DOLAR 32,2873
EURO 34,8065
ALTIN 2.400,39
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu

06.05.2020
A+
A-

Habertürk’ün haberine kadar Afiyet Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle: “Aziz vatandaşlarım, her bir ferdi saygı ve sevgiyle candan selamlıyorum. Gösterdiğimiz azim, salgının başlangıç ve tırmanış günlerindeki önemini koruyor. Salgın sürecinde 83 milyonun desteğiyle çok büyük uzaklık alan afiyet ordumuz adına size şunu söylemekten gurur duyuyorum; Türkiye’miz koronavirüse karşısında mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır.

Mücadelemizin birinci dönemi 2020 yılına koronavirüs korkusuyla girdiğimiz günlere dayanıyor. 81 bil ilimizin hıfzısıhha kurullarını harekete geçirip benzer gün Bilim Kurulumuzu kurmuştuk. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarih 11 Mart’tı. O tarihte dünyada hastalığın yayıldığı sınırlı sayı ülkede 119 bin 132 toplam vaka sayısıydı.”

Vaka sayıları önlenemez şekilde devam etti. Dünyada salgının hızı kesilebilmiş değil. Türkiye’de ise, olgu sayısı 4 hafta içinde en üstteki düzeye ulaştı ve inişe geçti. 11 Nisan 33 bin 170 kişiye deneme yaparak 5 bin 138 vaka tespit ettik. Bu bir günde en çok olgu saptama ettiğimiz tarihti. 29 Nisan’da deneme sayımız 43 bin 498’e ulaştı.

29 Nisan koronavirüsle birinci dönemi geride bıraktığımız tarihtir. Dün itibarıyla iyileşen olgu sayısı ile toplam vaka sayısı arasındaki fark azalıyor. İçinde bulunduğumuz hafta önemli gelişme daha oldu. İlk kez iyileşen hasta sayımız mevcut koronavirüs hasta sayısını aştı.

Teşhis ve tedavideki başarı salgını denetim altına aldığımızın kanıtlarıdır. Artık salgın yönetiminde güncel politika ve uygulamalara gidebiliriz. hemen koronavirüsle mücadelemizin ikinci döneminde yeni dönemin ilk günlerindeyiz.

Bu ikinci dönemde galibiyet yine bir takım koşullara bağlıdır; önlem alma, tedbirlere adapte etmek başarının garantisidir. Tedbirsiz davranmak koronavirüs tehdidinin ortadan kalktığını varsaymaktadır. Tedbir zorunludur; çünkü korkutma devam etmektedir.

Virüs şu anda öngöremeyeceğimiz bir dönem baştan başa dünyada, bu toplumda, aramızda dolaşmaya devam edecektir. Konuk olduğunuz yerde, bindiğiniz asansörde, gittiğiniz berberde, beklediğiniz otobüs durağında, markette, kalabalığına karıştığınız caddede karşınıza çıkabilir. Bunu tam olarak bilemezsiniz. Hiç tanımadığınız taşıyıcıdan hastalığı kapabilirsiniz. Salgın kontrol altına alınabilmiştir fakat virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Eviniz hala en tehlikesiz etraf olmaya devam etmiştir.

Serbest ama kontrollü olacağız. Bugüne değin tedbirlere sıkı şekilde uymasaydık, bulunduğumuz noktaya gelmemiz sözkonusu olamazdı. Mücadelenin ikinci dönemindeyiz diyemezdik. Acilen yaşama alanımız genişliyor, benzer tedbirleri daha geniş alanda uygulamaya geçiriyoruz.

Ciddi başarı gösterilen her mücadelenin mutlaka bir ödülü vardır. Bulunduğumuz noktada tüm dünyanın model alma çabası içine girdiği başarının sahipleri olarak 83 milyon bu başarının ödülünü almaya muhakkak hak ediyoruz. Haklıyız dışarıdaki hayatı özledik, sevdiklerimize sarılabilmek, bayramda büyüklerimizin ellerinden öpebilmek istiyoruz. Minik mutluluklar bile şu andaki hayatımıza renk getirecek.

