DOLAR 32,2135
EURO 34,7405
ALTIN 2.446,92
BIST 10.308,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Tuğba Yurt: “Sezen, ‘Sesinin kıymetini bil’ dedi”

16.06.2020
A+
A-

Minyon ve hoş bir kadın olduğun için ilk başlarda şarkıcılığa başlama sebebinin yalnızca şan kazanmak için bu işi yaptığın ön yargısındaydım. Yıllar içinde ortaya koyduklarınla kendini müzisyen olarak konumlandırmak istediğini anladım. Ne kadar enerjik bir ses aralığın var! Senin daha fazlasını hak ettiğini fakat hakkını tamamen alamadığını düşünüyorum, ne dersin?

Amacımın sadece ‘şan edinmek’ olmadığını anlatabilmiş olduğumdan nedeniyle mutluyum. Natürel ancak bu işe girmek zaten emin bir üne kavuşacağın anlamına geliyor. Derdim öncelikle iyi şarkı söyleyebildiğimi uygulamak oldu. Yaptığım işlerde de bunu ispatlamaya çalıştım her zaman.

Daha fazlasını yargı etmek kısmına gelince, sesim kendimce fazla daha fazlasını hak ediyor. Konu daha pozitif göz önünde olmaksa şu dönemde en kolay yol. Umulan herkesin kendi sosyal mecrası var. Buralardan günü kurtaracak hareketler sizi popüler yapabilir. Popüler edebilmek namına işleyişler benim kişiliğime, müzik tarzıma ve yerine getirmek istediklerime yerinde değilse orada elde etmek bana tarafından yok. Kuyruğu dik tutmayı seven biriyim. Öyle bu sektör için uygun olmasa da.

‘Magazine araç gereç versem daha fazla konuşulurum’

100 milyon tıklanmayı geçen şarkıların var. Sokağa çıktığında net bir şekilde tanınıyor musun?

Tanınırlık yaptığım işlerin sıklığı ve başarısıyla doğru orantılı arttı. Sokağa çıktığımda hemencecik tanıyanlar olduğu dek ‘Acaba mı?’ diye bakanlar da oluyor. Birazcık magazinsel tarafımı beslemem gerekli sanırım.

Magazine araç gereç veren ve sansasyon yaratan biri olsaydın daha mı geniş kitleler kadar konuşulurdun?

çok büyük olasılık daha geniş kitleler tarafından tanınır ve konuşulurdum.

Sosyal medya fenomenlerinin neredeyse tümü sesine bakmadan şarkı çıkarıyor. Bu şekilde, şarkı söyleyip layıkından artı dinlenenlerle aynı sektörde olunca yaptığın işten soğuyor musun?

Motivasyonum düşmüyor. Fenomenler başka kulvarda, kendi alanlarında halka hitap etmeyi başarmış kişiler. Birinin kendine ‘Şarkıcıyım’ diyebilmesi için iyi bir sese ve açıklama gücüne sahip olması lüzum. Sırf insanların ‘Meraktan ne yapmış, ne söylemiş, kime laf atmış’ diye izledikleri o tıklanma sayıları benim için bir başarı kıstası yok. Geçenlerde gördüğüm ve hesabımda paylaştığım bir karikatür bence bunu çok güzel özetliyor: Başarı daima gördüğün şey değildir.

İç sesin zirvede olma ve kitlelere yön verme isteğini tetikliyor mu?

Natürel oysa tetikliyor. Bu iç ses ya da benlik her neyse benim bunca hoş işi yapmamı sağladı bu zamana kadar. Tümü içimdeki ‘Başarmalıyım’ hırsıydı. İşimi iyi yaptığımı anlamak sevinç, daha iyisini yapacağımdan emin olmak motivasyon getiriyor.

Bir sanatçı siyasi görüşü konusunda kesin etmeli mi, yoksa çekimser mi kalmalı?

Her bireyin kendi ideolojisine ve dünya görüşüne hitap eden bir siyasi yaradılış vardır. Bana kadar sanatçının öncelikli işi sanatını icra etmektir, siyaset siyasetçilerin işidir. Fakat toplumsal bir alınganlık söz konusuysa herhangi bir konuda siyasi parti gözetmeksizin toplumun yanına yer alırım. Bence bir sanatçı bunu yapmalı. Bunun yanı sıra sanatçının kişisel çıkarları için bir oluşumun içerisinde yer almasını doğru bulmuyorum.

