DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Tarihte İlk Defa Bir Kara Deliğin Etrafındaki Manyetik Alan Gözlemlendi

27.03.2021
A+
A-

Bilimde nihai bir amaç yoktur, elde edilen her bulgu sonrasında yeni çalışmalar için bir basamak haline gelir. Söz konusu uzay çalışmaları olduğunda da bu durum değişmez. Örneğin M87* adlı kara delik görüntülendikten sonra bilim insanları çalışmalarını bir sonraki aşamaya geçirdi.

Bu çalışmaların sonucunda da M87* kara deliğinin etrafında yer alan manyetik alan, ışığın bükülmesi sayesinde ortaya çıkarıldı. Event Horizon Teleskobu’ndan gelen verileri işleyen bilim insanları, manyetik alan keşfini gerçekleştirdi.

Işığın bükülmesi ipucu verdi

m87*

Dünya’ya yaklaşık 55 milyon ışık yılı mesafede olan kara delikten gelen ışıkları inceleyen bilim insanları, çok güçlü polarizasyon etkileri gözlemlemeyi başardı. Kara deliğin etrafında bulunan kuvvetli manyetik alan fotonların yayılma doğrultusunu değiştiriyor ve polarizasyonlarına neden oluyor.

İspanya’daki Valencia Üniversitesi’nden astronom Ivan Marti-Vidal, yaptığı açıklamada “Bu önemli bir kilometre taşı: ışığın polarizasyonu, Nisan 2019’da gördüğümüz görüntünün ardından yatan fiziği daha iyi anlamamızı sağlıyor.” ifadesini kullandı. 

Polarizasyon, elektronmanyetik radyasyon olarak da biliniyor. Bir ışık parçacığı uzayda yolculuk yaparken belli bir yönde doğrultusunu değiştiriyor. Örneğin toz bulutlarından geçen ışık dağılırken manyetik alanların etkilediği ışık demetleri ise yüklenmiş oluyor.

Tarihte bir ilk

m87 karadelik

Aslında günlük yaşantımızda polarizasyon gözlüklerde, ekranlarda ve başka farklı alanlarda kullandığımız bir teknoloji olsa da, kozmik nesnelerden yayıldığında bize uzaydaki ortam hakkında da bilgi sağlıyor. Örneğin M87*’nin yarattığı polarizasyon etkisi, kara deliğin çok güçlü manyetik alanını gösteriyor.

Kara deliğin manyetik alanı, bir nevi gaz bulutu gibi olay ufkunun etrafında dönüp duruyor. Araştırmacılar, elde ettikleri bulgulara göre buradaki manyetik alan sıcak gazların kara deliğe düşmesine engel olabilecek kadar güçlü. Bu çalışma sayesinde gelecekte kara deliklerden saçılan parçacıkların sırrı açıklanabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.