DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Kedi ve Köpek Kimliklendirme Düzenlemesi

Tarım ve Orman Bakanlığı, kedi ve köpek kimliklendirme düzenlemesi ile hayvanların kayıt altına alınmasını ve sahiplerinin sorumluluklarını artırmayı hedefliyor. Bu düzenleme, hayvanların güvenliği ve sağlığı için önemli bir adım.

16.03.2025
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına ilişkin yönetmelikte önemli değişiklikler yaptı. Bu yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Artık yerel yönetimler, gerçek veya tüzel kişiler ile özel hayvan yaşamevleri, hayvan bakımevlerinden sahiplendikleri kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi için sorumlu veteriner hekimler aracılığıyla Bakanlık kayıt sistemine kaydedilecek ve hayvan pasaportları oluşturulacaktır. Bu süreçte yetkili, görevli ve sorumlu olan kişiler belirlenmiştir.

Özel Hayvan Yaşamevi

Bakanlıktan izin almak suretiyle gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince kurulan ve hayvanların barındırıldığı tesisler, “Özel hayvan yaşamevi” olarak adlandırılacaktır. Bu özel hayvan yaşamevleri, sahiplendikleri ev hayvanlarının ölüm ve kayıp bilgilerini, belirlenen süre içerisinde il/ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü olacaktır.

  • Özel hayvan yaşamevleri, ev hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olup, bu hayvanları terk edemeyecek veya sahiplendiremeyecek.
  • Bakanlık tarafından alınan izinde belirtilen kapasitenin üzerinde ev hayvanı barındıramayacaktır.

Mikroçip Uygulaması

Mikroçip, hayvanların iki skapula (kürek kemiği) arasına veya boynun kulağa yakın bölgesine yerleştirilecektir. Genetik yatkınlığı bulunan bazı ırklarda ise mikroçip bacak veya göğüs bölgesine takılabilecektir.

Barınak İbaresinin Değişimi

Yapılan düzenlemeyle birlikte, “Barınak” kelimesi “Hayvan bakımevi” olarak değiştirilmiştir. 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla bu değişiklik yürürlüğe girecektir. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü durumunda, 30 gün içerisinde, kaybolması halinde ise 7 gün içerisinde ev hayvanı sahibi durumu il/ilçe müdürlüğüne veya Bakanlık tarafından yetki verilmiş kurum/kuruluşlara bildirmekle yükümlü olacaktır.

Son Tarih: 31 Aralık 2025

Tüm kedi ve köpek sahipleri, il/ilçe müdürlüğüne ya da Bakanlıkça yetki verilen kurum/kuruluşlara başvurarak, her yaştaki hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar kimliklendirerek kayıt altına aldırmakla yükümlü olacaklardır.

Bu düzenlemeler, hayvanların korunması ve bakımının düzenlenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.