DOLAR 32,5726
EURO 34,9892
ALTIN 2.459,41
BIST 9.891,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Tüberküloz Aşısı Kovid-19 İçin Test Edilecek

14.10.2020
A+
A-

BBC’nin yaptığı habere göre, 1921 senesinde geliştirilen ve tüberküloz haricinde diğer enfeksiyonlar için de koruyuculuk sağlayabileceğine dair kanıtı olan BCG aşısı gönüllüler üzerinde denenmeye başladı. Uluslararası Brace çalışması doğrultusunda İngiltere, Avustralya, Hollanda, İspanya ve Brezilya ülkelerinde toplam 10 bin gönüllü kişiye denenecek.

İngiltere’de başlatılan çalışmaya Exeter Üniversitesi liderlik yaparken, BCG aşısı yapılan gönüllülerin Kovid-19’a yakalanma istatistikleri takip edilecek. Kovid-19’a yakalanma ihtimalleri yüksek olan sağlık çalışanlarına daha çok yapılacak olan bu aşı ile daha hızlı bir şekilde oranlar tespit edilecek. 

Çalışmaya liderlik yapan Exeter Üniversitesi’nin Tıp Fakültesinde görev yapan Profesör John Campbell, bu BCG aşısının en azından Kovid-19 için bir aşı geliştirilene kadar zaman kazandırmasını umut ettiklerini ifade etti. 

Çocukluk döneminde yaptırılan tüberküloz aşısının Kovid-19’a karşı etkili olduğu tespit edilirse, yarar sağlamak için kişilerin tekrar bu aşıyı yaptırması gerekecek.

Klinik araştırmalar, BCG’nin Güney Afrika Bölgesinde burun, boğaz ve akciğer enfeksiyonlarını yüzde 73, Gine-Bissau’da yeni doğan ölümlerini yüzde 38 düzeyinde azalttığı tespit edilmişti. 

Hollanda’da gerçekleştirilen çalışmalarda BCG’nin vücutta oluşan sarı humma virüsünün oranını azalttığını ortaya koymuştu. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, BCG aşısının,  Kovid-19 için bir aşı geliştirilinceye kadar köprü görevi görebileceğini aktarmıştı.

İLİşKİLİ HABERLER Tüberküloz (Verem) Nedir? Tüberküloz Bulaşıcı mıdır? Tüberküloz'un Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tüberküloz (Verem) Nedir? Tüberküloz Bulaşıcı mıdır? Tüberküloz’un Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Verem Yılda 1.2 Milyon Kişiyi Öldürüyor

Verem Yılda 1.2 Milyon Kişiyi Öldürüyor

Türkiye'de Bir İlk! Verem Araştırma Merkezi Kuruldu

Türkiye’de Bir İlk! Verem Araştırma Merkezi Kuruldu

Koronavirüs 2022’ye Kadar Devam Edebilir

Koronavirüs 2022’ye Kadar Devam Edebilir

İLİşKİLİ GALERİLER Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Kahvaltıda Ne Yemeliyiz? Kahvaltı Önerileri

Kahvaltıda Ne Yemeliyiz? Kahvaltı Önerileri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.