DOLAR 32,3652
EURO 34,9611
ALTIN 2.325,56
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Suudi Veliaht Prensi: İran ile savaş, küresel ekonomiyi çökertir

30.09.2019
A+
A-

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, İran ile yaşanan gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prens, uluslararası toplumun İran’ı caydırmak için bir araya gelmemesi halinde petrol fiyatlarının ‘hayal edilemeyecek derecede yüksek rakamlara ulaşabileceği’ konusunda uyarıda bulundu.

CBS kanalının ’60 Minutes’ programında soruları yanıtlayan Suudi Veliaht Prensi Bin Selman, Suudi ajanlara yaklaşık bir yıl önce Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi yönünde emir verdiği yönündeki iddiaları “Kesinlikle hayır” diyerek reddetti. Bin Selman, ülkesinin lideri olduğu için sorumluluğun tamamen kendisine ait olduğunu kabul etti.

‘BU BİR HATAYDI’

Veliaht Prens, cinayete ilişkin “Bu bir hataydı. Gelecekte böyle bir şeyden kaçınmak için elimden geleni yapmalıyım” diye konuştu.

Bin Selman, “Suudi hükümetindeki 3 milyon çalışanın günlük olarak neler yaptığını bilmem gerektiğini mi düşünüyorlar? Bu 3 milyon kişinin kendi günlük raporlarını lider ve en yüksek rütbeli ikinci kişiye göndermeleri imkansız” şeklinde konuştu. Veliaht Prens, soruşturmalar yürütüldüğünü ve rütbelerine bakılmaksızın, herhangi birisine karşı yapılan suçlamalar kanıtlandığında mahkemeye çıkarılacağını ve istisna yapılmayacağını dile getirdi.

İran ile yaşanan gerilime değinen Bin Selman, “Dünya İran’ı caydırmak için güçlü ve sağlam bir eylemde bulunmazsa, dünya çıkarlarını tehdit edecek şekilde daha fazla tırmanış göreceğiz” dedi.

‘İRAN İLE SAVAŞ KÜRESEL EKONOMİYİ ÇÖKERTİR’

“Petrol tedariki kesilecek ve petrol fiyatları daha önce görmediğimiz, düşünülemez derecede yüksek rakamlara sıçrayacak” ifadelerini kullanan Bin Selman, barışçıl bir karar vermeyi tercih ettiğini, çünkü Suudi Arabistan ile İran arasındaki bir savaşın küresel ekonomiyi çökerteceğini söyledi.

‘SİYASİ ÇÖZÜM’ MESAJI

Veliaht Prens, “Siyasi ve barışçıl bir çözüm, askeri olandan çok daha iyi” diye konuştu.

Bin Selman ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın Tahran’ın nükleer programı hakkında yeni bir anlaşma yapmak için İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle görüşmesi gerektiğini ifade etti.

Öte yandan Veliaht Prens, İran’a Yemen’deki Husilere verdiği desteği sonlandırma çağrısını yineleyerek savaşı sona erdirmeye yönelik siyasi bir çözüm için tüm girişimlere açık olduğunu dile getirdi.

14 Eylül cumartesi günü sabah saatlerinde Suudi Arabistan’ın doğusunda yer alan ve devlet petrol şirketi Aramco’ya ait petrol tesislerine saldırılar düzenlenmişti. Saldırıyı Husiler üstlenirken ABD, İran’ı sorumlu tutmuş ve saldırının kuzeybatıdan geldiği konusunda ısrarcı olmuştu.
Husiler, geçen gün Suudi Arabistan’ın güney sınırındaki Necran bölgesindeki askeri hedeflere yönelik geniş çaplı saldırılar başlatmış, 350 kilometrekarelik bir alanı ele geçirdiğini ve binlerce Suudi askeri esir aldığını duyurmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.