DOLAR 32,3835
EURO 35,0225
ALTIN 2.326,63
BIST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

TESK Başkanı: “Esnaf ayakta güç duruyor”

03.07.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Ali Ekber Ertürk’ün haberine tarafından 2.5 milyon esnafın temsilcisi olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yolladı ve 11 bambaşka talepte bulundu.

‘’Esnaf darda, ayakta şiddet duruyor” diyen Palandöken, kredi borçlarının 3 ay ertelenmesini, esnaf ile yanlarında çalışan personelin prim borçlarının da sene ardına kadar devlet göre ödenmesini istedi.

Palandöken, taleplerini şöyle sıraladı:

– Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla esnaf ve sanatkârlarımıza kullandırılmış olan kredilerin geri ödeme tarihleri, faizleri Hazine’ce karşılanmak kaydıyla, bir defa daha 3 ay vakit ile baştan ertelenmeli.

– Esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanların ödeyecekleri SGK primleri, yıl sonuna kadar devlet kadar karşılanmalı.

– Esnaf ve sanatkârlarımızca ödenen dükkan kira stopajı uygulamasına son verilmeli.

– Temel gıda maddeleri ile temizleme ürünlerinden Katma Bedel Vergisi (KDV) alınmamalı ya da oran yüzde 1’e indirilmeli.

– Halk kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ve tarım kredi kooperatiflerinin, esnaf ve sanatkârlara muhalif olacak şekilde ticaret yapmaları önlenmeli.

NAKİT DESTEĞİ KOŞUL

– Son 3 sene içinde dükkan açık olan esnaf ve sanatkârlara doğrudan nakit desteği sağlanmalı.

– Kahvehanelerde gereken hijyen tedbirleri alınmak kaydıyla oyunlar özgürlük bırakılmalı.

– İl içinde etkinlik belirten ticari araçlar ile okul servislerinde yüzde 50 gezgin taşıyabilme uygulaması kaldırılmalı. Turizm bölgelerinde çalışan 9 koltuklu taksilerin 3 yolcudan fazla taşımaması şeklindeki uygulamaya son verilip, gezgin kapasitesi yüzde 50’ye yükseltilmeli. 100 km’ye dek şehirlerarası gezgin taşımacılığı yapan araçların da koltuk kapasitesi değin yolcu alabilmeleri sağlanmalı.

– Ulus kurumları ile 50’den az çalışanı olan işyerlerinin,  işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanından hizmet alma yükümlülüğü, 1 Temmuz 2021’e ertelenmeli.

Tekel bayilerine suç oluşturan darbe ve felaket olur

Bendevi Palandöken, mektupta gece saat 22.00 ile sabahleyin 06.00 saatleri aralarında alkollü içki satışı yapılması halinde uygulanan maksimum 51 bin 600 TL tutarındaki para cezasının, 65 bin ila 320 bin liraya çıkarılmak istenmesinin tütün ve içki ürünü satan esnaf için darbe ve facia olacağını vurguladı. Palandöken, “Adaletli olmayan bu suç oluşturan esnafımızı, ‘Bu dek da olmaz’ noktasına getirmiştir. Bu düzenlemeden vazgeçilmelidir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.