Snapdragon 850 işlemcisi tanıtıldı!
Qualcomm, uzun bir süredir IoT ve Connected Device anlayışı için çalışmalar yapıyordu. Bu çalışmaların en güçlü ürünlerinden biri Tayvan’da düzenlenen Computex 2018 fuarında ortaya çıktı. Qualcomm’un resmi duyurusunu yaptığı Snapdragon 850 işlemcisi, Windows cihazlar için tasarlanan özel bir işlemci olarak karşımıza çıktı.
Windows işletim sistemli bilgisayar ve tablet çözümleri için geliştirilen işlemci, bu cihazların LTE üzerinden sürekli olarak internete erişebilmesini sağlayacak. Çok sayıda iş ortağı da bu işlemci ile 2-in-1 cihaz üreteceklerini açıkladı. İlk duyuru ise Samsung’dan geldi.
Snapdragon 850, kullanılacağı kasa boyutu sayesinde aşırı ısınmaya bağlı, frekans hızı düşüşü yaşamadan yüksek performans sunabilecek. Küçük hamlelerle birlikte, işlemcisinin frekans hızı 2.96 GHz seviyesine kadar çıkabiliyor. Bu da, Snapdragon 835 işlemcisini göre %35 daha fazla hız anlamına geliyor.
Snapdragon 835 işlemcisinde olduğu gibi, tanıtılan yeni işlemci de 10 nm üretim sürecinde tasarlandı ve üretildi. Üretim mimarisi benzese de, frekans ve yazılımları bilgisayarlar için özelleştirildi. Ortaya çıkan detaylar ise Snapdragon 835 işlemcili bilgisayarlara göre daha hızlı ve daha stabil olduğu yönünde.
4K ekran ve HDR gibi görüntü kayıt teknolojilerine destek sunan işlemci, test cihazındaki kameradan bu kalitede çekim yapabildi. Bu, ne kadar gerekli orası ayrı bir konu.
Qualcomm’un Connected Device ve IoT için geliştirdiği işlemcide yer alan LTE modem ise tam anlamıyla yeni nesil. İşlemci üzerinde, Qualcomm’un geliştirdiği X20 LTE modem yer alıyor. Bu da, bağlantı hızınıza göre, 1.2 Gbps hızlara çıkabileceğini gösteriyor.
İşlemcinin teknik verileri ise, 2018 yılının en üst düzey işlemcisi olan Snapdragon 845 ile büyük benzerlik gösteriyor. 8 çekirdekli yapıya sahip olan işlemci, 2.95 GHz hızında çalışan 4 adet Kryo 385 Gold çekirdeğinden ve frekans hızı açıklanmayan ancak 1.7 GHz – 1.9 GHz aralığında olması muhtemel, 4 adet Kryo 385 Silver çekirdeğinden oluşuyor. Grafik birimi noktasında ise Adreno 630’u görüyoruz.