DOLAR 32,5860
EURO 35,0186
ALTIN 2.452,62
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

TikTok’taki veri skandalının boyutu korkutucu!

03.07.2020
A+
A-

Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine tarafından Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) TikTok uygulamasına dair son günlerde tartışmalara konu olan kişisel verilerin korunmasına karşın bilgi güvenliği açıklarıyla ilgili olarak harekete geçti. Komite, TikTok hakkında, bilgi güvenliği açığı iddiaları üstüne resen inceleme başlattı.

Dünya genelinde 800 milyon seviyesinde kullanıcısı olan TikTok’un en fazla kullanıldığı ülkeler sıralamasında 28.4 milyonluk rakamla 3. olan Türkiye’de yaşanan bu bilgi ihlalinden kaç kullanıcının etkilendiği, KVKK’nin başlattığı çözümleme neticesinde ortaya çıkacak.

Peki yalnızca Türkiye değil, dünyanın gündeminde olan TikTok’taki son veri ihlali skandalı tam olarak neyi ifade ediyor, neleri kapsıyor?

sosyal ağ platformu Reddit’te paylaşılan bir gönderiyle ortaya meydana çıkan skandal, TikTok’a uygulanan aksine mühendislik işlemi ile uygulamanın kullanıcılara ait hangi verileri nasıl aldığını da gözler önüne serdi.

İNTERNETİN GELECEĞİ Mİ? YOKSA ÇÖKÜŞÜ MÜ? NEDİR BU TİKTOK OLAYI?

Ortaya meydana çıkan bu skandala tarafından TikTok uygulaması kullanıcıların telefonlarına ilişkin teknik bilgilerin yanısıra, donanımlarından, Wi-Fi bilgilerine; konumlarından, kopyalanan bilgileri okumaya onlarca çeşitlilik bilgiye ulaşıp, tescil altına alıyor.

LİSTEDE YOK YOK!

Reddit’te ortaya çıkan bilgi ihlali skandalına kadar TikTok kullanıcıların şu verilerini topluyor:

– Cihazın bütün donanımı hakkında bilgiler (İşlemci, ekran boyutu, us dilekçe oranı, RAM kapasitesi… )

– Kullanıcıların aktif olarak kullandıkları tüm uygulamaların yanısıra geçmişte indirdikleri fakat sonra sildikleri uygulamaların kayıtları.

– Uygulamanın kullanıldığı cihazın tabi olduğu ağa dair IP adresleri ve Wi-Fi bilgileri.

– TikTok uygulamasının bir takım versiyonlarında gözlenen kullanıcı konum erişimine müsade vermese bile 30 saniyelik aralıklarla GPS pingi göndererek, konum bilgilerini peşine düşüp takip etme.

– Kullanıcının telefon galerisinde bulunan tüm resim/video gibi bütün medya belgelerine erişim ve bunların ayrı cihazlarda görüntülenmesi için kod dönüştürme (transcoding) izni.

– Kullanım kullanılmıyorken bile kullanıcıların kamera ve mikrofonlarına erişim.

– Bilhassa yasadığı ve zararlı içeriklerin gizli bir şekilde kullanıcıların telefonlarına yüklenebilmesine yol açabilecek olan uygulamaya, Android sürümünde ‘Zip’ dosyası indirme, açma ve çalıştırma yetkisi verme.

– iOS sürümünde ortaya çıkan ancak gelen tepkiler üzerine ardındaki erişimi kaldırılan panoya kopyalanan her türlü bilgiyi okuyabilme.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.