Her kesimden insana şarkı söyler misin?

Gerçek sanatkâr her kesim insana şarkı söyleyebilmeli. Bu durum sanatın her dalı için geçerli. Çünkü insanların duygularına yönelik bir meslek yapıyoruz. ‘Şu dinlesin, şu dinlemesin’ diye ayrıştıramazsın. Dinleyene ürettiklerini sunarsın, sonrası dinleyicinin kendi zevkine ve beğenisine kalır. İster sever, isterse sevmez.

‘Sığınak’ albümünden ‘Yas’a çektiğin klipte ayrı toplumsal olaylara ışık tuttun. Tam bir ressam duruşuydu senin yaptığın. Neden medyada yeterince yer bulmadı?

Çocuğunun gözleri önünde boğazı kesilerek öldürülen anne ve o annenin ‘Ölmek istemiyorum’ cümlesi hala hepimizin kulaklarında yankılanıyordur. Maalesef bitmek bilmeyen kadına baskı olaylarını aralıksız okuyoruz, görüyoruz. ‘Yas’ şarkımın klibinde bu konuyu işlemek istedim. Ama katiyen bu konuyu şarkım çıktığı için basına/medyaya servis edip bundan nemalanıyormuş gibi bir his uyandırmak istemedim. Klibi izleyen, içeriğine değinip kâğıda dökmek isteyen bir takım gazeteciler oldu senin gibi Emre. Bu fazla daha kıymetliydi benim için. Lakin ne can sıkıcı ancak sesimizin doğrusu daha fazla duyulması gereken bu tarz konularda ara sıra beceriksiz kalıyoruz.

‘Yas’la birlikte ‘Çürüdüm’ diye yeni bir Sezen Aksu imzalı şarkı daha var albümde. Sezen Aksu ile bir araya geldiğinde nasıl hissettin?

Çok kıymetli anlardı. Stüdyoda bir araya geldiğimizde ‘Sesinin kıymetini bil, benim en sevdiğim ses rengidir bu’ dedi.

İyi Sezen Aksu takliti de yapıyorsun, kendisine yaptın mı?

Okuma ve hitabe tarzını taklit etmeyi seviyorum. Ara Sıra konserlerde yapıyorum insanlara keyif tahsis etmek namına. Lakin kendisine hiç yapmadım.

‘Olur Ya de aldatılmışımdır’

Son klip şarkın ‘Taş Yürek’te, ‘Bir kalp aşktan ölürken, diğeri sadece dekor’ diyorsun. Aldatıldın mı ve aşka küstün mü?

Olur Ya de aldatılmışımdır lakin yakalamadım. Benim de ikili ilişkilerde mutluluklarım, hayal kırıklıklarım oldu. Aşka hiç küsmedim. Sezen’in de dediği gibi; ‘Sen de bilirsin hiç bir acı sonsuza dek sürmez. Hatta, her an her tarafta sevebilirim.’ Hayatımda şu an biri değil. Yalnızlık hali beni kendime getirdi.

‘Artık hayatta değil’

Unutamadığın, söylediğin bir şarkının sana hatırlattığı biri var mı?

Sevdiğimde bu duygunun mutluluğundan da acısından da besleniyorum. Örneğin ‘Kurşuni Renkler’i her söylediğimde yalnızca bir kişiyi hatırlatır bana. O yüzden hep diğer söylerim bu şarkıyı.

O kişi senden dinledi mi ‘Kurşuni Renkler’i?

Bunu inan fazla isterdim lakin artık hayatta yok. Motosiklet kazasında kaybettik. İlk sahne aldığım zamanlarda defalarca benden bu şarkıyı dinlemek istedi. Şarkıya etken olmadığım için hiç söyleyememiştim. Derhal her konserde mutlaka söylüyorum. Hatta birincil yankı şarkım da bu oldu. Umarım şimdi bir yerlerden beni dinliyordur.

Albümden yeni klip gelecek mi, neler var planlandığın?

Yaz bitmeden albümden hareketli bir şarkı daha kliplenecek. Albüm sonrası yoluma single projelerle devam etmeyi planlıyorum. Bir yanlamasına Youtube kanalımda akustik canlı performanslarıma devam edeceğim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.