DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin’den Yaz Aylarında Kanser Hastalarına Özel Öneriler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, yaz aylarında kanser hastalarına özel sağlıklı yaşam ve korunma önerileri sunuyor.

16.06.2025
A+
A-

Yaz Sıcaklarının Kanser Hastaları Üzerindeki Etkileri ve Alınması Gereken Önlemler

Medipol Sağlık Grubu’ndan kıymetli Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, özellikle yaz aylarının başlamasıyla birlikte artan sıcaklıkların kemoterapi ve radyoterapi gören kanser hastaları için ciddi sağlık riskleri oluşturduğuna dikkat çekti. Bağışıklık sistemi baskılanmış olan bu bireylerin, yüksek sıcaklıklarda enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geldiğini belirten Yasin, bu dönemde alınabilecek basit ama etkili önlemlerle olası sağlık sorunlarının önüne geçilebileceğine vurgu yaptı.

Güneşten Korunma ve Cilt Sağlığı

Yasin, yaz aylarında güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı korunmanın önemine değinerek, özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini önerdi. Eğer dışarı çıkmak zorunluluğu varsa, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmanın şart olduğunu belirtti. Kemoterapi ve radyoterapi gören hastaların ciltlerinin daha hassas hale geldiğine vurgu yapan uzman, bu durumun yanık ve leke oluşum riskini artırdığını hatırlattı.

Sıvı Tüketimi ve Beslenme Alışkanlıkları

Sıcak havalarda artan sıvı kaybını önlemek amacıyla günde en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Yasin, ev yapımı limonata, ayran ve doğal meyve sularının tercih edilmesini tavsiye etti. Ayrıca, kafeinli ve gazlı içeceklerin ise mümkün olduğu kadar tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu dönemde dengeli ve hijyenik beslenmenin de önemli olduğunu belirten Yasin, özellikle mevsim sebze ve meyvelerinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Hijyen ve Enfeksiyon Riski

Yasin, yaz aylarında artan enfeksiyon riskine karşı sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin hijyen şartlarına uygun olup olmadığından emin olunması gerektiğine dikkat çekti. Bu nedenle, mevsim sebzeleri ve meyveleri tercih ederken, ürünlerin iyi yıkandığından emin olunması büyük önem taşıyor. Kanser tedavisi gören hastaların, ciltlerinde açık yara veya enfeksiyon riski taşıyan durumlar yoksa, temiz ve kalabalık olmayan plajlarda denize girmelerinde sakınca olmadığını söyledi. Ancak, deniz sonrası ıslak mayo ile uzun süre kalmaktan kaçınılması gerektiğine de değindi. Havuzların enfeksiyon açısından daha riskli olabileceğinden, mümkünse deniz tercih edilmesi önerildi.

Tatil Planlaması ve Medikal Tavsiyeler

Yasin, tatil planlamasında mutlaka doktor kontrolünün ve önerilerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, ilaçların uygun saklama koşullarına dikkat edilmesi ve seyahat sırasında soğutucu çanta kullanılması önemlidir. Tatilin, fiziksel ve ruhsal açıdan iyileşme sürecine katkı sağlayan bir faktör olduğunu, ancak tedavi planlarının aksatılmaması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle, hastaların doktorlarıyla iletişimde kalarak tatil programlarını organize etmeleri büyük önem taşıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.