DOLAR 32,3233
EURO 34,7673
ALTIN 2.389,91
BIST 10.250,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Tüketilen Gıdaların Glisemik İndeks’ine Dikkat!

09.03.2021
A+
A-

Glisemik indeks karbonhidratların kandaki glukoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemidir. Uzmanlar uyarıyor tükettiğiniz gıdaların glisemik indeks’ine dikkat edilmeli!

GLİSEMİK İNDEKSİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Yiyeceklerin pişirilme şekli (kızartma,fırında,ızgara gibi) yiyecekler

-Karbonhidratların türü

-Besinlerin lif oranı

-Besinlerin tuz miktarı

-Besinlerin katı veya sıvı olması

-Karbonhidratları tüketirken yanında alınan yağ ve protein miktarları

Glisemik indeksi etkileyen faktörlerdir.

Glisemik indeksi düşük olan besinler midenin daha geç boşalmasına ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olmaktadır.

Yiyeceklerin glisemik indeksi 0-100 birim arasında değişir.Bir gıdanın glisemik indeksi 55’den daha az ise düşük,56-85 arası ise orta ve 85 üzeri ise yüksek glisemik indeks kabul edilir.

 Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm Gönülalan, yemekten sonra sık acıkma, sürekli tatlı bir şeyler isteme gibi şikayetleri olan bireylerin tükettikleri yiyeceklerin Glisemik İndeks’ ine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm Gönülalan, Glisemik İndeks’in çok bilinmediğini ama hep dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu dile getirerek, ‘Çünkü insülin direnci, obezite, gizli şeker hastaları ve ailede şeker hastalığı olup yıllar öncesinin ayak sesleri dediğimiz hastalarımızda bazı şikayetler oluyor. Yemekten sonra uyuma isteği geliyorsa, ‘Yemekten sonra sık acıkıyorum, elim ayağım titriyor, sürekli tatlı bir şeyler istiyorum’ diyorsak eğer, tükettiğimiz yiyeceklerin Glisemik İndex’ine dikkat etmemiz gerekiyor’ şeklinde konuştu.

Glisemik İndeks’in, yenilen yiyeceğin karbonhidrat miktarının kan şekerini yükseltme hızı olduğunu aktaran Dr. Gönülalan, ‘Eğer Glisemik İndeks’i yüksek besinler tüketirsek, bu daha hızlı kan şekerimizi yükselteceği için insülin de daha hızlı salgılanarak, ani kan şekerimizi düşürerek kan şekeri düşmesi yani hipoglisemi şikayetlerini daha sık yaşıyoruz. ‘Yemek yiyorum hemen yarım saat sonra acıkıyorum, elim ayağım titriyor, yemek yiyorum hemen arkasından bir tatlı yeme isteği duyuyorum’ şikayetleri bize Glisemik İndeks’e dikkat et diyor. Glisemik İndeks’in yüksek olduğu karbonhidratlar; özellikle beyaz ekmek, beyaz un, beyaz şeker ve paketli gıdalardır. Hepsini çok seviyoruz ama Glisemik İndeks’i çok yüksek. Mümkün oldukça az tüketmek gerekir. Glisemik İndeks’i düşük besinler; sebzeler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar dediğimiz kuruyemişler. Bunlara biraz daha ağırlık verirsek hem bu şikayetlerimiz azalacaktır, hem de hipoglisemi yaşamadan daha sağlıklı olacağız’  diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.