DOLAR 32,5525
EURO 35,0287
ALTIN 2.429,51
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Tahliyelere Taliban mı sızdı?..

25.08.2021
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre Afganistan’dan tahliye edilen ve Fransa’ya getirilen 5 kişinin, Taliban bağlantıları olduğu gerekçesiyle gözlem altında tutulduğu açıklandı. Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Afganistan’dan tahliye edilen ve Taliban’la bağlantılı oldukları şüphesiyle gözlem altında tutulan 5 Afgan’dan birinin gözaltına alındığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Gerard Darmanin, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, 5 Afgan’ın şüpheleri gidermek için gözlem altına alındığını, güvenlik kontrollerinin bu kişiler Fransa’ya gelmeden tamamlandığını belirtti.

Gözaltına alınan kişinin, Fransa’nın Kabil Büyükelçiliğinin tahliye edilmesinde büyük yardımı olduğu öğrenildi. Bu kişinin Fransa’da yetkililere yaptığı açıklamada, Taliban için çalıştığını ve bir kontrol noktasından sorumlu olduğunu itiraf ettiği öğrenildi.

İNGİLTERE’DE ENDİŞE 

Darmanin, 5 Afgan’ın İç Güvenlik Genel Müdürlüğünce (DGSI) Taliban ile bağlantılı oldukları şüphesiyle gözlem altında tutulduğunu açıklamış; yetkililer, Bireysel İdari Kontrol ve Gözetim Önlemine (MICAS) tabi olduklarını  bildirmişti. Fransa, Kabil’den yaklaşık 2 bin kişiyi Avrupa’ya getirdi.

Olaya özellikle aşırı sağcı Marine Le Pen başta olmak üzere, muhalif siyasiler büyük tepki gösterdi. Olay Fransa’da ve diğer Avrupa ülkelerinde, tahliyeler esnasında güvenlik kontrollerinin nasıl yapıldığına dair soru işaretlerine neden oldu. Tahliye listeleri Fransız büyükelçiliği tarafından hazırlanırken, Fransa’nın güvenlik kontrollerini önce ilk tahliye merkezi olan Abu Dabi’de, daha sonra da Fransa toprağında gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Öte yandan İngiltere’de de benzer bir endişe su yüzüne çıktı. Kabil’den ülkeye getirilen bir Afganın İngiltere seyahat yasağı listesinde olduğu ortaya çıktı. Sky News’a konuşan İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, daha sonra bu haberi yalanladı ve İngiliz halkının güvenliği için tüm önlemlerin alındığını duyurdu. Wallace, sistemde her ismi olan kişinin bir tehdit oluşturmadığını da ifade etti.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde Taliban’dan kaçan Afgan vatandaşları için oluşturulacak ortak mülteci politikası konusunda görüş ayrılıkları sürerken, bütün gözler bu konuda çeşitli senaryolar üzerinde çalıştığı belirten Avrupa Komisyonu’na çevrilmiş durumda.

TALİBAN HAVAALANINI AFGANLARA KAPATTI 

Taliban Sözcüsü Zabibullah Mücahid, Kabil’de düzenlediği basın toplantısında yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mücahid, Taliban’ın Kabil Havaalanı’nı Afganlara kapattığını duyururken, “Amerikalılar mühendis gibi mesleklerden Afgan uzmanları ülke dışına çıkarıyor. ABD’yi Afganları vatanlarını terk etmeye teşvik etmemeye çağırıyoruz” ifadesini kullandı. Sözcü, “Savaş bizim için bitti. Beraber yaşayalım” dedi.

Böylece Taliban güçleri yabancı olmayanların Kabil Havaalanı’na gidiş yollarını kapattı.

Taliban Sözcüsü, Afganistan’dan tahliyelerin, yabancı güçlerin geri çekilmesi için belirlenen 31 Ağustos’a kadar tamamlanması gerektiğini ve bu tarihin ileri çekilmesini kabul etmeyeceklerini kaydetti.

‘TÜRK ASKERİ’ KONUSU 

Mücahid ayrıca Kabil Havaalanının geleceği ile ilgili de konuşurken, “Türk askerine ihtiyaç yok, orayı kendimiz koruyacağız Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz, fakat askerlerini burada istemiyoruz” dedi.

Afganistan’da yaşamın normale dönmeyi sürdürdüğüne, ancak havaalanındaki kaosun sorun teşkil etmeye devam ettiğine işaret eden Mücahid, CIA ile Taliban’ın önde gelen liderlerinden Molla Abdulgani Birader’in Kabil’de gizlice görüştüğü haberinin sorulması üzerine konudan haberdar olmadığını öne sürdü.

ABD, AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLME TARİHİNE UYACAK 

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın, G7 liderleri  ile yaptığı toplantıda Afganistan’dan tahliyeleri 31 Ağustos’a kadar tamamlama planlarına bağlı olduklarını söylediğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, “Biden, misyonun 31 Ağustos’a kadar tamamlanmasının, tahliye edilecek kişilerin havalimanlarına ulaşımının sağlanması da dahil Taliban ile iş birliğinin devamına bağlı olduğunu vurguladı” bilgisini paylaştı. Öte yandan Psaki, Afganistan’dan bugüne kadar tahliye edilen Amerikan vatandaşlarının sayısını 4 binden fazla olduğunu açıkladı. Psaki, “Vatandaşların aileleri de eklendiğinde bu rakam artıyor” dedi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.