Solunum Zehirlenmesinde Ne Yapılır, Solunum Zehirl…
Solunum zehirlenmesine ne iyi gelir? Solunum zehirlenmesi tedavisi nasıl yapılır? gibi soruların cevapları bu dönemde oldukça önemli. Ülkemizde çıkan yangınları söndürmek için uğraşırken, sağlığınız için yapmanız gerekenler haberimizde…
Türkiye’nin birçok farklı noktasında meydana gelen yangınlara karşı mücadele devam ederken, uzmanlar çevredekileri solunum zehirlenmesine karşı uyardı. Peki solunum zehirlenmesine ne iyi gelir? Solunum zehirlenmesi tedavisi nasıl yapılır? Solunum zehirlenmesi belirtileri nelerdir? gibi merak edilen soruların detaylarını sizin için bir araya getirdik.
YANGINLARDA MEYDANA GELEN SOLUNUM ZEHİRLENMESİNE NE YAPILIR?
Ülkemizin en güzel yeşilliklerinden Akdeniz ve Ege başta üzere birçok farklı bölgesinde ortaya çıkan ve giderek artan yangınlar hepimizi çok üzdü. AFAD ve beraberinde birçok profesyonel yardım ekiplerinin, bölgede yaşayan halkın canla başla yangını kontrol altına alma mücadelesi sırasında, yoğun dumana maruz kalınması nedeniyle solunum zehirlenmeleri yaşanmaya başladı.
Öncelikle yangını kontrol altına alma mücadelesi sırasında meydana gelen küçük yanıklara, soğuk suyla müdahale ederek ağrıyı azaltın. Bu müdahale ile yanık oluşan bölgede su toplanmasını engelleyebilirsiniz.
Yoğun dumana maruz kalınması sonrası oluşan solunum zehirlenmesinin önüne geçmek için ise dumana maruz kalan kişi yarı oturulur pozisyona getirilir. Daha sonra yaşamsal belirtileri incelenir ve solunum zorluğunu hafifletmek için ıslak ıslak bez ile maske yapılıp kişiye uygulanmalıdır. Zehirlenmeye maruz kalmış kişiye ilk uygulanan müdahale sonrası sağlık ekibi çağrılmalı ve gerekli müdahale uzman ekipler tarafından yapılmalı.
SOLUNUM ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Solunum zehirlenmesinin meydana geldiğini gösteren bazı belirtiler vardır. Bunlar;
-Nefes darlığı
-Solunum durması
-Baş ağrısı
-Baş dönmesi
-Kulak çınlaması
-Oksijen yetmezliği
-Ciltte kızarıklık ve morarma
YANIKLARA İLK YARDIM NASIL YAPILMALI?
Çeşitli sebeplerde meydana gelen yanıklar içinse uygulanması gereken bazı ilk yardım müdahaleleri vardır. Bunlar, yanık oluşan bölgenin soğuk suyla temas ettirilmesi ve yaralı bölgede oluşacak su toplanması engellenmelidir. 1. Derece denilen yanıklara evde tedavi uygulanabilir ancak daha derin yanıklar için sağlık ekiplerinden yardım alınması gerekmektedir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise yanık oluşan bölgeye eğer giysi yapışmış ise çıkartılmamalı. Bölgeye soğuk su uygulayın ve en yakın sağlık kuruluşuna gidin.