DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

TBMM Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonu Sunumu ve Yeni Tedbirler

TBMM Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonu, çocukların korunması için yeni tedbirleri sunuyor. Şiddetle mücadelede atılacak adımlar ve öneriler hakkında bilgi edinin, çocuklarımız için daha güvenli bir gelecek inşa edelim.

08.03.2025
A+
A-

TBMM Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonu Sunumu

TBMM Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonu, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanı Meral Gökkaya’nın katılımıyla önemli bir sunum gerçekleştirdi. Gökkaya, sunumunda, “Bazı ağır suçlar hariç olmak üzere, 15 yaşından küçük çocukların ilk defa işledikleri suçların, soruşturma ve kovuşturmaya konu edilmeden, çocuklara özgü koruma mekanizmaları içerisinde ele alınması gerektiğini” vurguladı. Bu bağlamda, cumhuriyet savcılarına kamu davasının açılmasında kamu yararı değerlendirmesi yapma yetkisi verilmesi ve hâkimlerin de takdiren ceza vermeme yetkisi ile ilgili düzenlemelerin sağlanacağının altını çizdi.

Komisyon, çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunarak akıl, ruh ve beden sağlıklarının geliştirilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin belirlenmesi için oluşturulmuş bir araştırma komisyonudur. Toplantının başkanlığını AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu yürütmektedir. Aydoğdu, verilen bir aylık ek süreyle komisyon çalışmalarının 20 Mart tarihine kadar devam edeceğini belirtirken, temennilerinin çocukların Adalet Bakanlığı’nın gündemine hiç gelmemesi olduğunu ifade etti.

Meral Gökkaya, çocuk adaleti alanında yürütülen ve planlanan çalışmalara dair kapsamlı bir sunum yaptı. Gökkaya, Türkiye genelinde 46 ilde çocuk mahkemesinin bulunduğuna dikkat çekerek, yeni bir uygulama olarak Çocuk Adalet Merkezleri’nin Erzurum, Bursa ve Eskişehir’de faaliyete geçtiğini, ayrıca 5-6 ilde bu merkezlerin kurulumu için hazırlıkların sürdüğünü aktardı. Çocuklarda mükerrer suçluluğun önlenmesi için bir çalışma grubunun da oluşturulduğunu ve 11 pilot ilde bu konuda çalışmalar yapıldığını belirtti. Çeşitli kurumlarla iş birliği yaparak, çocukların korunmasına yönelik tedbirler üzerinde yoğunlaştıklarını ifade etti.

Gökkaya, adli görüşme odalarında ifadelerin alınma yöntemleri üzerine geçen yıl 750 uzmana eğitim verildiğini, bu yıl da 600 uzmana eğitim vermeyi planladıklarını açıkladı. Ayrıca, “Son olarak bize verilen görevlerden biri de çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması işlemleridir. Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, 172 yerde faaliyet göstermektedir ve müdürlük olmayan yerlerde de 592 adli çevremiz bulunmaktadır. Bu 592 adli çevrede 822 çocuk görüşme merkezi aktif olarak kurulmuş durumda. Şu an itibarıyla 40 bin 569 dosyamız mevcut. 2025 yılında açılan dosya sayımız ise 2 bin 118’i bulmuş, işlem sayımız da 432 bini aşmıştır” şeklinde bilgi verdi.

Gökkaya, Bakanlık olarak hedeflerine dair şu açıklamalarda bulundu:

  • Koruyucu ve Önleyici Mekanizmaların Geliştirilmesi: Çocuklarla ilgili koruyucu ve önleyici mekanizmaları daha etkili hale getirmek istiyoruz. Verilen tedbirlerin etkinliğini artırmayı ve alınması gereken ek tedbirleri tespit etmeyi amaçlıyoruz.
  • Suç İşleyen Çocuklar için Yeni Sistemler: 15 yaşından küçük olup ilk defa suç işleyen çocukların herhangi bir soruşturma veya kovuşturma dosyasına kaydedilmeden adli süreç dışında takip edilmesi için sistemler geliştirmeyi planlıyoruz.
  • Rehabilitasyon Tedbirleri: Birden fazla kez suça sürüklenen çocuklar için özel rehabilitasyon tedbirleri geliştirmeyi hedefliyoruz.
  • Uluslararası İşbirliği ve Projeler: Avrupa Konseyi ve UNICEF ile birlikte başlayacağımız yeni bir projede, çocuklara yönelik onarıcı ve koruyucu yaklaşımlar geliştirmeyi planlıyoruz. Bu proje, mayıs ayında başlayacak ve üç yıl sürecek. Nisan ayında uluslararası bir konferans düzenleyerek diğer ülke uygulamalarını inceleyeceğiz ve Türkiye’ye nasıl entegre edebileceğimizi tartışacağız.

Gökkaya, suça sürüklenen çocukları suçtan uzaklaştırma ve çocuklarla ilgili tedbirleri daha etkin bir şekilde uygulama amacıyla ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde bu faaliyetleri yürütmeyi hedeflediklerini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.