DOLAR 32,5555
EURO 34,8891
ALTIN 2.431,20
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Şişmanlık Covid-19’da risk faktörü

03.05.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre henüz bir aşısı ve özel bir tedavisi bulunmayan Covid-19 enfeksiyonlarında obezitenin yoğun bakıma yatış ve ölüm oranlarını artıran en kayda değer tehlike faktörlerinden biri olduğu bildirildi. Amerika’da hastaneye yatanların ve yoğun bakımda hayatını kaybedenlerin yüzde 40-45’in aşırı şişman kişiler olduğunu söyleyen kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Açlık Esen “60 yaş altındaki koronavirüse emrindeki ölümlerde obezite, diğer faktörlerden egemen olarak tek başına bir tehlike faktörü” dedi.

OBEZİTEDE AVRUPA ŞAMPİYONUYUZ

Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı ve 65 yaş üstünde olmanın hastalığın seyrini olumsuz etkileyen ve ölüm oranlarını artıran durumlar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Esen “Ancak Amerika’nın verileri gelmeye başladığında ölenlerin ve yoğun bakıma girenlerin yüzde 40’ının obez olduğunun ortaya çıkması, obezitenin de tek başına tehlike faktörü olduğunu gösterdi. sonra Fransa’dan yapılan yayınlarda salgında solunum desteğine gereksinim hisseden hastaların büyük bölümünün obez olduğu dikkati çekti. Çin’de de yoğun bakıma girenlerin, hayatta kalanlara göre daha şişman olduğu ortaya çıktı. Virüsün genç nüfusta da büyük oranda öldürücü olmasının en kayda değer sebebi obezite. Türkiye’de şeker hastalığı ve obezitede Avrupa şampiyonu olan Türk insanı da bu açıdan kayda değer risk aşağıda” dedi.

AKCİĞERE YETERLİ HAVA GİTMİYOR

Koronavirüs enfeksiyonu ve obezite ilişkisinde, obezitenin akciğerin oksijenlenme ka-pasitesini düşürmesinin önemli bir payı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Esen “Obez hastalarda kilodan dolayı göğüs duvarının elastikiyeti azaldığı için akciğere yeteri kadar hava gidemiyor. Obezlerde sık görülen uyku apnesi de akciğerin havalanmasındaki problem yüzünden ortaya meydana çıkan bir durum” diye açıkladı. 

OBEZİN BAĞIŞIKLIĞI DAHA ZAYIF

Şişman kişilerde koronavirüsün daha öldürücü olmasının bir başka sebebi de obezitede sık görülen enflamasyon. Bu koşul keza bağışıklık sistemini negatif etkiliyor hem de hücrelerin virüse karşı savunmasız kalmasına sebep oluyor.  Prof. Dr. Özlem Esen, şişmanları risk grubuna sokan bir başka sebebin de koronavirüsten korunmada etkili olduğu aşina D vitaminin şişmanlarda daha düşük olması olduğunu söylüyor.

UZUN ZAMAN BULAŞTIRICI OLUYORLAR

Kalp fonksiyonlarının obezlerde daha bozuk olduğuna muhabere eden Prof. Dr. Arzu Esen “Hem akciğere kan pompalayan sağ kalp fonksiyonlarının daha zayıf çalışması keza de bu hastalarda yürek damar hastalıklarının daha sık görülmesi koronavirüs riskini artırıyor” dedi.

Covid-19’la ilgili garip bir veri de obez hastalarda virüsün daha uzun yaşaması ve covid artı şişmanların bulaştırıcılığının daha uzun sürüyor olması. Amerika’da yapılan incelemeler virüsün obezlerde yüzde 42 oranında daha uzun yaşadığı gösterilmiş.

Koronavirüs enfeksiyonlarının öldürücülüğü ile obezite arasındaki ilişkinin karantinada uyuşuk kaldığımız yalıtım günlerinde ikinci bir risk oluşturduğuna uyarı çeken Prof. Dr. Esen “Virüsten korunmak için karantinada olduğumuz bugünlerde hareketsizlikten ve daha pozitif yemekten şişmanlıyoruz. Bütün ailenin bir arada olması nedeniyle yapılan hamur işleri, kendi yaptığımız ekmekler, tatlılar tartıda az daha kendini gösteriyor. Koronavirüsten kaçarken obezitenin tuzağına düşüyoruz. Aşırı tüketilen beyaz un ve şekerli yiyecekler yüzünden bağırsaktaki mikrobiyota bozuluyor. Bu durum bizi Covid-19’a karşısında savunmasız hâle getiriyor. İzolasyon uygularken daha sebze meyve ağırlıklı, karbonhidratı daha az ve dengelenmiş beslenmeye özen göstermemiz gerekir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.