DOLAR 32,3698
EURO 34,9364
ALTIN 2.325,48
BIST 9.121,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Soğuk Algınlığı (Nezle) Nedir? Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

06.03.2020
A+
A-

Hastalık genel olarak sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 24 ila 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir. Nezle sıklıkla grip hastalığı ile karıştırılır. Fakat nezle gribe göre daha hafif seyreden bir hastalıktır. Nezle ile grip arasındaki en büyük fark nezlede burun akıntısı olmasıdır.

SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE) KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Nezle, çocuk büyük her yaşta görülebilir. İlk 6 ay anneden geçen antikorlar bebeği korur. Daha sonraki dönemde bir çocuğun yılda 6-8 nezle atağı geçirmesi normal sayılır. Okul dönemi ile birlikte çocuk daha kalabalık ortamlarda bulunmaya başladığı için sayı artar. Yetişkinler ise yılda 2-3 atak geçirebilir.

SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE) NASIL BULAŞICI MIDIR?

Nezle hasta insanların burun boğaz salgılarının damlacık yoluyla etrafa saçılması sonucu kişiden kişiye bulaşabilir. Bulaşılıcılığın artmasını sağlayan başlıca durumlar ise şu şekildedir:

Kişisel hijyen yetersizliği, Soğuk algınlığı geçiren insanlarla yakın temasta bulunmak, Sigara içmek veya sigara içilen ortamlarda durmak, Yetersiz uyku, Bağışıklık sisteminin zayıf olması, Kalabalık ve iyi havalanmayan ortamlar, toplu taşıma araçları, Kreş, okul, yuva gibi toplu yaşanılan yerler.

SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ateş ( fazla yüksek olmaz), Boğaz ağrısı, boğazda yanma, Burun akıntısı, burunda tıkanıklık, Hapşırma, Kuru öksürme, Gözlerde sulanma ve yanma hissi, Kulaklarda dolgunluk, Baş ağrısı, Halsizlik ve yorgunluk.

SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE) TANISI NASIL KONUR?

Hastanın şikâyetleri ve hekimin hastayı muayene etmesi ile soğuk algınlığı tanısı konulur. Herhangi bir komplikasyon yoksa test yapmaya gerekte yoktur.

SOĞUK ALGINLIĞI (NEZLE) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Soğuk algınlığının özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastada sinüzit, bronşit veya orta kulak enfeksiyonu gelişmemişse antibiyotik kullanılmaması gerekir. Hastalık belirtileri genellikle 10 gün boyunca kendini gösterir. Fakat komplikasyon oluşursa hastalık süresi uzayabilir. Genel tedavi prensipleri ağrı kesicilerle hastanın ağrısını azaltmak, burun açıcılarla rahat nefes almasını sağlamaktır. Bu süreçte bol sıvı tüketilmesi gerekir. Odanın sık sık havalandırılması ve nemlendirilmesi hastanın rahat nefes almasını sağlar. Boğaza gargara yapılabilir. Gerektiğinde soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kullanılabilir. Bitki çayları da nezle için çok yararlıdır. Bol bol taze sebze ve meyve tüketmek önemlidir. Mümkün olduğu kadar yatak istirahati yapılmalıdır. Etrafa bulaştırmayı önlemek için maske kullanılması gerekir. El temizliği hastalığın bulaşmamasında çok önemlidir.

SOĞUK ALGINLIĞINA NE İYİ GELİR?

Nane-limon Zencefilli bal Tarçınlı ballı süt Limonlu ıhlamur C vitamini Boğaz pastilleri Ekinezya çayı Tavuk ve paça çorbası

SOĞUK ALGINLIĞININ KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Soğuk algınlığından sonra küçük bebeklerde öksürük uzayabilir. Bronşiolit denilen bir alt solunum yolu enfeksiyonu oluşabilir. Yine küçük çocuklarda nezle sonrası orta kulak iltihabına sık rastlanır. Burun tıkanıklığı sinüzlerin dolmasına ve sinüzitin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde nezle sonrası zatürre ve bronşit gelişebilir. Astım hastalarında soğuk algınlığı, astım krizini tetikleyebilir.

Nezle sonrası geçmeyen sarı yeşil burun akıntısı ve baş ağrısı sinüzit, kulak ağrısı ve kulakta akıntı orta kulak iltihabının habercisi olabilir. Uzun süreli geçmeyen kuvvetli öksürük nefes alma zorluğu ile birlikte ise alt solunum yolları mutlaka incelenmelidir.

İLİşKİLİ HABERLER Göz Nezlesini 10 Dakika da Kurutan Formül!

Göz Nezlesini 10 Dakika da Kurutan Formül!

Kedi Nezlesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi Nezlesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Serebral Palsi (Beyin Felci) Nedir? Serebral Palsi Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Serebral Palsi (Beyin Felci) Nedir? Serebral Palsi Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Nezlenin Belirtileri ve Nedenleri!

Nezlenin Belirtileri ve Nedenleri!

Grip Soğuk Algınlığını Geçirmenin 6 Yolu!

Grip Soğuk Algınlığını Geçirmenin 6 Yolu!

Alerji İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Alerji İle Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?

Saç Nezlesi Olmuş Olabilirsiniz

Saç Nezlesi Olmuş Olabilirsiniz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.