DOLAR 32,2721
EURO 35,1074
ALTIN 2.496,19
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Sokağa çıkan yurttaş ‘zam yağmuru’na tutuldu!

04.07.2020
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Ay Işığı Özcan Ertürk’ün haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran’da enflasyon yüzde 1.13 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydetti. Böylece takvim enflasyon yüzde 12.62 oldu. Covid-19’la idareli aktivite durma noktasına geldiği halde çift hanede kalıcılığını sürdüren alıcı enflasyonu, işletmelerin açılması ve halkın sokağa çıkmasıyla birlikte zıpladı.

Üstelik bu çoğalma geçen aylarda manşet enflasyonu yukarı çeken gıda fiyatları haziranda yüzde 1.6’e inmesine karşın gerçekleşti. Haziran’da zam şampiyonu 4.49 ile ulaştırma oldu. Ayrıca otomobil fiyatları keza de bilet fiyatları sert arttı.

HİZMET BELİRLEDİ

Hizmet sektörü enflasyondaki yükselişte belirleyici oldu. Lokanta ve oteller aylık yüzde 2.8, davet ve kültür ise yüzde 2.45 zamlanarak enflasyona en çok katkı yapan masraf grupları oldu. Fakat çıkışta aylık yüzde 1.26 zamlanan konut eşyasından yüzde 2.1 zamlanan haberleşmeye, yüzde 1.93 zamlanan eğitimden, aylık yüzde 1.16 zamlanan giyim ve ayakkabıya uzanan genel bir yükseliş etkili oldu. Yiyecek fiyatları düştü ama taze fasulye ve sivri biber zam şampiyonu oldu.

MB’NİN HEDEFİ TUTTURMASI MUCİZE

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, “Mayıs enflasyonundan sonra, Merkez Bankası’nın yüzde 7.4’lük sene sonu hedefinin tutturulması riske girmişti. Haziran enflasyonu da hedefin tutturulmasının mucizelere emrindeki olduğunu gösterdi” dedi.

DURGUNLUK DİBE VURDU ‘ÇEKİRDEK’ YÜZDE 19’A ÇIKTI

Ekonomist Uğur Gürses, “2 ayında hane halkının eve kapandığı, durgunluğun dibe vurduğu son 3 ayda çekirdek enflasyon eğilimi yıllık yüzde 19’a vurmuş. Son 3 ayda yüzde 65’i ulus bankaları eliyle sağlanan 350 milyar TL’lik devasa kredi büyümesinin enflasyona ne yapacağını merak ediyorum” yorumunu yaptı.

Ekonomist Mustafa Sönmez ise “Yiyecek yüzde 1.6 gerilemesine rağmen TÜFE yüzde 1.1 arttı. Aylık seri artışlar daha fazla pandemide kapanan hizmetler sektöründe oldu. Hedefler tuzla buz” değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.