DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Trump’ın devlerinden büyük fiyasko

31.01.2020
A+
A-

– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devleti Başkanı Donald Trump Kongre’ye yaptığı ilk konuşmada içerisinde General Motors, Harley Davidson ve Intel’in de olduğu on şirket için on binlerce istihdam yaratacağı ve milyonlarca dolar yatırım yapacağını öngörmüştü. Yaklaşık üç yıl sonra, Amerika’da işsizlik yarım yüzyılın en düşük seviyesinde fakat Trump’ın açıkladığı bu 10 şirket beklentileri karşılayamadı.

Trump’ın istihdam sağlayacağını vadettiği günden beridir Fiat, Chrysler, Ford, General Motors, Harley Davidson, Intel, Lockheed Martin, Sprint, Walmart ve Amicus Therapeutics şirketlerinin toplam istihdamı yaklaşık 2 milyon çalışan sayısında büyük bir değişiklik olmadı. Aynı dönemde, toplam Amerika Birleşik Devletleri’nin toplam istihdamı %4.5 oranında arttı.

Trump’ın bahsettiği 10 şirket Wall Street’te de beklenileni veremedi. S&P 500’de 10 şirketin sadece 4’ü piyasanın yükselişine ayak uydurabildi. Örnek vermek gerekirse Harley Davidson’un hisseleri Trump’ın “harika motorsikletler yapacaklar” sözleriyle beklentilerini anlattığı konuşmalardan itibaren %35 oranında düştü.

Bununla birlikte tüm bu göstergeler Trump’ın başarısız bir ekonomi politikası uyguladığı anlamına gelmiyor. Finansal araştırma şirketi Moody’s Analytics’in baş ekonomisti Mark Zandi, borsa kazançları (Trump’ın daha fazla), federal bütçe açığı (Obama döneminde daha az) ve hisse senedi piyasası kazançları (Obama zamanında daha düşük) gibi çeşitli ekonomik göstergelere atıfta bulunarak, “Trump Obama’ya göre biraz kazanıyor, biraz kaybediyor” ifadelerinde bulundu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.