Bu mücadelede her gün hayatını riske atanlar da sizinle benzer şeyleri hissediyor ve sizinle aynı şeyleri istiyor. Gerçekler isteklerden birazcık daha farklı olduğunu kabul etmeliyiz. Başladığımız dönem tipik bir normalleşme dönemi değildir. Kısıtların birazcık esnediği dönemdir.

Yeni dönem tedbirlerle özlemlerin sentezidir. Başlayan günler 11 Mart’tan bu yana gösterdiğimiz çabanın şimdiki ödülüdür. Lakin bu ödül büyük ödül değildir. Hassas davranmazsak serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar. Kontrolün kaybı ikinci dalgalanmanın davetçisi olacaktır.

Türkiye’de salgın mevcut şartlarda denetim altına alınmıştır. Haziran’a ilişkin öngörülerimiz daha da somuttur. Koronavirüs tehdidi ortadan kalkmış değil. Bu son taşıyıcının izolasyonu, tedavisi ile mümkündür. Tehlike uzun vakit sürecek. Koronavirüs 2. Dünya Savaşı’ndan sonradan tüm dünyayı aynı anda ilgilendiren bir olaydır. Bu olay bile meselenin büyüklüğünü ortaya koymaktır. Bu sebeple 2020 öncesi anlamında sıradan hayata dönüş fikri bütün dünyada hatalı bulunmaktadır.

Bugüne değin her ne değin normale dönüş ifadesi yer yer kullanılsa da esasında normale dönmüyoruz. Yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz. Bu hayatın normali eskisinden ayrı olacaktır. Yeni olağan için büyük bir motivasyon ve sağduyu göstermeliyiz. Toplum olarak ortaya koyduğumuz fedakârlığın serbestlik olarak düşünmemeliyiz.

Salgınla mücadelede birinci dönemde hedefimiz hastalığı kontrol altına almaktı. Koronavirüsle mücadelede ikinci dönemde hastalığın önündeki fırsatları ortadan kaldırmak, hayatı her tarafta düzenlemektir. Bir Takım kısıtları esnettiğimiz yeni döneme ad vermeye yardımsever buluyoruz. İsim bize mücadelemiz için bir zihin verecektir. Bu isim kontrollü sosyal hayattır.

Önümüzdeki günlerde evlerimizden daha sık dışarı çıkacağız. Sosyal hayata geçiş artacak. Virüse karşı mücadelede yeni durumun kuralları, tedbirleri olmalıdır. Kontrollü sosyal hayat bunların ifadesidir. İkinci dönemin stratejisidir. Tüm alanlar için yeni yaşam biçimidir. Serbest ama özenli bir yaşam tarzına geçiyoruz.

Kuaföre gideceğiz lakin önlemlerin alınıp alınmadığına bakacağız. Alışverişimizi yapacağız ama ulaşıma, yoğunlaşmaya dikkat edeceğiz. İki temel tedbir var. Birincisi dışarı çıkmamız gerekiyorsa mutlaka maske kullanacağız ikincisi sosyal mesafeyi itinalı bir şekilde ayarlayacağız. Virüsün solunum yoluyla kesinleşmiş bilgidir. Eğer sosyal mesafeyi ayarlamazsak maske kimsesiz yeterli olmayacaktır. Maske ve sosyal uzaklık birbirini tamamlayan iki tedbirdir.

Bakanlığımızın geliştirdiği mobil uygulamayı, kontrollü sosyal yaşam döneminin son derece kayda değer ihtiyaçlarından biri olarak görüyoruz. Başvuru ücretsizdir. Günlük hayatta karşılaşabilecek riskleri en üye indirgemek amacı ile geliştirildi.

Gitmek istediğiniz yerde ne ölçüde tehlikeli bir durumla karşılaşacağınızı görebilir derhal önlem alabilirsiniz. 5 milyon 600 bin kullanıcıya ulaşmıştır. Bugün itibarıyla hemen olan operasyon kullanıcısı 1 milyonu aşmıştır.

