DOLAR 32,3670
EURO 34,9587
ALTIN 2.325,36
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

SON DAKİKA HABERİ: EYT’de yaş sınırı olacak mı? Bakan Bilgin’den açıklama

08.12.2022
A+
A-

SON DAKİKA HABERİ: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT düzenlemesiyle ilgili TBMM Genel Kurulu’nda açıklama yaptı. Bakan Bilgin, EYT’nin ay sonuna kadar Meclis’e geleceğini belirterek, “En kapsamlı çalışma yapılacak, kimsenin endişesi olmasın” diye konuştu.

Son dakika haberi! 

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaş sınırı olup olmayacağı merak konusu olmuştu.

Kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş gündeme gelmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu’nda EYT’düzenlemesine ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Bilgin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA OLACAK?Asgari ücretlilerin yüzde 60 düzeyinde olduğu söyleniyor bu doğru değil, asgari ücretlilerin oranı yüzde 38. Yüzde 38 küçümsenecek bir rakam değildir. Ciddiye almamız lazım. Bu bize şunu gösteriyor asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir düzenleme değildir, başka fonksiyonu da var.

Ciddi düzenleme yaptığımız zaman bütün ücretlilerin aldıkları ücret düzeyi asgari ücrete göre farklılaşıyor, aynı zamanda diğer ücretleri düzenleyen etki yaratıyor.

Bizim görevimiz enflasyona karşı, çalışanları korumak. Asgari ücret artışıyla ilgili konuşulan rakamlar var ama burada söylemem doğru değil.

Kasım ayında asgari ücret ile ilgili “kamuoyunun beklentisi nedir?” diye araştırma yaptırdık. O araştırmaya göre, ortalama beklenti çok yüksek çıktı, 8 bin TL’nin üzerinde çıktı.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO

Sözleşmeli personelin kadroya alınması konusunda 4B-4C hangi tür sözleşme olursa olsun, hepsini disiplin altına alıyoruz. Disiplin altına aldığımız yapı içinde öğretmenler de hemen kadroya geçiyor. Hemşireler, aile hekimleri, üniversitedeki asistanlar, sağlık çalışanları, sanatçılar, bütün bunları kapsam içine aldık. Yaklaşık 500 bine ulaşacak bir sayı gündemde. Teknik olarak bitti, irade Meclisindir.

GEÇİCİ İŞÇİLER SORUNU

Geçici işçiler meselesi, bu geçici işçiler meselesi fevkalade önemli meseledir. Bu sorunu çözüyoruz, çalışmasını bitirdim.

EYT’DE YAŞ SINIRI OLACAK?

Tüm çalışmayı tamamlayınca Meclis’le paylaşacağız. En kapsamlı çalışma yapılacak, kimsenin endişesi olmasın.

YAŞ SINIRI OLURSA 1 OCAK’TA KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLACAK?

EYT’de 48-50 yaş sınır getirilirse ilk etapta 1 Ocak 2023 itibarıyla emekli olacakların sayısının 170 bin kişi olacağı belirtiliyor. Yaş sınırı olmazsa bu sayı 2 milyona yaklaşacak.

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR?

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları ilgilendiriyor. Bu tarihte yasanın çıkması sonrasında emeklilik için yaş şartı getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftaki kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız” demişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.