DOLAR 32,3603
EURO 34,6712
ALTIN 2.394,20
BIST 10.188,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

TSH Yüksekliği Nedir, Kaç Olmalı?

26.05.2021
A+
A-

TSH hormonunu beyinde yer alan Hipofiz bezi salgılar. TSH hormonu kan yoluyla tiroid bezine giderek tiroid hormonu üretimini sağlar.

TSH yüksekliği nedir? TSH yüksekliği belirtileri nelerdir? TSH düşüklüğü belirtileri nelerdir? 

TSH YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Kanda TSH seviyesinin 4,0 mlU/L ve üzeri değerlerde olması TSH yüksekliği olarak kabul edilir. TSH seviyesinin yüksek olması genellikle tiroit bezinin az çalışıyor olduğunu, yani hipotiroidi durumunu gösterir.

Hipotiroidinin temel sebepleri Haşimoto hastalığı olarak bilinen bir otoimmün rahatsızlık, radyasyon terapisi ya da tiroit bezinin ameliyat ile çıkarılmasıdır. Ancak hiçbir neden yokken tiroit bezi yetersiz çalışmaya da başlayabilir.

Tedavide sentetik tiroit hormonu kullanmak ve beslenme düzenine dikkat etmek önemli noktalardır, bu yöntemler güvenli ve işe yarar yöntemlerdir. TSH yüksekliği tedavi edildiğinde bir soruna yol açmaz.

TSH YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Tiroid yetmezliğinde bazen yalnızca TSH hormon yüksekliği görülür. T3 ve T4 hormonları ise kanda normal düzeydedir. Serbest T4 ve serbest T3 seviyeleri normal değerlerdeyken serum TSH oranının hafif yüksek olduğu bu durum hafif derecede tiroid yetmezliğini işaret eder. Zamanla bu kişilerde T4 ve T3 hormonları azalmaya ve TSH seviyesi daha da artmaya başlar. Bu da tam tiroid yetmezliğinin göstergesidir.

Halsizlik, yorgunluk, üşüme, soğuğa tahammülsüzlük, kuru cilt, saç dökülmesi, uyku hali, unutkanlık, konsantre zorluğu, depresyon, cinsel isteksizlik, seste kalınlaşma, kilo alma, kabızlık, adet düzensizliği, kas krampları ve eklemlerde ağrı, göz altının şişmesi, nabız sayısında azalma TSH fazlalığının belirtileri arasındadır.

TSH DÜŞÜKLÜĞÜNÜN NEDENLERİ NELERDİR?

– Graves Hastalığı en çok görülen hipertiroidi sebebidir. Graves hastalığında vücut tiroid bezine karşı TSH reseptör antikoru üretir ve bu antikorlar tiroid bezini uyararak aşırı hormon yapımına yol açarlar. Graves hastalığı olan kişilerde guatr ve gözlerde öne doğru fırlama meydana gelir. Yaşlılarda nodül içeren guatr da en çok rastlanan nedenlerden birisidir. Ayrıca ilaç olarak kullanılan tiroid hormonları, radyolojik testlerde kullanılan iyotlu maddeler, tiroid bezi iltihaplanması gibi durumlar da hipertiroidiye yol açabilir.

– Aşırı aktif tiroid bezi. (Hipertiroidizm) Hipertiroidizm sebeplerinden biri bir guatr tipi olan Grave’s hastalığı (toksik multinodüler guatr),ya da toksik nodül denen kanser olmayan (iyi huylu) tümör tipi.

– Hipofiz bezinin hasar görmesi nedeniyle TSH üretememesi. (Sekonder hipotiroidizm)

– Yetersiz çalışan tiroid bezi tedavisi için çok fazla tiroid ilacı alınması.

TSH TESTİ

Tiroid uyarıcı hormon, ya da TSH düzeyleri, tiroid sorunlarını teşhis etmeye yardımcı olur. Eğer yorgunluk, kabızlık, kuru cilt, kilo alma ve saç dökülmesi gibi semptomlardan şikayetçi iseniz, doktorunuz bu testi isteyebilir. TSH kan düzeyleri yeni doğmuş çocuklarda normal bir süreç olarak rutin anlamda ölçülmektedir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.