DOLAR 34,2477
EURO 37,6063
ALTIN 2.877,99
BIST 9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Az Bulutlu
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Soğuk Algınlığına Karşı Doğal İlaçlar ve Etkileri

Soğuk algınlığına karşı etkili doğal ilaçlar ve bu ilaçların sağlık üzerindeki faydaları hakkında detaylı bilgi edinin. Doğal yöntemlerle bağışıklığınızı güçlendirerek hastalıklara karşı korunun.

03.09.2024
A+
A-

Soğuk Algınlığına Karşı Etkili Doğal İlaçlar: Gerçekten İşe Yarıyorlar mı?

Soğuk Algınlığına Karşı Etkili Doğal İlaçlar: Gerçekten İşe Yarıyorlar mı?

Portakal suyundan çinko pastillerine, tavuk çorbasından sarımsağa kadar, soğuk algınlığına karşı pek çok doğal ilaç önerisi ile karşılaşmışızdır. Ancak, bu önerilerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı konusu sıklıkla tartışma konusu olmuştur. İşte bu konuda daha fazla bilgi!

Virüsler vücudumuza girdiğinde, bağışıklık sistemimiz iki ana savunma mekanizması ile bu duruma karşılık verir. İlk olarak, doğuştan gelen bağışıklık sistemi, işgalci virüsleri dışarı atmaya çalışır. İkinci olarak, edinilmiş bağışıklık, vücudun karşılaştığı belirli patojenleri hedef alır ve tekrar karşılaşma durumunda hazırlıklı olmak üzere hatırlayıcı hücreler oluşturur. Örneğin, suçiçeği gibi bazı çocukluk hastalıklarıyla yalnızca bir kez karşılaşmanın nedeni budur.

Soğuk algınlığına neden olan virüsler, bir insandan diğerine geçerken sürekli değişiklik göstermektedir. Bu nedenle hatırlayıcı hücreler, bu virüsleri tanıyamaz ve bu da bazen aynı mevsimde birkaç kez soğuk algınlığına yakalanmamıza sebep olabilir. Bağışıklık sistemi, herhangi bir vitamin veya mineral eksikliği olduğunda zayıflar. Dolayısıyla, zaten dengeli bir beslenme düzenine sahip isek, soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ek gıda ve vitamin takviyelerinin pek fazla katkısı olmayabilir. Ancak, vitamin, çinko veya demir gibi belirli eksikliklerde takviye gıdaların faydalı olabileceği unutulmamalıdır.

Farklı Doğal İlaçların Etkileri

Sarımsak

Bir araştırma, sarımsağın soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisinin olabileceğini göstermiştir. Deneyde, 146 sağlıklı yetişkin incelenmiştir. Kış aylarında 12 hafta süresince katılımcıların yarısına plasebo (etkisiz bir ilacın telkine dayalı etki yaratan hali) kapsüller, diğer yarısına ise sarımsak takviyesi verilmiştir. İlk grupta 65 soğuk algınlığı vakası gözlemlenmiş ve 366 gün hastalıkla geçirmiştir. Sarımsak takviyesi alan grupta ise yalnızca 24 soğuk algınlığı vakası tespit edilmiş ve hastalık süresi 111 gün olarak kaydedilmiştir.

C Vitamini

C vitamini, soğuk algınlığına karşı en sık başvurulan takviyelerden biridir. Bazı araştırmalar, C vitamininin soğuk algınlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermiştir, ancak bu etkilerin sanıldığı kadar güçlü olmadığı ortaya konmuştur. Yapılan 29 araştırmayı değerlendiren bir çalışmada, C vitamini takviyesinin soğuk algınlığı riskini azaltmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak hastalığın süresi, çocuklarda yüzde 14, yetişkinlerde ise yüzde 8 oranında kısalmıştır. C vitamini yüksek içerdiği düşünülen portakal suyu ise, takviye haplardan çok daha düşük bir C vitamini içeriğine sahiptir ve bu nedenle etkili bir çözüm olarak görülmemektedir.

Çinko

Bir araştırmada, günlük alınan çinko pastillerinin burun tıkanıklığı ve akıntısı süresini üçte bir oranında, hapşırmayı yüzde 22, öksürmeyi ise yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığı gözlemlenmiştir. Semptomların başladığı günden itibaren alınan çinko pastillerinin soğuk algınlığı tedavisinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uzmanlar, vitamin ve minerallerin besinlerden alınmasının daha faydalı olduğunu belirtmektedir. Ancak C vitamini gibi bazı türlerin yüksek dozda alımında takviye hapların daha etkili olduğu görülmektedir. Çinko açısından da benzer durum geçerlidir; yavaş emilen çinko pastiller, çinko bakımından zengin besinlerden ve haplardan daha etkili olabilir. Ancak araştırma öncesinde katılımcıların C vitamini veya çinko düzeyleri ölçülmediği için, kaydedilen olumlu etkinin, takviyeden ziyade vücuttaki eksikliğin giderilmesinden kaynaklanabileceği ifade edilmektedir.

Plasebo Etkisi

Tavuk çorbası veya portakal suyu gibi halk arasında soğuk algınlığı tedavisinde yaygın olarak başvurulan yöntemlerin etkisi, plasebo etkisi ile de bağlantılı olabilir. Plasebo kapsüllerin, ağrıdan rahatsız bağırsak sendromuna kadar birçok hastalıkta belirtileri hafiflettiği bilinmektedir. Ancak bunun neden kaynaklandığı konusunda net bir bilgi yoktur. Ekinezya gibi bitkisel ilaçların soğuk algınlığına iyi geldiğine inanan kişilerde hastalık süresinin biraz kısaldığı, ancak inanmayan ya da habersiz bir şekilde ekinezya verilen bireylerde ise herhangi bir etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Süt ile ilgili de benzer bir durum söz konusudur; soğuk algınlığı sırasında sütün balgam yaptığına inanan kişiler, süt tükettikten sonra bu etkiyi hissettiklerini belirtmektedir. Ancak araştırmalar, bu inancın doğru olmadığını göstermektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.