DOLAR 32,5889
EURO 34,8006
ALTIN 2.499,03
BIST 9.444,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Strese iyi gelen besinler

15.02.2019
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Yasemin Miras’ın yazısı…

Yiyeceklerin vücudunuza olan etkilerini sizler için araştırdık.

SICAK BANYO: Bütün vücudu rahatlatır, anksiyete ve streste rahatlama sağlar.

MEDİTASYON: Bazı iyi ve olumlu düşüncelerin zihne aktarılması streste yardım almada etkilidir.

VİTAMİNLER: Stresi azaltmak için gerekli görülen B grubu vitaminleri yeteri kadar alınmalıdır. Ayrıca kahve, tuz, sigara, alkol ve alkolllü içeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar B vitaminlerinin yeteri kadar alınımını azaltır.

BOL BOL SU İÇİN: Vücudunuza bol bol su almak, sakinleşmek için önemli bir adım. Connecticut Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, biraz susuz kalmak bile ruh haliniz üzerinde olumsuz etki yapıyor. Bu araştırmaya göre, su içmek için susamayı beklememelisiniz. Çünkü susadığınızı hissettiğinizde çoktan vücudunuz susuz kalmaya başlamış oluyor.

RAFİNE ŞEKERDEN VE İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN

Şeker ve diğer rafine karbonhidratlar kan şekerinde hızlı bir yükselişe ve düşüşe neden oluyor.

Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; kadınlar ne kadar çok karbonhidrat ve şeker yerse, ruh hali değişiklikleri ve depresyon riskleri de o kadar yüksek oluyor.

İngiltere’de yapılan bir başka araştırma da işlenmiş et ürünleri tüketmenin benzer sonuçlara neden olduğunu gösteriyor.

YOĞURT: Yoğurt, stresin en iyi gıda çözümüdür. Zengin A vitamini, B kompleks vitaminleri ve D vitamini sayesinde uykusuzluk, migren ve menstruasyon ile ilişkili kramplarda rahatlama sağlar.

MUZ: İnsan vücudunda mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olur. Bu yönüyle muz sinir sistemine çok iyi gelen bir yiyecektir. Aynı şekilde muz stresi azaltma konusunda da çok önemli bir besindir.

FESLEĞEN: Fesleğen yaprakları iyi bir anti-stres ajanı olarak kullanılır. Sabah ve akşam olmak üzere fesleğen yaprağı çiğnenmesi strese iyi gelecektir.

ADAÇAYI: Zihinsel stres ve gerginlik tedavisinde faydalıdır. 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı yaprağı ekleyin. Birkaç dakika soğumaya bırakın. Suyu süzüldükten sonra lezzeti artırmak için istenirse, bal ekleyin.

PEKMEZ: Pekmez stres için başka çaredir. Pekmez yoğun olması sebebiyle gerek B vitamini ve gerekse de demir içeriği bakımından zengindir.

Yasemin MİRAS / Akşam GAZETESİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.