DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Şimdi de ‘beyin yiyen amip’ paniği!

11.07.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre burundan girerek beyne ulaşan amip korku oluşturdu. Amiplerin durgun sularda yaşayan tek hücreli canlılar olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler’den enfeksiyon hastalıkları ve mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman, amiplerin her ülkenin kaynak sularında bulunabileceğini belirterek “Amerika’da tanımlanan ‘Naegleria fowleri’, çok nadir rastlanan bir tür. Yüzme sırasında burundan girerek burun arkasındaki sinüsleri kullanıp beyne ulaşıyor ve menenjit yapıyor. Bir de gözden bulaşan bir cinsi var ve değişik bir tür konjunktivit yapıyor. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde çok ciddi hastalık tablosuna sebep oluyor. Ancak nadiren herhangi bir hastalığı olmayan kişileri de etkiliyor” dedi.

TATLI SUDA YÜZMEYİN

Amipler açısından tatlı su ve durgun suların risk oluşturduğuna işaret eden Prof. Dr. Arman “Temiz olmayan tatlı sularda ve klorlamasından emin olmadığınız havuzlarda yüzmeyin. Özellikle gözden bulaşan cinsi için lens solüsyonlarına ve lens kaplarının temizliğine dikkat etmek gerekir” dedi.

TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLMÜŞ

Amerika’da ölüme yol açan amip türünün geçmiş yıllarda nadir olarak Türkiye’de de görüldüğünü belirten Prof. Dr. Arman “En son 2018 yılında Gürcistan’dan gelen bir vaka bildirilmiş” dedi.

KULUÇKA SÜRESİ 1-9 GÜN

Çok çeşidi olan amiplerin kuluçka süresi 1-9 gün. Önce ateş, baş ağrısı, bulantı-kusma, birkaç gün içinde ise menenjite bağlı belirtiler ortaya çıkıyor. Bilinç bulanıklığı ve havale nöbetleri görülüyor. Daha sonraki süreçte ise bilinç bulanıklığı artıyor ve bu safhanın ardından vakalar ölümle sonuçlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.