Kontrollü sosyal hayat salgınla mücadelede sorumluluğun paylaşıldığı hayattır. Asansörden, stadyuma, işyerinden heryere işbirliği ve ahenk içinde uygulamalıyız.

Fiziki etkileşimi asgariye indiren düzene kavuşturmalıyız. Toplumumuzun pratik zekası yeni ortama uyacaktır. Biz mücadelede olduğu gibi yeni hayata da öncülük edebiliriz. Sağlık Durumu ordumuz olarak bu süreçte deneme kapasitemizi arttıracağız. Her yeni vakada filyasyon yöntemini titizlikle uygulayacağız. Vakalarımızı erken tespit edeceğiz. Düzenli taramalar yapacağız.

Sağlık ordumuzla eskisiden daha fazla itinalı olacağız. Hedefimiz yeni hasta sayısının, ölüm sayısının sıfır olduğu bir tablo, başarıda kararlılık, riske karşı tam kontrol, net netice. Kısıtları olabildiğince azaltılmış bir yaşam. Başarabileceğimizi biliyoruz, hepinize hürmet ve sevgilerimi sunuyorum.”

MASKEYE ERİŞİM

Bakan Koca, maskelere erişimle ilgili soruya, şu yanıtı verdi: “Maske konusu özellikle yeni bir normalleşme sürecine giriyoruz; yani bu sürecin ikinci dönemi. Bizim kontrollü sosyal hayat olarak tanımladığımız bu dönem. Bu dönemde daha bir normalleşme kısıtlı da olsa serbestliğin de olsa bu dönemde maskeye ihtiyacın daha artı olacağını biliyoruz. Bizim daha çok bilhassa eczaneler üzerinden 30-65 yaş dönem için 10 günde bir 5’li paket ücretsiz uygulamamız vardı. 39 küsur milyon kişiye mesaj gitti ve yayma yapıldı. Şu ana kadar 160 milyonu buldu maske sayısı. İhtiyacı daha artı olabilecek vatandaşımız olacak bu dönemde. Evde kalmayıp kısıtlı serbestliğin olduğu ihtiyacı daha artı olabilir. Tamir Etmek anlamında yüksek bir fiyat olmamak kaydıyla, taban fiyatı belli olan dönem olacak. Bununla ilgili ayrıca buna ilave olarak yani ücretsiz mesaj da gönderip verdiğimiz maskeler açık havada vatandaşın ihtiyacı olduğunda maskeye erişebilmek için market, eczane, medikal marketlerden alabilmelerin önü açıldı. Yarın en geç Cuma günü itibarıyla Ticaret Bakanlığımızın bununla ilgili açıklaması olmuş olacak.

Reçeteyle düzenlenen bu maskeyi vatandaşımızın kullanmasını önermediğimiz sıhhat çalışanların ve özellikle hekimlerin kullandığı maske, bu yalnızca eczanelerde satılıyor, bunda sorun değil oralardan alınabilir.”

BAKAN KOCA: “ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA MESLEK GRUPLARINA REHBERLER YAYINLAMIŞ OLACAĞIZ”

Bakan Koca, “Önümüzdeki haftayla ilgili alınabilecek tedbirlerde özellikle meslek gruplarına rehberler yayınlamış olacağız. Bilim Kurulu kuaföre bu vesileyle, giyim mağazasına sırası gelmişken o işletmenin uyması gereken kurallar ve oraya nasıl gidilmesi kurallarını belirten rehberler yayınlanacak. Bilim Kurulumuz tüm sektörlere bu rehberleri düzenleyecek. Rehberler hazırlanıp ilgili kurumların açıklamalarıyla ve ilgili işletmelerde de görülebilecek şekilde rehberlerin hazırlığı işlenmiş olacak” dedi.

