DOLAR 32,4317
EURO 34,7477
ALTIN 2.441,58
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Tıp Tarihinde Bir İlk! Alzheimer İlacı Bir İnsanda…

22.06.2021
A+
A-

Geleceğin en yaygın olacağı düşünülen Alzheimer hastalığı üzerinde çalışılan ilaç, ABD’de ilk defa yaşlı bir adamın üzerinde denendi.

Alzheimer, net bir tedavisi ve ilacı olmayan nörolojik bir hastalık. Birçok bilim insanının geleceğin hastalığı olarak belirttiği Alzheimer’in bir süredir ilaç çalışmaları yapan ABD, ürettiği ilacı 70 yaşındaki Marc Archambault üzerinde denedi. Yaşlı adam tedavinin uygulandığı ilk insan olarak tarihe geçti. Bu durumun üzerine FDA’ya tavsiyede bulunan üç bilim insanı görevlerinden istifa etti.

ALZEHİMER İLACI İLK DEFA KULLANILDI

Amerika Birleşik Devleti’nde bir süredir Alzheimer hastalığının tedavisi üzerinde çalışmalar yapılıyordu. Gıda ve İlaç Dairesi’nin çalışmalarını yaptığı Alzheimer’ın tedavisinde kullanılacak Aduhelm ilacı uzmanlar arasında tartışmalara neden oldu. 

İlacın denenmesi için gönüllü olan 70 yaşındaki Marc Archambault, Alzheimer  tedavisi için yeni onaylanan aşının ilk uygulandığı insan oldu. Yaşlı adamın tedavisi dün başladı ve her ay düzenli olarak ilacı alarak devam edileceği belirtildi.

BİR İLK 

Hürriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre; Uzun yıllar sonra onaylanan Alzheimer ilacı yaklaşık olarak 60 bin dolara mal olduğunu bilgisi yer alıyor. 

ALZHEİMER TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Daha öncede birçok çalışmalar yapılmış ancak Alzheimer  ilacı için onay alınamamıştı. Son üretilen ilacın 20 yılın ardından onay alması sonrası Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji profesörü Dr. Stephen Salloway, ‘Tedavide yeni bir çağ açıyoruz’ değerlendirmesinde bulundu.

ÜÇ BİLİM İNSANI İSTİFA ETTİ

Üretilen Alzheimer  ilacı birçok uzman arasında da tartışmalara neden oldu. İlaç hakkında günlerde FDA’ya tavsiyede bulunan üç bilim insanı, Alzheimer ilacının onaylanması ve bir insana uygulanmasının ardından istifa ettiklerini belirtti. 

New York Times Gazetesine açıklamalarda bulunan k Dr. Aaron Kesselheim, ‘Bu, FDA’nın hatırlayabildiğim kadarıyla bugüne kadar verdiği en kötü onay kararı olabilir’ şeklinde konuştu.

İlacın tartışmalara neden olan bir diğer durum ise üretilen ilacın oldukça pahalı olması. Alzheimer Derneği ilacın fiyatını üzerine ‘kabul edilemez’ açıklamasında bulundu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.