DOLAR 35,4801
EURO 36,6288
ALTIN 3.076,87
BIST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cum 9°C
Cts 11°C
Paz 11°C
Pts 11°C

TCMB Kredi Eğilim Anketi: Fonlama koşullarında sıkılaşma ikinci çeyrekte sürecek

07.04.2023
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketi’nde, bankaların yılın ikinci çeyreğinde yurt içi fonlama ve yurt dışı fonlama koşullarında sıkılaşmanın devam etmesini beklendiği belirtildi.

TCMB’nin bankaların 2023’ün ilk çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ile ikinci çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren “Banka Kredileri Eğilim Anketi” yayımlandı.

Ankete göre, 2023’ün birinci çeyreğinde, bankaların genel olarak işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartlardaki sıkılaşma yönlü seyir, beklentilerle uyumlu şekilde zayıflayarak devam etti.

Alt kırılımlar incelendiğinde, büyük işletmelere verilen krediler ile uzun vadeli kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinde zayıflama görülürken, yabancı para cinsinden açılan kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşma yönlü seyir yerini gevşemeye bıraktı.

Yılın ikinci çeyreği için bankaların beklentisi, genel olarak işletmelere verilen kredilere uygulanan standartların temelde aynı kalacağı yönünde oldu. Yılın ilk çeyreğinde, konut kredi türünde uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyri zayıflarken, taşıt ve diğer bireysel kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşma başladı.

Yılın ikinci çeyreği için beklenti, tüm bireysel kredi türlerinde standartlardaki sıkılaşmanın devam edeceği yönünde oldu.

KREDİ TALEBİNDE ARTIŞ

Genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki azalış, yılın ilk çeyreğinde yerini artışa bıraktı. Alt kırılımlar incelendiğinde, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler, kısa vadeli krediler ve Türk Lirası cinsinden açılan kredilere olan talepteki artış yönlü seyir güçlenirken, büyük işletmelere verilen krediler ve yabancı para cinsinden açılan kredilere olan talepteki azalış yönlü seyir zayıfladı. Uzun vadeli kredilere olan talepteki azalış yönlü seyir ise yerini artışa bıraktı.

2023’ün ikinci çeyreği için beklenti, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artışın güçlenerek devam edeceği yönünde oluştu. Yılın ilk çeyreğinde konut kredi talebindeki artış devam etti, taşıt kredi talebindeki azalış yönlü seyir yerini artışa, diğer bireysel kredi talebindeki artış ise yerini azalışa bıraktı.

Bu yılın ikinci çeyreği için beklenti, konut ve taşıt kredilerine olan talepte artışın, diğer bireysel kredi türlerine olan talepte ise azalışın devam edeceği yönünde oldu.

KAR MARJLARINDA YÜKSELİŞ

İşletmelere kullandırılan kredilere uygulanan koşul ve kurallara bakıldığında, ortalama krediler ve daha riskli krediler üzerindeki kar marjlarındaki azalış yönlü seyir yerini artışa bıraktı.

Bireysel kredilere uygulanan koşul ve kurallar incelendiğinde, ortalama ve daha riskli krediler üzerindeki kar marjının konut kredilerinde artırılırken, taşıt kredilerinde azaltıldığı görüldü.

“SIKILAŞMA DEVAM EDECEK”

Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde, 2023’ün ilk çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşma yönlü seyir zayıflarken, yurt dışı fonlama koşullarındaki sıkılaşma yönlü seyir güçlendi.

Yılın ikinci çeyreğinde, yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarında sıkılaşmanın devam etmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.