DOLAR 32,1767
EURO 34,9655
ALTIN 2.506,33
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

sosyal medya düzenlemesi hakkında yeni bilgiler

04.07.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nden Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak’ın dördüncü çocuklarının dünyaya gelmesinin ardından Twitter’da yapılan çirkin ve hakaret içerikli yorumlar, sosyal medyaya düzenleme tartışmasını bir kere daha gündeme getirdi.

Hesap sahiplerinin gerçekten kim olduğunun bilinememesi, sosyal medyayı hakaret, korkutma, amaç görüntü, özel hayatın gizliliğini ihlâl suçlarının kolaylıkla işlendiği bir mecra haline dönüştürebiliyor. Uyarı çeken noktalardan biri; siyasette, magazinde ya da sporda bir takım isimlerin özellikle hedef alınması. Bu isimlerden Patent-Esra Albayrak çiftinin maruz kaldığı saldırı her kesimin tepkisini çekerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan paylaşımları “can acıtıcı” olarak niteledi ve laf konusu mesajları atanlarla hukuk önünde hesaplaşacağını söyledi. “Niçin YouTube, Twitter, Netflix’e karşı olduğumuzu anlıyor musunuz?” ifadelerini kullanan Erdoğan, sosyal ağ mecraları için bir önerge hazırlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından siyasette sosyal ağ düzenlemesiyle ilgili ağız dalaşı başladı.

Erdoğan’ın tepkisini “anlık refleks” olarak değerlendirenler olsa da gelişmeler böyle değil. Erdoğan daha önce de pek çok defa sosyal ağ konusunda görüşlerini belirtmişti. Erdoğan, bir mitinginde şu ifadeleri kullanmıştı: “Twitter çoğu devletin kuralına uyuyor; fakat mesele Ukrayna, Türkiye olunca; Twitter çıkıyor özgürlükten bahsediyor. Twitter anlaştığı ülkelerde buna neden serbest demiyor? Twitter ABD Başkanı’nın telefon konuşması yayınlansa serbest mü der?”

Öneri genişletildi

2019’un son günlerinde sosyal ağların vergilendirilmesi konusunda önemli bir önerge taslağı hazırlandı. İnternet aracılığıyla ciddi gelirler elde eden fakat bu gelirin karşılığı olarak herhangi bir vergi ödemeyen Twitter, YouTube, Facebook gibi şirketlerin “Dijital Hizmet Vergisi” ödemesini gerekli ayla getiren mevzuat çalışması, daha sonra geliştirilerek ayrıntılı bir internet düzenlemesine dönüştürüldü ve hazırlanan çalışma geçtiğimiz nisan ayında, koronavirüs ile mücadelede ilave tedbirleri kapsayan torba yasa teklifine eklendi. Teklif metninde sosyal ağlara, hukuka tutarsız içeriğin kaldırılması veya içeriğe erişimin engellenmesi için Türkiye’de vekil bulundurma ve Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmesi; bu ağların vergilendirilmesi öngörüldü. Fakat torba önerge, Meclis Başkanlığı’na sunulurken son dakikada düzenleme tekliften çıkarıldı.

‘Doğrudan bir bağlantısı yok’

AK Parti kulislerinde laf konusu düzenlemenin, Ramazan Bayramı sonrası baro düzenlemesiyle birlikte Meclis gündemine getirilmesi planlanan iki ivedi başlıktan biri olduğu dile getiriliyor. Ve AK Parti, son durum ile internet düzenlemesi arasında aracısız olarak bir korelasyon kurmuyor; bu düzenlemenin AK Parti’nin uzun süredir üzerinde yoğunlaştığı bir yasa çalışması olduğuna aksan yapıyor. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis’e getirilmesi bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.