DOLAR 35,9513
EURO 36,8234
ALTIN 3.219,26
BIST 9.766,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Sal 5°C
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C

Trump’ın Sağlık Bakanlığı Atamaları ve Tartışmalar

Trump’ın sağlık bakanlığı atamaları, sağlık politikaları ve bu süreçteki tartışmalar, Amerikan sağlık sistemine olan etkileriyle birlikte inceleniyor. Detaylar ve analizler için yazımıza göz atın.

28.11.2024
A+
A-

Yeni ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak’taki iktidar değişimi öncesinde Sağlık Bakanlığı için atayacağı yeni ekibin önemli bir kısmını belirledi. Trump, ülkenin sağlık kuruluşlarını yönetmek için hızlı bir şekilde ekibini oluştururken, seçtiği bazı isimler hala tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Trump, sağlık alanındaki atamalarında özellikle Kovid-19 salgını sırasında sürekli gündemde kalan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yönetimine eski Temsilciler Meclisi Üyesi Dave Weldon’u aday gösterdi. Bir diğer önemli kuruluş olan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) için de Marty Makary’i tercih eden Trump, ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanlığı için ise Janette Nesheiwat’ı işaret etti.

Trump’ın sağlık alanında aday gösterdiği isimlerin büyük bir kısmının, yönetecekleri kurumları geçmişte sert bir dille eleştirdikleri biliniyor. Bu durum, yeni başkanın söz konusu kurumlarda kapsamlı bir revizyon yapacağına dair yorumlara yol açtı.

Robert F. Kennedy Jr. Tartışmaları

Washington’da Trump’ın bakanlıklar ve önemli kuruluşlara aday gösterdiği isimler arasında en tartışmalı figürlerden biri de Sağlık Bakanlığı’na aday gösterdiği Robert F. Kennedy Jr. oldu. Cumhuriyetçi senatörlerin, Kennedy’nin kürtaj ve gıda sistemi konusundaki açıklamalarına yönelik çekinceleri bulunmasına rağmen, genel olarak tepkilerini düşük seviyede tuttukları gözlemlendi.

Demokratlar arasında Kennedy ile ilgili bazı sert eleştiriler yapılsa da muhalefet kanadı, bu atamalara büyük ölçüde sessiz kaldı. Demokrat Senatör Patty Murray, “Kennedy gibi bir komplo teorisyeninin kamu sağlığı, üreme hakları, araştırma ve inovasyon gibi konularda ABD’yi ne kadar geriye götürebileceğini kestirmek mümkün değil.” ifadelerini kullandı. Senato Maliye Komitesi Başkanı Ron Wyden ise Kennedy’nin “temel bilimsel gerçekler hakkındaki uçuk görüşlerini” rahatsız edici bulduğunu belirtti. Maliye Komitesi üyesi Senatör Elizabeth Warren da Kennedy’nin kamu sağlığı ve bilimsel araştırma konularında “tehlike oluşturduğuna” dair görüş bildirdi.

Kennedy, bağımsız olarak sürdürdüğü başkanlık kampanyası sırasında bulaşıcı hastalıklarla mücadelede farklı bir yaklaşım ortaya koyacağını ifade etmişti.

Mehmet Öz’e Olumlu Yorumlar

Donald Trump’ın Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezleri (CMS) direktörlüğüne aday gösterdiği Türk kalp cerrahı Mehmet Öz için ABD siyaseti ve medyasında olumsuz bir yoruma rastlanmadı. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, bu duyuruyla ilgili sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Doktor Öz’ün Trump yönetiminde CMS yöneticisi olacağını duyduğum için çok heyecanlıyım. Olağanüstü bir seçim.” değerlendirmesinde bulundu.

Kendisi de bir hekim olan Senatör Bill Cassidy, Trump’ın CMS için Öz’ü seçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cassidy, X hesabından Mehmet Öz ile ilgili, “CMS’nin başında bir hekimin olmasının üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçti ve onun önceliklerini tartışmayı dört gözle bekliyorum. Bu, hastalara yardım etmek ve muhafazakar sağlık reformlarını uygulamak için harika bir fırsat.” paylaşımında bulundu.

ABD Senatosunun onaylaması durumunda, Öz, ülkedeki yaşlılara ve düşük gelirli gruplara sağlık hizmeti sunan en üst kurumları yönetecek ilk Türk olacak. Medicare, 65 yaş üstü bireylere sağlık hizmetleri sunan federal bir sağlık sigortası programı iken, Medicaid ise düşük gelir grubuna sağlık sigortası hizmeti veren federal ve eyaletler arası ortak bir program olarak işleyecek.

Kaynak: AA / Mücahit Oktay – Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.