“BUNDAN SONRAKİ SORUMLULUK DA FEDERASYONUNDUR”

“Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu’na bu anlamda gelen, görüşülen federasyon kararıyla ilgili öncesi ve sonrası bir koşul sözkonusu olmadı. Dün bir görüşmemiz oldu sayın Başkanımızla. Bununla ilgili bir izah etme da yapmıştık. Orada da net açıklama etmeye çalışmıştım. Bilhassa futbol alıngan bir konu. Geniş kitleleri ilgilendiren bir bölge ve burada kararı vermesi gereken federasyonun kendisi olduğunu özellikle açıklama etmiştim. Federasyonun serbest iradesinin kararını verebileceğini, bakanlık olarak asla önerge, teşebbüs ve katkıda bulunmak istemediğimizi ifade etmiştim. Bugün yapılan açıklamalarda gördüğümüz şeklinde şu dönemde federasyonun afiyet kurulunun olduğunu biliyoruz. Afiyet kurulunun bu süreci nasıl yönetmeleri gerektiğiyle ilgili bir çalışma olduğunu biliyoruz. Bağımsızlık, kendi iradeleriyle kararı federasyon zaten verdi, dolayısıyla bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur. Sağlık Durumu kurulu bu anlamda almış olduğu kararlar, tedbirler noktasında federasyon bu kararı alabiliyorsa karar kendisidir, mesuliyet da bu anlamda federasyonundur” diye konuştu.

“GELECEK HAFTA BAŞLAMIŞ OLACAĞIZ”

Bakan Koca, “Toplu taramalarla ilgili TÜİK’le birlikte Türkiye genelinde bu salgının derecesini, taşıyıcılğı, rahatsızlık durumunu görmek istiyoruz. TÜİK’le çalışma yapıyoruz. Kaç kişiye yapılabileceği netleşmiş oldu. Keza PCR hem de antikor testini yaparak, taşıyıcılığı, koruyuculuğu ve de hastalık durumunu ortayla koyan geniş, belki de bu anlamda dünyada örneği eksik yer alan bir egzersiz olacak, çünkü yöresel olmayacak, bütün Türkiye’yi ilgilendiren bir çalışma olacak. Bize önerilen Türkiye çapında ama biz öyle istiyoruz, 150 bin kişi taranmış olacak. Örneklem yöntemiyle bütün Türkiye’de hem PCR hem antikor taraması. Bu tedbirlerimizi biçimlendirmek anlamında manâlı olacak. Doğrusu dünyada bu kadar geniş yapılan fazla manâlı bir araştırma olacak. Buna gelecek hafta başlamış olacağız” dedi.

65 YAŞ ÜSTÜ MASKE ALABİLECEK Mİ?

Bakan Koca, “Bu dönemde hafta sonlarının özellikle önümüzdeki hafta içinde sokağa çıkma yasağı olduğunu biliyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarıyla da topluma bildirilmiş oluyor. Bu hafta sonu için bakımlı söyleyebiliriz. Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağının devam ettiğini, büyüklerimizle ilgili muhakkak vakit diliminin hür olduğunu biliyorsunuz. Önümüzdeki haftalar için de karar alındığında belirtilen olur. Fakat devamından yana olduğunu söyleyeyim. Maskeyle ilgili 65 yaş üstüyle ilgili her büyüğümüze 5’li paket göndermiştik. Yarından daha sonra Ticaret Bakanlığımız açıklamış olacağız bağımsızlık alabilmenin önü gevşemiş olacak” diye konuştu.

“İŞLETMELER KAPALI OLMAYA DEVAM EDECEK”

Sağlık Bakanı Koca, “Bilim Kurulu ya da Bakanlığımızın veya herhangi bakanlığın veya hükümetimizin AVM’lerin kapatılmasıyla ilgili herhangi bir kararı olmamıştır. İşletmelerin kapatılması ile ilgili kararlar olmuştur. Lokanta, berber, restaurant ve benzeri. AVM’lerin kahpatılmasıyla ilgili herhangi bir karar olmadı. Kapatılması için gelmeyen bir kararın açılması için gelmesi gerekmiyordu. Zaten açıktı, işletmelerin kendileri bunu sürdürme noktasında olmadılar. Açılan ne oldu? Şu süreçte kuaför, berberler emin şartlara tabi kalmak kaydıyla, giyimevi, züccaciye ve benzeri dükkanların açılmasıyla ilgili. Restauran, restoran, kafeler AVM’ler açılıyor diye açılacak mı? Hayır açılmayacak. Pek bir karar yok. AVM’leri işletme sahipleri açıyor olsa da şu süreçte bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek. Bununla ilgili Cumhurbaşkanımızın ve herhangi bir bakanlığımızın açıklaması olmadı. Yani kapalı olmaya devam ediyor” biçiminde konuştu.

