DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Singapur’a ihraç edilen Türk baharatları toplatıldı

07.11.2022
A+
A-

Türkiye’den Singapur’a ihraç edilen bazı baharatların satışı durduruldu. Yetkililer ürünlerde kanserojen madde tespit edildiğini duyurdu. Suçlanan firmadan da bir açıklama geldi. Peki söz konusu maddeler ne ve Türkiye’de ne gibi önlemler alınmalı? Gıda Mühendisi-Kalite Kontrol Uzmanı Süleyman Uzun NTV’den Baran Bila’ya anlattı.

Türkiye’den ihraç edilen baharatlarda kanserojen maddeye rastlanınca ünlü bir firmaya ait paketler toplatıldı. Baharatların, piyasaya sürülmesine izin verilmedi.

Singapur Gıda Otoritesi, ürünlerde “Sudan” adı verilen endüstriyel renklendirici kullanıldığını duyurdu.

Gıda Mühendisi ve Kalite Kontrol Uzmanı Süleyman Uzun, ”Çok popüler bir kitapta Türk baharatları övülür, önerilir. Ama artık bundan yoksun durumdayız. Bu ürünler dış ticaretimizi olumsuz etkileyecek. Durum iç piyasada da farklı değil” dedi ve durumun buzdağının sadece görünen kısmının olduğunu bu yüzden de denetimlerin artırılması gerektiğini konusunda uyarıda bulundu. 

Singapur'a ihraç edilen Türk baharatları toplatıldı - 1

”DÖRDÜ DE RENKLENDİRİCİ ELEMENT”

Yurtdışındaki ürünlerde tespit edilen 4 farklı zarar element, nedir sorusuna da yanıt veren Uzun, ”Dördü de renklendirici element. Tüketiciyi kandırmak üzere kullanılmış. Bu maddeler sentetik ve kanserojen olanlar. Aynı zamanda çocukların zihinsel gelişimini de etkiliyor” dedi. 

Gıda Mühendisi Süleyman Uzun’a göre hatalı ürün listeleri yeniden kamuoyu işle paylaşılmalı.

”HATALI ÜRÜNLER LİSTESİ YAYIMLANMALI”

Uzun, ”Sumak, pul biber gibi parçalı ürünler, parlak olduğu zaman tüketiciyi cezbediyor. Buna benzer bir çok tağşiş var. Bakanlığın tağşiş listeleri ile karşılaşırdık, 3 aydır bu listeler yayınlanmıyor. Bu listelerin yayınlanıyor olması firmaların bu zararlı maddeleri kullanma oranını azaltıyordu” diye konuştu. 

SUÇLANAN FİRMADAN AÇIKLAMA

Firma ise yaptığı açıklamada geçen yıl üretim tesislerinde çıkan yangın sonrası farklı tedarikçilerden hammadde almak zorunda kaldıklarını, bahsi geçen üründe “Sudan” maddesine rastlanması sonucu ürünün Türkiye’de zincir mağazalardan toplatıldığını ve imha edildiğini açıkladı.

Durumun ihracat dayanan ülkelere de bildirildiği ancak farklı bir şirketin üretim standartlarına uymayan paketleri ihraç ettiği belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.