Suriyeli Geçici Koruma Altında Sağlık Harcamalarında Katılım Payı Uygulaması Başlıyor
Suriyeli Geçici Koruma altında sağlık harcamalarında katılım payı uygulaması başlıyor: Başvuru ve ihtiyaç duyulan bilgiler için haberimizi okuyun.
Suriyeli vatandaşlar için geçici koruma statüsünde sunulan ücretsiz sağlık hizmetleri, yeni yıldan itibaren sona eriyor. Resmî Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda, 2026 yılından itibaren sağlık hizmetleri için Suriyelilerden katılım payı alınacak. Bu durumda, geçici koruma altında olanlar SGK üzerinden ödeme yapmaya başlayacak.
Şu anda uygulanmakta olan katılım payı uygulaması, geçici koruma kapsamındaki Suriyelilere de uygulanacak. Düzenleme, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından kullanılan SGK bilişim sistemleri üzerinden yapılabilecek. Ödeme güçlüğü tespit edilen kişiler için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Göç İdaresi Başkanlığı koordinasyon halinde çalışmalarını sürdürecek.

Ödeme gücü olmadığı belirlenen durumlarda SGK tarafından karşılanmayan sağlık hizmetleri sunulmayacak. Sunulan sağlık hizmetlerinin bedeli, SGK’nın belirlediği tutarı aşmayacak şekilde, üçer aylık dönemler halinde Sağlık Bakanlığı’na ödenecek.
Özel hastanelere doğrudan başvuru yapılamayacak Yeni düzenlemeyle, katkı payı ödeme gücü bulunmayanların özel sağlık kuruluşlarına doğrudan başvuramayacağı açıklandı. Aşılar ve üreme sağlığıyla ilgili hizmetler ise kapsam dışında tutuluyor.
Geçici koruma statüsünde kaç Suriyeli var? Göç İdaresi Başkanlığı’nın 20 Kasım tarihli haftalık raporuna göre Türkiye’de bu statüde yaklaşık 2 milyon 375 bin 909 Suriyeli bulunuyor. Bunların yaklaşık 1 milyon 148 bini 18 yaşın altındaki çocuklar. İstanbul’da 471 bin, Gaziantep’te 333 bin, Şanlıurfa’da 197 bin ve Adana’da 179 bin Suriyeli yaşıyor. En çok Suriyelinin bulunduğu iller ise Hatay, Mersin, Bursa, Konya, İzmir ve Ankara olarak sıralanıyor.
Kaynak: Haberler.com