DOLAR 32,3697
EURO 34,9815
ALTIN 2.326,16
BIST 9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Süper kütleli kara delik diyetini bozuyor!

16.09.2019
A+
A-

Kaliforniya Üniversitesi’nden gökbilimciler, VLT teleskobu aracılığıyla 2003’ten bu yana yaptıkları gözlemlerde çekilmiş 13 binden fazla fotoğrafı birbirleriyle karşılaştırdı. Gökbilimciler, Sagittarius A* isimli süper kütleli kara deliğin parlayışında mayıs ayından bu yana büyük bir artış tespit ettiklerini aktarıyor.

Artışın ardından harekete geçen bilim insanları bunun nedenini araştırmaya koyuldular. Zira bakıldığında 24 yıldır böyle bir şeyin görülmediği, bu durumun normal olmadığı aktarıldı.

Genelikle oldukça sakin, zayıf, diyette olan bir kara delik olarak açıklanan Samanyolu süper kara deliğin bir anda maddeleri adeta vakumlamaya başlaması, uzmanlar tarafından diyetini bozan kara delik şeklinde yorumlandı.

Gökbilimciler mayıs ayından bu yana Sagittarius A*’nın kurbanı olan maddenin ne olabileceğini ya da parlamasının kalıcı ya da geçici olup olmadığı ile ilgili kesin bir bilgi vermedi.

Uzmanlar süper kara delik Sagittarius A*’nın yuttuğu maddenin, geçen yıl söz konusu kara deliğin yakınlarından geçen S0-2’den geliyor olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Bilim insanlarının yorumuna göre süper kara delik  Sagittarius A* yıldıza ait yüksek miktardaki gazı kendisine çekmiş durumda. Ancak, bu gaz kütlesi kara deliğe anca ulaşmış olabileceği için, yeni reaksiyon gösterdiği düşünülüyor.

Teorilere alternatif olarak, kara delik, dış katmanını, 2014 yılında yaklaşan G2 adı verilen başka bir nesneden emmiş olabilir. Yine başka bir teori, büyük asteroitlerin kara deliğe doğru çekildiği ve bu nedenle orada enerji akışına neden olduğu yönünde.

Her durumda, bilim adamları halka Sagittarius A *’nın aç olabileceğine işaret etse bile, süper kütleli kara deliğin dünyadan 26 bin ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu, dolayısıyla gezegenimiz için bir tehlike oluşturmadığının özellikle altı çiziliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.