DOLAR 32,4033
EURO 34,7788
ALTIN 2.396,43
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Şimdide Yeni Bir Hastalık Keşfedildi! Yeşil Mantar…

04.07.2021
A+
A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının bir mutasyonu olarak ortaya çıkan Yeşil mantar hastalığı, paniğe neden oldu. Akciğerlere vuran hastalık giderek yayılmaya başladı.

2019 yılında ilk olarak Çin’de ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan, koronavirüs salgının etkileri hala devam ederken, ortaya çıkan koronavirüse bağlı mutasyonlu hastalıklar ciddi sağlık sorunlarına neden olmaya başladı. 

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği ülkelerden Hindistan’da, salgının etkileriyle beraber ilk olarak Kara mantar hastalığı ortaya çıktı. Enfeksiyona bağlı bu hastalık birçok kişide ciddi sorunlara neden olmuş, bazı hastaların gözleri oyularak tedavi edilmişti. Şimdide Kovid-19 geçirmiş hastalarda özellikle akciğer bölgesinde etkili olan Yeşil mantar hastalığı can kaybı yaşanmasına neden olmaya başladı. Kovid-19 aşısına rağmen bazı kişilerde görülen yeşil mantar hastalığı, paniğe neden olmaya başladı. 

Hindistan’da 40 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve hastanın gözünün kör olmasına ve ölümüne kadar ilerleyen bu hastalık, yeni bir tehlikeye dikkat çekti. The Guardian Gazetesi’nde yer alan haberede, ortaya çıkan diğer mantar enfeksiyonlarının da insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekildi. Mantar enfeksiyonlarının toprakta, suda havada, dışkıda ve insan derisinde oluşabildiğine dikkat çeken İngiliz basını, bağışıklık sisteminin zayıflığının bu hastalıkta etkili olduğuna dikkat çekti.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNDEN YAKALIYOR

Kovid-19 salgını geçirenlerin bağışık sistemlerinin zayıflamasını bekleyen bu hastalık, oldukça tehlikeli sonuçlara neden oluyor. 

SIVI ALINARAK TESPİT EDİLİYOR

Kara mantar olarak isimlendirilen enfeksiyon hastalığı içerisinde, en tehlikeli tür olarak belirtilen ‘aspergillosis’ yani yeşil mantar enfeksiyonu yer alıyor. Ciddi sorunlara neden olan yeşil mantar hastalığı, kara mantarın aksine yüz ve göz çevresinde değil direk akciğerlerde etkili olamaya başlıyor.

 Koronavirüs salgınına yakalanmış hastaların, birçoğu ciğerlerde meydana gelen tahribatla uğraşırken, yeşil mantar kendini belli etmeden sinsice ilerliyor. Hastalığın teşhisi için akciğerden sıvı alınması gerekiyor ancak bu da sağlık sisteminin çökme aşamasına geldiği pek çok bölgede mümkün olmuyor. Bu nedenle hastalığın teşhis edilme oranını düşürüyor.

yeşil mantar hastalığı

BAKTERİDEN DAHA ÖLÜMCÜL

Dr. Darius Armstrong-James, Londro’da verdiği mantar enfeksiyonu derslerinde Yeşil mantar hastalığı hakkında, ‘Akciğerler virüs nedeniyle daha çok hasar aldıkça, mantar enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali artıyor. Mantar enfeksiyonlarının en büyük sorunu ise bakteriyel enfeksiyonlara göre çok daha ölümcül. Teşhis ve tedavi edilmesi ise oldukça güç’ açıklamışın da bulundu.

SALGIN CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak Manchester Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. David Denning, yeşil mantar hastalığının oldukça ciddi bir enfeksiyon hastalığı olduğuna değinerek, ‘Hastalığın teşhisinde bazı kişiler akciğerden sıvı almak istemiyor. Bunun yoğun bakımda işlemi gerçekleştiren kişiler için Covid-19 riskini artıracağını düşünüyorlar. Kara mantar enfeksiyonu oldukça belirgin. Hastaların yüzlerinde siyah bir alan oluyor, gözlerini kaybediyorlar. Ancak yeşil mantar enfeksiyonu olan bir hastanın zaten Covid-19 nedeniyle akciğerleri kötü durumda. Bu hastalar kaybedildiğinde direkt olarak corona virüsüyle ilişkilendiriliyor’ uyarısında bulundu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.