Trabzon’un Tarihi Tuvale Taşıyan Şeyihoğlu: Çini Mürekkebiyle Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi İzleri
Trabzon’un köklü geçmişini Çini Mürekkebiyle Osmanlı ve Cumhuriyet izleriyle birleştiren derin bir tarih yolculuğu.
Trabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapan Şakir Şeyihoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi temalarını çini mürekkebiyle işleyerek kentin tarihini tuvale aktarıyor. Şeyihoğlu, 2009 yılından itibaren kentin derinliklerini sanatla buluşturmak üzere çalışmalarını sürdürdü; müzeler başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan yararlanarak dönemin izlerini topladı.
Çalışmalarında Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve Yavuz Sultan Selim gibi Trabzon’un tarihindeki önemli figürlerle birlikte ziyaretler sırasında görülen Mustafa Kemal Atatürk’ü de tuvale taşıdı. Çini mürekkebiyle başlayan süreçte şu ana kadar yaklaşık 200 eser ortaya koydu; bazı eserler, ziyaretler esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edildi.
İlk dönemde dönemin koşullarını ve ayrıntılarını yakın planda ele alan Şeyihoğlu, sanatını gün yüzüne çıkarmak için kaynak taramasını yoğunlaştırdı. 2018 yılında yaklaşık 56 tabloyla bu serüvene hız veren sanatçı, Trabzon’un fethiyle Cumhuriyet dönemi arasındaki olayları kronolojik olarak resmettiğini ifade etti. “Trabzon’un fethiyle başlayan ve Cumhuriyet dönemiyle son bulan bu seride, görülebilir olan hemen hemen her olayı aktarabildiğimi düşünüyorum.” diye konuştu.
Çalışmalarını oluşturan süreçte önce Fatih Sultan Mehmet’in ordularıyla Trabzon’a gelişini tasvir eden çalışmalara odaklanan Şeyihoğlu, ardından Yavuz Sultan Selim’in vali dönemi ve bu dönemdeki olayları işledi. Kanuni Sultan Süleyman’ın Trabzon’da doğmuş olmasıyla bu şehrin simgelerine uzanan sahneler ekledi; ayrıca Trabzon Limanı, valilik yapmış İskender Paşa ve Zağnos Paşa gibi figürleri de tablolarına dahil etti. Cumhuriyet dönemiyle ilgili çalışmalar ise Atatürk ve Atatürk Köşkü’nü kapsıyor.
“Ateşli silahlar tarihi ve diğer kaynaklar bu yolculuğun temel taşlarıydı,” diyen Şeyihoğlu, müze ve görsel dokümanları inceleyerek günün dokusunu yansıtmaya çalıştığını belirtti. Avrupa müzelerinden elde ettiği görseller ve eski gravürlerden yararlanarak, kapsamlı araştırmalar sonucu ortaya koyduğu eserleriyle tarihsel anlatıyı güçlendirdiğini söyledi.
2015 yılında bir kitabı için çizimlerini derleyen sanatçı, 1620-1631 arasındaki Trabzon’a yönelik bir baskını konu edinen iki çalışmayı da bu dönemde hayata geçirdi. İşlerini tek karede anlatmanın zorluğunu kabul eden Şeyihoğlu, sinematik bir bakış açısıyla olayları bir araya getirerek kompozisyonunu kurdu. Eserlerinin bazıları Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitaplarında yer alırken, Erdoğan’a hediye edilen tablolarda Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın sahneleri öne çıktı.
Sanatsal yolculuğunda kaynak taraması ve görsel doküman incelemelerini ön planda tutan Şeyihoğlu, farklı organizasyonlarda eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. AA muhabirine bu süreci özetlerken, Ankara’da düzenlenen bir tanıtım gününde ilk kez geniş bir ilgiyle karşılaştığını belirtti ve çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduğunu ifade etti.
Kaynaklar: AA / Hatice Diler