DOLAR 32,3408
EURO 35,1103
ALTIN 2.238,47
BIST 8.783,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Suudilerden ABD’ye 500 milyon koruma ödemesi

18.01.2020
A+
A-

Pentagon Sözcüsü Rebecca Rebarich, “Başkan (Trump’ın) ortak yük paylaşımını arttırma yönergesine uygun olarak Savunma Bakanlığı, bölgesel güvenliği destekleyen, düşmanlık ve saldırganlığı caydıran askeri birliklerimizin maliyetini paylaşma konusunda Suudi Arabistan’ı devreye soktu. Suudi hükümeti bu faaliyetlere ilk katkıyı yapmıştır.” dedi.

CNN’nin ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberde, eylül 2019’da İran tarafından yapıldığı öne sürülen insansız hava aracı saldırılarından sonra Suudi petrol tesislerini korumak için ülkeye binlerce ilave ABD askeri gönderildi.

Ayrıca tesislerin çevresine füze savunma bataryası yerleştirildi.

Bu arada Washington’la Riyad arasında, Suudiler tarafından ABD askeri maliyetlerinde hangi masrafların karşılanacağının detayları ve Yemen savaşındaki desteği de dahil ABD’ye nihai olarak ne kadar borçlu olduğu konusunda ikili görüşmelerin devam ettiği kaydedildi.

Aynı yetkiliye göre Riyad, ABD ordusunun Suudi savaş uçaklarına sağladığı hava ikmal operasyonlarının maliyeti için de kısmen geri ödeme yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Suudi Arabistan’ın söz konusu masraflar için bankaya 1 milyar dolar depozit yatırdığını söylemişti.

Körfez Savaşı’nda ABD’ye 36 milyar dolar ödenmişti

Öte yandan Suudi Arabistan, ABD’nin askeri maliyetlerini karşılamak için ilk defa ödeme yapmıyor.

Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer Körfez ülkeleri, 1990-1991 yıllarında Körfez Savaşı’nın maliyeti olarak, ABD’ye 36 milyar dolar ödemişti.

Fransa da Suudi Arabistan’a radar sistemi kurdu

Öte yandan Fransa da eylül ayında Suudi Arabistan’ın doğu kıyısına radar sistemi kurdu.

Fransız yetkililer sistemin, petrol tesislerine gerçekleşen füze saldırılarının ardından Suudi savunma sisteminin güçlendirilmesi amacıyla kurulduğunu bildirdi.

Paris, Suudi Arabistan’da dünyanın en büyük petrol rafinerinin bulunduğu tesise yapılan füze saldırısı nedeniyle İran’ı suçlamış ve Riyad’a ‘destek’ sözü vermişti.

Saudi Aramco petrol tesislerine saldırı

Dünyanın en büyük petrol şirketi olan Suudi Arabistan Milli Petrol Şirketi Saudi Aramco’ya ait iki tesiste, 14 Eylül’de düzenlenen saldırı sonucu yangın çıkmış, saldırı nedeniyle ülkenin petrol üretiminde günlük 5,7 milyon varil kesintiye gidilmişti.

Saldırıyı, Yemen’deki İran destekli Husilerin 10 silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullanarak düzenlediği kaydedilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.