“YKS VE LGS KARARI HÜKÜMETİMİZİN BİR KARARIDIR”

Koca, “Üniversitelerle ilgili YKS ve LGS kararı hükümetimizin bir kararıdır. Bu alınan karar da zaten sayın Cumhurbaşkanımız kadar açıkladı. Bundan sonraki süreçte imtihanların nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu’na gelmiş olacak. Bilim Kurulu’na biz bakanlık olarak görüşümüzü bildirmiş olacağız nasıl yapılmasıyla ilgili olarak” dedi.

“ESKİSİ GİBİ HERKES AVM’YE GİDİYOR OLMAYACAK”

Bakan Koca, “AVM’lerdeki durumla ilgili biz tüm bunları Bilim Kurulu değerlendirip, o AVM’lerde bulunabilecek kişi sayısını saptama ediyor olmuş olacağız. Eskisi gibi herkes AVM’ye gidiyor olmayacak. Bununla ilgili rehberler yayınlanıyor olacak. Her AVM’ye, işletmeye özel vatandaşlarımız keza internet sitelerinde bulabilecek ayrıca de işletmelerde asılı olarak kalmasını istiyoruz. AVM’de belli bir sayıda kişinin olması istenmiyorsa girilemiyor olmuş olacak. Yeni dönemin kendine has kuralları olacak. Onun için kontrollü sosyal hayat diyoruz” diye konuştu.

Bakan Koca, “Olgu sayısı, ölüm sayısı, bilhassa filyasyon taramasında bulaşıcılığı gösteren çalışmaları gösteren oranımız var. Bir pozitif vakanın kaç kişiyi bulaştırdığıyla ilgili her bölgenin bu oranını biliyoruz. Bulaş oranını göz önüne alıyoruz. Bütün bunlar bize, nüfusa kadar sayıları oranlamış oluyoruz. Bilhassa kimi ilimizde kronik hastanın ya da yaşlı hastanın vakaya veya ölüm oranı dahil elde etmek üzere bunları da bir endeks olarak bu anlamda vaka sayısı azaldıysa, vefat sayısı azaldıysa ve bulaş oranı yüksek değilse, kimisinde eksik olduğunu görüyoruz fakat bulaş oranı bazı bölgelerimizde artabiliyor. Bizim mesela müsade vermediğimiz iller oldu. Hem ölüm keza olgu oranları düşüktü lakin bulaş oranı bölgenin özelliğini dikkate aldığımızda yüksek gözüktü. Onunla ilgili kısıtlama kaldırılmadı. 5-6 parametre ile bu değerlendirmeyi yapıyoruz” dedi.

REMDESIVIR AÇIKLAMASI

Remdesivir’in Türkiye’deki kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, “Remdesivir antiviral bir hap. 400 hasta için tedarik etmiştik. Önümüzdeki günler kullanmayı planladığımız bir ilaç. Sonuçlarıyla ilgili durumu aktarmış olacağız.

TR-C 19 ilacının ise araştırma aşamasında olduklarını bildiren Bakan Koca, “Şimdi ruhsatlandırma safhasında olmadığını biliyoruz. Araştırmaların önünü açan, yardım sağlama noktasında çaba içindeyiz. Bu ilaçla ilgili araştırma safhasında olduğumuzu biliyoruz. Klinik araştırma safhasına geldiğini biliyoruz. Bununla ilgili müracaatın olmadığını, klinik safhasından daha sonra ruhsat safhasına gelecektir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.