Takı Sanatının 12 Bin Yıllık Öyküsü Ankara’da Açıldı: Elde Vefa Gözde Zarafet Sergisi
Ankara’da açılan Elde Vefa Gözde Zarafet sergisiyle 12 bin yıllık Takı Sanatının öyküsünü keşfedin; zarafet ve el emeğiyle parıldayan tarih.
Ankara Etnografya Müzesi’nde, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir sergi kapılarını ziyaretçilere açtı. Elde Vefa Gözde Zarafet: Takı Sanatının 12 Bin Yıllık Öyküsü adıyla sergilenen koleksiyon, Epipaleolitik döneme kadar uzanan zengin bir tarih dilimini kapsıyor ve Osmanlı son dönemine kadar uzanan parçaları bir araya getiriyor.
Etkinliğin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, sergide yer alan 550 takı arasından 276’sının ilk kez görücüyle buluştuğunu belirtti. Türkiye’nin dört bir yanındaki 60 müzeden titizlikle derlenen bu nadide eserler, yalnızca görsel bir zenginlik sunmakla kalmıyor; medeniyetlerin birbirlerini nasıl etkilediğini de gözler önüne seriyor. Takılar, tarih boyunca bir inancı, statüyü veya aidiyeti temsil eden canlı belgeler olarak öne çıkıyor, toplumsal kültürel kodları taşıyan önemli kanıtlar olarak değerlendiriliyor.
“Bu sergimiz, Anadolu’nun binlerce yıldır farklı kültürleri nasıl ortak bir potada birleştirdiğini ve insanlığın ortak bir hikayeye sahip olduğunu hatırlatıyor” şeklinde vurguladı Yazgı ve ziyaretçilere eserler hakkında bilgiler verdi.
Özel müze sayımızın 453’e ulaşması, Bakanlık olarak müzecilik alanındaki ilerlemeyi yansıtıyor. 2002 yılından bu yana düzenlenen sergilerin sayısının 667’yi bulduğu kaydedilirken, son beş yılda sergilenen projelerle dinamizm ve dönüşüm dikkat çekiyor. 2024’te Japonya’da, 2024-2025 arasında Kore’de açılan “Hititler” temalı sergiler; İtalya’da Roma’da Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi sergisi ve 2025’te Roma’da Forum alanında “Kybele” temalı çalışmalar; Göbeklitepe sergisi ise 6 milyon ziyaretçiyle dönemin en yoğun ziyaretçi sayısına ulaşan sergiler arasına girdi. 2026 Şubat’ında Berlin’de “Toplumun Keşfi: 12 Bin Yıl Önce Göbeklitepe ve Taş Tepelerde Yaşam” adlı serginin açılışını yaptıklarını kaydetti.
Taş Tepeler temalı sergilerin Çin, Japonya ve Avusturya başta olmak üzere farklı ülkelerde devam edeceğini ifade eden Yazgı, özel müzelerin katkısının da büyük önem taşıdığını söyledi. Bakanlık olarak desteklediğimiz özel müze sayısının bugün 453’e ulaşmış olması, kültür hayatımıza güç kattığını belirtti.
Etkinlik alanını gezerek eserler hakkında ayrıntılı bilgiler alan Yazgı, sergiyle ilgili olarak konuklara yönlendirmeler yaptı.