DOLAR 32,3032
EURO 34,7682
ALTIN 2.410,31
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C
Cts 20°C

Süt üreticilerinden fiyat tepkisi

02.02.2023
A+
A-

Ulusal Süt Konseyi, geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda çiğ sütte taban fiyatında bir güncelleme yapmadı. En son ekim ayında toplanan konsey, çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 8,50 TL olarak açıklamıştı. Süt üreticileri artan maliyetleri göz önünde bulundurarak Ulusal Süt Konseyinin 8,50 liralık rakamı revize etmesini istedi.

Emirhan Ergen/NTV

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatında güncelleme yapmadı. Tüketiciler durumdan memnun ancak üreticiler, artan maliyetler nedeniyle çiğ sütte
litre başına 8,50 liralık fiyatın revize edilmesini istiyor

Serbest piyasada çok farklı rakamlar olduğunu eblirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru şunları söyledi:

“Farklı fiyatların tek bir noktada buluşması küçük üreticilerin fiyatlardan yararlanabilmesi için tavsiye fiyatın revize edilmesi lazım. Açıklanan maliyet ne 9,69 kuruşluk maliyet. Çiğ süt üretenlerin ayakta kalabilmesi için yüzde 25 kar marjı koyunca oluşan fiyat 12 lira 10 kuruş olacaktır. 12 lira 10 kuruşluk fiyat açıklanırsa bütün piyasa rahatlamış olur.”

“SÜT PRİMLERİ 1 LİRAYA ÇIKARILMALI”

Süt primlerine de değinen Doğru, “Süt üretiminin sürdürülebilmesi için bu 50 kuruş olan süt primleri 1 liraya çıkarılmalı.” dedi.

“MALİYET NEDENİYLE ÜRETİCİLER İNEKLERİ KESİYOR”

Doğru, maliyetler nedeniyle çok sayıda üreticilerin ineklerini kestiğini de söyledi. Doğru şunları kaydetti: “Süt miktarı yükselince inek kesimleri yavaşladı. Et fiyatları yükselişe geçti. Bunun en bariz kanıtı budur. Et fıyatları baskı altındaydı. Şu anda et fiyatları yükselişe geçti.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.