleme yapabildiği için sadece tümöre isabet ediyor. Böylece hastanın iyileşme süreci hızlanıyor ve radyasyondan etkilenme derecesi azalıyor” diye konuştu.

SEANS SÜRESİ KISALIYOR

Yeni teknolojilerle radyoterapi seanslarının 1-5 gün arasında kısalacağını belirten Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal ise ayrıca cihazın MR görüntüleme özelliği sayesinde hastanın anatomisindeki günlük değişimleri kolaylıkla izleyebildiklerini, çekim esnasında yeniden doz dağılımı planlaması yapılabileceğinin altını çizdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.