DOLAR 32,3212
EURO 35,0797
ALTIN 2.300,60
BIST 9.066,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden suya yüzde 47 zam talebi

02.06.2022
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden İsmail Akduman’ın haberine göre AKP hükümetinin doğalgaz fiyatlarını konutta yüzde 30, sanayide yüzde 10, sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam yapmasının ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi de suya yüzde 47 zam yaptı. Zam teklifi meclis toplantısında tartışmalara neden oldu.

“118 BİN ABONE FATURASINI ÖDEYEMİYOR”

Mecliste görüşülen zam teklifine CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin “Bu zamları yüzde 47’den 30’a çekelim. Kesme ve bağlama konusunda da fiyat artırmayalım biz de destek verelim” diye teklif de bulundu.

İYİ Partili Meclis Üyesi Arslan Güner ise, “Muhalefet olsak dahi bu zammı vatandaşlarımıza anlatmakta zorluk çekeceğiz. 118 bin abonemiz de faturalarını ödeyemiyor. Ben sizin bu zammı biraz aşağı çekeceğinizi düşünmüştüm. Ama sizin böyle bir niyetiniz yok. Yüzde 30’a çekerseniz biz de destek verelim yoksa ret vereceğiz, bunu dışarda anlatamayız” dedi.

“BİZ DE İSTEMİYORUZ”

30 büyükşehir belediyesinin 25’inin kendilerinden daha fiyatlıya su verdiğini belirten Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TİSKİ’nin (Trabzon İçme suyu ve Kanalizasyon İdaresi) gelirinin yüzde 90’ının sudan karşılandığını söyledi. Yatırım yapmak için su gelirinin harcamalara göre ayarlanması gerektiğini vurgulayan Zorluoğlu, “Elektrik giderimiz 2 kat arttı. Benzer fiyat artışı akaryakıtta oldu. Gelecek aylarda işçi maaşları da artıyor. Bu nedenle su gelirimizi makul bir seviyeye taşımamız lazım.

TİSKİ olarak bir hesap yaptık. Biz de istemeyiz. Bizim gibi seçilmiş insanlar bunu istemez. Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesinden 25 belediye TİSKİ’den pahalıya veriyor suyu. Bu mecbur yapmamız gereken, vatandaşlarımıza hizmetin devam etmesi için yapılması gereken bir zamdır. Ayrıca su ücretlerini ödeyemeyen vatandaşların faturalarını da ödeyen bir belediyeyiz” diye konuştu.

Tartışmaların ardından yapılan oylamada ise Millet İttifaklı meclis üyelerinin hayır oyuna rağmen Cumhur İttifakının oylarıyla suya yüzde 47 zam yapıldı. Alınan kararla konutlarda 5,22 olan suyun metreküp fiyatı 7,67 oldu.

“BİR ABDESTLE 5 VAKİT NAMAZ KILDIRACAKLAR”

CHP Trabzon İl başkanı Ömer Hacısalihoğlu da su zammına tepki göstererek, “Bu iktidar vatandaşa bir abdestle 5 vakit namaz kılmayı amaçlıyor. Sudaki yüzde 8’lik vergiyi yüzde 1’e indirdiler. Bu indirim olduğunda tebrik kuyruğuna girenlere sesleniyorum, neredesiniz? Bu yapılan fahiş zam karşısında neden sesiniz çıkmıyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.