DOLAR 32,3134
EURO 35,1082
ALTIN 2.292,61
BIST 9.049,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

11.08.2021
A+
A-

Pek çok insanın erken yaşlarda karşı karşıya kaldığı sinüzit, can sıkıcı ağrılara neden olabiliyor. Yoğun olarak yüz bölgesinde görülen ağrılarla kendini hissettiren sinüzitin belirtileri neler? Sinüzit nasıl geçer?

Sinüzit, daha çok yüz bölgesinde kendini hissettiren ve yoğun ağrılara neden olan bir rahatsızlıktır. Sinüzitin oluşmasında pek çok unsur etkilidir. Peki sinüzit nedir, sinüzit belirtileri neler, tedavisi var mı?

SİNÜZİT NEDİR?

Sinüzit, burun boşluğunun çevresindeki hava dolu cepler olarak tanımlanabilecek sinüslerdeki enfeksiyondur. Sinüslerin normal yapısı soluduğumuz havayı nemlendirmek üzerinedir. Sinüzit, yüz kemiklerinin içerisindeki boşluğun iltihap dolmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsanda 4 çift sinüs bulunmaktadır. Bunlar:

-Yanak sinüsleri (maksiler sinüsler),

-Alın sinüsleri (frontal sinüsler),

-Gözler arasındaki sinüsler (ön ve arka etmoid sinüsler)

-Geniz bölgesindeki sinüsler (sfenoid sinüsler)

SİNÜZİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sinüzit belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Daha çok yüz bölgesinde ağrı ile kendini hissettiren sinüzitin öne çıkan belirtileri:

-Geceleri ya da sabaha karşı ortaya çıkan öksürük,

-Sarı-yeşil renge sahip koyu kıvamlı burun akıntısı,

-Göz çevresinde basınç hissetmek,

-Nefesin kötü kokusu, koku almada zorluk, mide bulantısı ya da kusma,

-10-14 günden daha uzun süren soğuk algınlığı, hafif ateş,

-Burun tıkanıklığı ve horlama,

-Geniz akıntısı ile beraber boğazlarda yanma,

-Davranış değişiklikleri,

-Uzun süre geçmeyen baş ağrıları.

SİNÜZİTE İYİ GELEN YÖNTEMLER NELER?

Sinüzite iyi gelen besinler neler?

Bol sıvı tüketerek mukus tabakasının incelmesini sağlayarak sinüzitinizi hafifletebilirsiniz. Bunun yanı sıra toz ve duman bulunan ortamlardan kaçınmak, sigara kullanmayı bırakmak, rüzgarlı havalarda fazla dışarda kalmamak gerekir. Sinüzite evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler ise şu şekildedir:

Tuzlu su: Sıcak su ile tuzu karıştırın. Ilıdığı zaman burnunuzun içerisine sıkın.

Naneli buhar: Sıcak suyun içerisine nane yağı damlatarak karıştırın. Daha sonra sıcak sudan çıkan buharı burnunuza çekin.

Baharat: Baharatlı yemekler burun tıkanıklığının açılmasını sağlar. Özellikle kronik sinüzit hastaları için iyi gelebilecek bir yöntemdir.

SİNÜZİTİN TEDAVİSİ VAR MI?

Sinüzitin tedavisi nedir? Sinüzit nasıl tedavi edilir? Burun boşluğuna açılan hava dolu cepler şeklinde tanımlanabilecek sinüslerin iltihaplanması durumu olan sinüzitlerin tedavisi mümkündür. Sinüzit tedavisi, hastanın yaşı, sinüzitin altında yatan sebep, hastalığın hangi tip bakteriler ya da virüslerden meydana geldiği gibi faktörler doktor tarafından göz önünde bulundurularak farklı şekillerde uygulanabilir.

SİNÜZİTİN TEDAVİSİ NEDİR?

Burun tıkanıklığının giderilmesi için burun spreyleri ile baş ve yüz ağrısını gidermek için ağrı kesiciler kullanılabilir. Ayrıca bakteriyel kaynaklı olduğu tahmin edilen sinüzitlerde tedavi sürecinde antibiyotikler kullanılabileceği gibi, öte yandan viral kaynaklı olduğu düşünülen sinüzitlerde bunlara ihtiyaç duyulmayabilir. 

Doktor tarafından gerçekleştirilen kontroller neticesinde, kronik ya da tekrarlayan sinüzit için bir alerji uzmanı veya immünoloğa gitmeniz gerekebilir. Kronikleşme gösteren kimi vakalarda ise cerrahi operasyonlar tedavi seçeneği olarak sunulabiliyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.