DOLAR 32,2643
EURO 35,0714
ALTIN 2.467,29
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Tedbir edinmek isterken hasta olmayın!

16.05.2020
A+
A-

Corona virüsünden korunmak için sosyal uzaklık dek hijyen de çok manâlı. Peki siz maske, eldiven ve dezenfektanları dürüst kullandığınızdan belirlenmiş misiniz? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülseren Sağcan, son dönemde hayatımıza giren koruyucuları kullanmanın püf noktalarını Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’ya anlattı.

DEZENFEKTAN

Su ve sabuna varmak zorsa içki bazlı dezenfektan solüsyonları kullanabilirsiniz. Dezenfektanlar, çantanın içinde yok de dış tarafında, basit ulaşılabilecek bir yerde bulunmalıdır. Dezenfektan, ellerimizin tüm yüzeyine yayılacak şekilde buharlaşıncaya kadar ovulmalıdır, yüz ve göz ile bağlantı ettirilmemelidir. Bunları solumak, nefes darlığına yol açabilir.

MASKE

Topluluk alanlarda maske takılmalıdır. Maske takılmadan önce eller dezenfekte edilmelidir. Maske, lastiklerinden tutularak burun, ağız ve çene içeri girecek şekilde takılmalıdır. Maskeyi çene altına indirmek ya da burnu açık ayrılmak koruma sağlamaz. Maskeye dokunulmamalıdır, çıkarırken de lastiklerden tutulmalıdır. Kirlenen maske çöp kutusuna atılmalıdır.

ELDİVEN

Covid-19 hastaları, onların yakınları ve sağlık çalışanları eldiven takmalı. Sokaktaki herkesin eldiven takmasının hastalığı engellediğine dair ise bir delil değil. Tersine, eldiven kullanmanın yarattığı yalancı güven duygusal, virüsün daha artı yayılmasına sebep olabilir. böylece eldiveni önermiyoruz. Fakat kullanılacaksa öncesinde eller iyi yıkanmalı, işi bittikten sonradan atılmalıdır.

Eldiven neden tehlikeli?

Mesela gittiğimiz bir market alışverişinde eldiven taktık, ürünleri alırken dokunduk, o arada telefonumuz çaldı ve açıp konuştuk. Alışverişimizi tamamlayıp kasaya gittiğimizde yine benzer eldivenle çantamıza ve cüzdanımıza, paraya veya kredi kartına dokunduk. Benzer eldivenle poşetlerimizi aldığımızda ola ki de o ürünlerden birine dokunan hasta bir kişinin bulaştırdığı virüsü, cep telefonumuza, çanta ve cüzdanımıza bulaştırmış olduk.

Para değil, kredi kartı kullanın

Virüsün kâğıt paralarda 3-4 saat, madeni paralarda ise az daha 3-4 gün yaşayabildiği düşünüldüğünde ve her bir banknotun yüzlerce kişinin elinde dolaştığı göz önünde bulundurulduğunda tedavi kesin: Kredi kartı uygulamak… Hatta kart ile ödemelerde temassız kredi kartları daha güvenlidir.

Bunlara dikkat!

1 – Para, dosdoğru cepte açık halde taşınmamalı, mutlaka cüzdanda tutulmalı.

2 – Paraya temas sonrası cüzdan ve çanta, sabunlu su ile silinmeli. Eller su ve sabunla 20 saniye yıkanmalı.

3 – Marketlerde kasa görevlileri, her müşterinin ardından ellerini dezenfekte etmeli ve eldiven değiştirmeli.

Damlacıkla bulaşır

Covid-19 virüsü öksürük, hapşırık ve söylev esnasında ortama her tarafa yayılan damlacıkların solunmasıyla bulaşır. Hem hasta kişinin solunum esnasında çıkardığı partiküllerle kirlenmiş olan yüzeylere bağlantı edilmesi ve bu ellerle ağız, burun ya da göze temas yoluyla bulaşabildiği bilinmektedir.

Hasta kişiyle 1 metreden daha yakın mesafedeki temas sonucu bulaşma riski artar. Hastalığın bulaşmasını durdurmak için yalıtım fazla manâlı olup açık havada çıkılmaması ve kalabalık ortamlara girilmemesi gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.