DOLAR 32,3695
EURO 35,0050
ALTIN 2.325,46
BIST 9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

“Sonsuz kimyasallar” henüz doğmamış bebeklerde dahi görüldü.

26.09.2022
A+
A-

“Sonsuz kimyasallar” henüz doğmamış bebeklerde dahi görüldü.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, 30 bin göbek bağı örneğinin hepsinde sağlığa zararlı bu maddeler tespit edildi.

Gıda güvenliğine dair çalışmalarıyla ünlü Environmental Working Group’un yeni çalışması, “sonsuz kimyasalların” henüz doğmamış bebeklerde dahi görüldüğünü ortaya koydu.

Uzmanlar, son 5 yılda yürütülen 40 çalışmayı ele alarak göbek bağından alınan kordon kanı örneklerinin analizini inceledi.

Yaklaşık 30 bin örneğin hepsinde perfloroalkil ve polifloroalkil maddeleri (perfluoroalkyl and polyfluoroalkyl substances- PFAS) tespit edildi. Pek çok örnekte bu kimyasalların, her yaştan insanlardaki sağlık problemleriyle ilişkili olduğu belirlendi.

İncelenen çalışmalarda, fabrikaların ve bazı kurumların vücutta birikmediğini öne sürdüğü bazı türler de dahil olmak üzere 34 farklı PFAS tanımlandı. Ancak kanda tespit edilebilecek PFAS türlerinin sayısı sınırlı. Dolayısıyla daha fazla kimyasalın fetüse geçtiği düşünülüyor.

Environmental Working Group’tan çevre sağlığı uzmanı Uloma Uche, “Bulgular rahatsız edici. Dünyaya gelmeden önce bile PFAS’e maruz kalıyorsunuz. Fetüslerin gelişme sürecindeki vücutları kimyasallarla başa çıkacak mekanizmalardan yoksun olduğu için daha savunmasız.

Uche “sonsuz kimyasalların” zorunlu olmayan haller dışında yasaklanması gerektiğini savundu.

PFAS su geçirmez giysi, kozmetik ürünleri ve yangın tüpü gibi pek çok eşyada kullanılıyor.

Yaklaşık 12 bin türü olan PFAS, doğada çok uzun süre kalabildiği ve insan vücuduyla çevrede birikebildiği için “sonsuz kimyasallar” adıyla anılıyor.

ABD’lilerin kanının yüzde 98’inde bu kimyasalların bulunduğu tahmin ediliyor.

Stockholm Üniversitesi’nden bilim insanlarının yayımladığı bir araştırmada, Dünya’nın her bir köşesinde yağmur suyunun PFAS’la kirlendiği tespit edildi. Ayrıca ABD’de et, balık, süt ürünleri ve işlenmiş gıdalarda yüksek seviyelerde bulundu.

Bu kimyasalların hamilelik sorunları, kanser ve diğer hastalıklarla bağlantısı bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. PFAS ayrıca üreme ve bilişsel kabiliyeti de etkiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.