DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Trafik Kazalarının Küresel Boyuttaki Etkileri

Dünya genelinde trafik kazalarının yarattığı etkileri inceleyen içeriğimizde, trafik kazalarının küresel boyuttaki sosyal, ekonomik ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alıyoruz.

06.05.2024
A+
A-

Dünya genelinde her yıl 1 milyonu aşkın kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor ve 17,8 milyon kişi yaralanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 108 ülkenin kara yolu güvenliğine ilişkin verilerini derlediği 2023 raporunda, trafik kazalarının sebep olduğu can kayıplarının azaltılması için politikalar geliştirilmesine rağmen, trafik kazaları ve kara yolu güvenliğinin hala “acil bir küresel sorun” olmaya devam ettiğini açıkladı.

Kara Yolu Güvenliğinde Farkındalık ve Çözüm Arayışları

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından her yıl mayıs ayında yol güvenliğini artırmak ve kazaları önlemek için farkındalık yaratmak amacıyla, Kara Yolları Güvenliği ve Trafik Haftası kutlanıyor. Trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin ve yaralananların anıldığı bu haftada, kazaların azaltılması için çözümler aranıyor. “Küresel Yol Güvenliği Ortaklığı’nın (GRSP)” Üst Yöneticisi (CEO) David Cliff, trafik kazalarının önlenmesi için hız kameralarının yol güvenliğinde en etkili yöntem olduğunu belirtti.

Rapora göre trafik kazaları, 5-29 yaş aralığındaki kişilerin hayatını kaybetmelerinin birincil nedeni olmaya devam ediyor. Trafik kazaları, her yıl ciddi maddi kayıplara yol açarken, çoğu ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 3’üne mal oluyor. Trafik kazalarının en fazla Afrika kıtasında, en az ise Avrupa kıtasında yaşandığını belirten Cliff, kazalarda yaralanma şiddetini belirleyen faktörün çarpma hızı olduğunu söyledi.

  • DSÖ verilerine göre her gün dünya genelinde yaklaşık 3 bin 200 kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor.
  • David Cliff’e göre, kaza yerine çarpışma terimi kullanılarak kazaların önlenebileceği vurgulanmalıdır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.