DOLAR 32,3334
EURO 35,1194
ALTIN 2.302,36
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Stalk ne demek?

17.09.2019
A+
A-

Stalk nedir öğrenmek istiyorsak, İngilizce sözlüklere ya da bu dilin kullanıldığı coğrafyanın kültürüne bakmamız gerekiyor.

İngilizce kaynaklar bu kelime için gizlice takip etmek, sinsice takip etmek, sessizce yaklaşmak gibi anlamlar veriyor.

Bu sonuçlardan yola çıkacak olursak, stalk nedir sorusu bir işi gizlice yapmak olarak yanıtlanabilir. Bu genel anlama göre, kullanıldığı platforma özel olarak farklı anlamlar çıkarılabilir.

Yani siz bu kavrama Instagram üzerinde denk geldiyseniz yorumu farklı, WhatsApp üzerinde denk geldiyseniz yorumu ve niteliği farklı olabilir. Fakat bunların temelinde bir gizlilik ve karşısındaki insana yaptığı işi fark ettirmemek vardır. Stalk ne demek sorusuna en net ve kısa cevap da budur.

Stalklamak ne demek?

Stalk ne demek ve kelime olarak ne anlama geliyor bunu az önceki paragraf üzerinde öğrenmiştik. Şimdi ise bunun günümüzdeki çeşitli örneklerine yani artık stalklamak olarak isimlendirilen kısmına değinelim.

Örneğin Instagram üzerinde stalklamak, sahte bir kişilik ile hesap açmak üzerinden gelişebiliyor. Stalklamak istediğiniz insanın hikayelerini kendi hesabınız ile değil de, oluşturduğunuz sahte bir hesap ile görüntülediğiniz zaman hem gizli kalmış oluyor hem de o kişiyi istediğiniz alanlarda takip etmiş oluyorsunuz.

Instagram üzerindeki mantık, Facebook ve Twitter gibi sosyal medyalar üzerinde de aynen geçerli. Buralarda da yine stalklamak istediğiniz kişilerin yeni paylaştığı şeyleri görüntülemek, hatta onlar ile konuşmak için bile bu tür sahte hesapları kullanabiliyorsunuz.

Stalklamak ne demek konusunun diğer bir örneği ise WhatsApp. Bir insanın ne zaman giriş yaptığını ve ne kadar çevrimiçi olarak kaldığını onun sohbet sayfasında bekleyerek öğrenmiş oluyor, yani o insanı gizlice takip etmiş oluyorsunuz.

Tabii stalklamak sadece sahte hesaplar ile olmuyor. Bu işlemleri kendi hesaplarınız ile de yapabilirsiniz. Bunu yaparken ise fark edilme olasılığınız, sahte bir hesaba nazaran kat be kat fazla.

Stalkçı ya da Stalker ne demek?

Stalkçı ya da stalker ne demek sorularına ise stalklama eylemini yapan kişi olarak kısa bir cevap verebiliriz.

Bu tür kişiler ile genelde sosyal medya üzerinde çeşitli dalgalar geçilir ya da çoğu kişi bu eylemi yaptığından dolayı kendinden utanır ve bizzat kendisiyle alay eder. Tabi kişinin kimi gizlice takip ettiği bilinmediğinden dolayı, bu duruma sadece gülüp geçilir.

Bazı stalkçı ya da stalker olarak tanımlayabileceğimiz kişilerde ise, insanları bu şekilde gizlice takip etme isteği hastalık haline gelmiştir. Sürekli kendine takıntı ettiği bu kişiyi takip eder, gittiği her yeri ya da yaptığı her eylemi oturduğu yerden telefonu ile öğrenmek ister.

Öyle ki bu stalkçı insanlar, merak edilen insanın ne ile uğraştığını, nelerden hoşlanıp nelerden nefret ettiğini, annesini, babasını, kardeşlerini, memleketini ve araba modeline kadar olabilecek her türlü detayı rahatça bulabilirler. Çünkü artık bu durum onlar için bir zevk ya da iş haline gelmiştir. Ayrıca buldukları her farklı bilgi onları eğlendirir.

stalk nasıl yapılır

Stalk nasıl yapılır?

Stalkçı ya da stalker olarak tanımladığımız kişiler stalk nasıl yapılır ya da stalklamaya nereden başlanır çok iyi bilirler. Biz ise bildiğimiz kadarıyla stalk nasıl yapılır anlatalım.

Öncelikle stalklamak istediğiniz kişiyi belirlersiniz. Yani bu bir nevi hedef belirleme ya da hedefe kilitlenme olarak düşünülebilir.

Sonrasında bu kişinin adı, telefonu, mail adresi gibi bilgileri yazarak, Google üzerinde bir arama yapıp elde edilen sonuçları toplarsınız. Çünkü internet yüklenilen şeylerin kolayca silindiği bir yer değildir.

Karşınıza çıkan bilgiler ve sosyal medya adresleri ile alakalı artık geriye kalan tüm adımlar sizin yaratıcılığınız ile alakalıdır. Çünkü sosyal medyada o insanın sizi bir arkadaşı ya da takipçisi olarak kabul etmesi, onun ilgi alanları ya da yakın arkadaşları aracılığıyla gerçekleşebilir.

Bunların üzerine daha farklı şeyleri, siz ve hedefiniz arasındaki ortak bağlar ile katmanız, yani bu eylemi çok daha kompleks bir hale getirerek daha detaylı bilgiler elde etmeniz mümkün.

stalk nasıl anlaşılır

Stalk nasıl anlaşılır?

Stalk nasıl anlaşılır sorusunu soruyorsanız muhtemelen ya buna maruz kalmak istemiyorsunuzdur, ya da birileri ile alakalı çeşitli bilgiler toplarken yakalanmak istemiyorsunuzdur.

Sonuçta stalk nedir başlığının altında da dediğimiz gibi, asıl önemli şey gizliliğinizdir. Dolayısıyla kimliğinizin ortaya çıkmaması için, stalk nasıl anlaşılır iyi bilmeniz gerekmekte.

Bu tür şeylerde istediğiniz kişiyi eğer kendi hesabınızdan stalklıyorsanız, bir bildirim yollamamanız gereklidir. Tabii bunu sahte bir hesaptan da yapmazsanız, anlaşılma olasılığınız çok aza inmiş olacaktır.

Stalklama eylemini yaptığınız kişiye giden, sizi ele verecek bildirimlerin arasında şu gibi şeyler olur:

Yıllar önce paylaşılan bir fotoğrafı yanlışlıkla beğenmek, Paylaşılan herhangi bir hikayeye yanlışlıkla ifade atmak, Kişiye yanlışlıkla takip isteği yollamak, Hatta stalkladığınız kişiyi yanlışlıkla aramak bile sizi ele verebilecek bu bildirimlerin arasında.

Böyle bir eylemi gerçekleştirirken, karşınızdaki insan ile alakalı hangi bilgiyi, neden öğrenmek istediğinizi iyi bilmeniz gerekmekte. Çünkü yaptığınız bu gizlice takip etme hareketi, yapacağınız tek bir hatalı tuşlama ile sizi yerin dibine sokabilir.

Stalk ne demek, stalk nasıl yapılır ya da stalk nasıl anlaşılır öğrenmiş olsak da, bu eylemi gerçekleştirmek için bir kez daha düşünmek mutlaka bizim yararımıza olacaktır. Çünkü geçmişe ya da çıkmaza girmiş bir duruma takılı kalmanın insana getirdiği şeyler, genellikle zaman kaybı ve üzüntüdür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.