DOLAR 32,2129
EURO 34,7626
ALTIN 2.451,06
BIST 10.326,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 20°C
Sal 21°C

Tükürük Bezinden Taş Çıktı!

25.05.2021
A+
A-

İstanbul’da yaşayan 62 yaşındaki Nurten Üzel’in, yıllarca yutkunma zorluğu ve boğaz şişliği şikayetinin asıl nedenin tükürük bezindeki taş olduğu belirtildi.

İstanbul’da yaşayan 62 yaşında, 2 çocuk annesi olan Nurten Üzel tam 10 yıldır boğaz şişliği ve yutkunma zorluğu şikayetleriyle hastane hastane gezdi. 10 yıldır bir çözüm bulamayan Üzel’in sonunda şikayetinin asıl nedeni bulundu.

10 yıldır bu rahatsızlığıyla yaşayan kadının tükürük bezinde tam 1.5 santimetrelik taş tespit edildi. Taş, ameliyatla başarılı bir şekilde alındı.

Sürekli olarak yutkunurken ve yemek yerken zorlanan kadına, en son tedavi için gittiği hastanede yapılan tetkikler sonucunda ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı. Tedavi sonrası 18 iğne yaptıran ve antibiyotik kullanan yaşlı kadının şikayetleri hafifledi.

Ancak tedavi sonrasında tekrar şikayetleri görülmeye başlandı. Sürekli olarak yaşadığı boğazındaki şişlik ve yutkunma zorluğu yineleyince bu kez farklı bir hekime başvurdu. Burada Üzel’e bademcik iltihabı oluştuğu ve ameliyat olması gerektiği söylendi.

”ÇOK ŞAŞIRDIM DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY HİÇ DUYMAMIŞTIM”

Yıllardır süregelen rahatsızlığı, verilen ilaç tedavisiyle hafiflese de bir türlü son bulmayan Üzel 4 yılda 1 tekrarlayan rahatsızlığı için teklif edilen bademcik ameliyatını kabul etmedi ve bademciklerini aldırmak istemedi. 

Son çare olarak gittiği Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik’e başvuran yaşlı kadın burada hayatının şokunu yaşadı.

Muayene ve ultrason sonucunda Üzel’in tükürük bezinde 1.5 santimetrelik bir taş tespit edildi.

Üzel, ”Tükürük bezinde taş olduğunu duyduğumda çok şaşırdım, daha önce böyle bir şey hiç duymamıştım” dedi.

”ŞİMDİYE KADAR NASIL YEMEK YEMİŞİM ŞAŞIRIYORUM”

Son olarak gittiği Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik’e muayene için gittikten sonra 2 gün içinde ameliyat olmaya karar veren Nurten Üzel, ”Yemek yerken, yutkunurken çok zorlanıyordum. Boğazımdaki beze arada iyileşse de o bölgede bir doluluk ve batma hissediyordum. Elimi o bölgede tutarak lokmalarımı yutuyordum. Çıkarılan taşı gördüm, baya büyük, şimdiye kadar orada nasıl tutmuşum, yemek yemişim şaşırıyorum. Ameliyatımı oldum şu anda çok iyiyim. Artık çok rahatım ve her şeyi rahatlıkla yiyebiliyorum. 10 yılın ardından anca rahatladım.” diyerek konuştu.

“BOYUN ALTINDAN BİR KESİ YAPARAK TAŞI ÇIKARDIK”

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, “Nurten Hanım’ın boynunda elle gerçekleştirdiğimiz ilk muayenede taş hissi aldık. Taş maalesef çok büyüktü ve bunu muayene sırasında fark ettik. Bunun üzerine ultrasonla bölgeye baktık. Ultrasonda da 1.5 santimetre büyüklüğünde bir taş olduğu gözüktü. Bunu klasik yöntemlerle, kanalı açıp almamız mümkün olmadığından boyun altından bir kesi yaparak taşı çıkardık.” dedi.

SIVI ALIMI AZ OLAN KİŞİLERDE TÜKÜRÜK BEZİ TAŞI RİSKİ

Çene altındaki şişliğin tükürük bezi taşının belirtisi olduğunu söyleyen Evcimik, nedenlerini anlattı:

”Özellikle kişide yemek yeme sonrası çene altında şişlik görülüyor. İnsanlar genellikle lenf bezi şişliğinden şüpheleniyorlar. Muayenemizde bunun tükürük bezine ait olduğunu gördük. Eğer şüphede kalırsak ultrason istiyoruz. Tespit edince de taşı çıkarmaya yönelik işlemler uyguluyoruz. Tükürük bezi taşı, özellikle sıvı alımı az olan kişilerde görülüyor. İnsanlar sıvı tüketimini özellikle yaz aylarında azalttığında görülüyor. Bazı kişilerde yeme ve içme alışkanlıklarına bağlı olarak minerallerin o bölgede çökmesi sonucu taş oluşuyor. Bunu nadir olarak görsek de rastladığımız hastalar oluyor. Bazen bu taşlar küçük olduğundan kendiliğinden kanaldan dökülebiliyor. Bazı hastalarda ise taş çok iri oluyor. Böyle durumlarda ise taş kanalı tıkıyor.”

”FARANJİT VE BADEMCİK İLTİHABI İLE KARIŞTIRILIYOR”

Bu hastalığın boğaz bölgesinde oluşan ağrı nedeniyle faranjit ve bademcik iltihabıyla karıştırılabildiğini söyleyen Doç. Dr. Evcimik, ”Bu problemler genellikle yemek sonrası şişlik şeklinde karşımıza çıktığından bu şekilde tespit edebiliyoruz. O nedenle kişi yemekten sonra boyunda, yüz ve çene bölgesinde bir şişlik yaşıyorsa, ağrı hissediyorsa ve yutkunurken bir takılma hissi ile bu ağrı artıyorsa, bunlar bizim için ön belirtilerdir.” ifadelerini kullandı.

”EĞER TAŞ ALINMASAYDI..”

Tükürük bezinde oluşan bu taş ameliyat yoluyla alınmasaydı çok ciddi problemlere yol açacağını söyleyen Doç. Dr. Evcimik, “Eğer taş alınmasaydı tükürük salgısı dışarı kendisini atamayacağından içeride birikecek ve tükürük bezi iltihaplanacaktı. Böyle bir durumda uzun vadede etraftaki organlar yani boyundaki yumuşak dokular ve lenf bezleri de etkilenmeye başlıyor. Bu iltihap derin boyun enfeksiyonu adı verilen daha ciddi problemlere yol açıyor.” diyerek ciddi uyarıda bulundu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.