DOLAR 35,4654
EURO 36,6373
ALTIN 3.054,82
BIST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Şiddetin bahanesi çok, kadınların susmaya niyeti yok

25.11.2018
A+
A-

25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bu tarihi ilan ettiğinde yıl 1999’du. Peki, neredeyse 20 yıl sonra mücadelenin neresindeyiz? Önce evimizin durumuna bir bakalım: Türkiye’de kentli kadınların yüzde 37’si, kırsalda yaşayan kadınların yüzde 39’u, hayatının bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını söylüyor. Bu oran dünya geneline bakıldığında da pek farklı değil. Birleşmiş Milletler’in verdiği rakamlara göre kadınların yüzde 35’i hayatının bir noktasında fiziksel veya cinsel şiddete uğruyor. Türkiye’ye dönecek olursak; erkekler 2017’de 290 kadını öldürdü. Bianet’in tuttuğu çeteleye göre, 2018’in ilk 327 gününde erkekler tarafından öldürülen kadınların sayısı 218. İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son bir yılda 53 kadının erkek şiddeti sonucu katledildiğini, 30 kadının da maruz kaldıkları şiddet sonucu yaralandığını açıkladı iki gün önce. Araştırma şirketi A&G’nin 2015 tarihli ‘Türkiye’de Kadın Olmak’ raporuna göre, kadınların yüzde 62.2’si gelecekten umutsuz. Yüzde 48’i dünyaya tekrar gelse, kadın olarak gelmek istemiyor. Mutsuz olduğunu söyleyen kadınların yüzde 49.3’ü, geleceğinden umutsuz olan kadınların yüzde 28.5’i şiddet görüyor. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar, kadın olarak doğduklarına pişman…
Ancak bardağın tamamı boş değil. Özellikle son iki yılda, kadın hareketi önemli mesafeler kaydetti. Bu mesafeler, susmayan kadınlar tarafından alındı. ABD’li aktris Alyssa Milano, 15 Ekim 2017’de sosyal medya hesabından ‘’Cinsel tacize uğradıysanız bu tweete cevap olarak ‘ben de’ yazın’’ duyurusu yaptı. Sonrası, dev bir zincirleme tepki… Dünyanın dört bir yanından onbinlerce kadın ve erkek ‘MeToo’ etiketiyle kendi başlarına gelen cinsel taciz ve tecavüzü anlatmaya başladı. ‘#MeToo’ etiketi Türkiye dahil 85’ten fazla ülkeye yayıldı, farklı dillere çevrildi. İfşa edilen pek çok ünlü, güçlü ve zengin erkek işinden oldu, yargı karşısına çıktı. Hareketin öncüleri Time dergisine kapak oldu, MeToo yılın kelimesi seçildi.
Oysa ondan iki yıl önce, 2015’te, Mersin’de evine gitmek için bindiği dolmuşta öldürülen Özgecan Aslan’ın ardından birçok kadın başından geçen taciz hikâyelerini ‘sen de anlat’ diyerek sosyal medyada paylaşmaya başlamıştı. O kadar çok öykü vardı ki, ‘#SenDeAnlat’ etiketi tüm dünyada en çok konuşulanlar listesine girdi.
Eylül 2016’da, İstanbul Çekmeköy’de Abdullah Çakıroğlu, hemşire Ayşegül Terzi’ye otobüste şort giydiği için tekme attı. Aynı şey Haziran 2017’de üniversite öğrencisi Asena Melisa Sağlam’ın başına İstanbul Pendik’te bir minibüste geldi. “Kıyafetime karışma” diyen kadınlar ülkenin farklı kentlerinde sokağa döküldü. Toplu taşıma araçlarına binerken yakalarına taktıkları rozette de aynı şey yazıyordu: ‘#Kıyafetime Karışma’!
Susmayı reddeden son isim, şarkıcı Sıla’ydı. Sevgilisi Ahmet Kural’ın uyguladığı şiddeti sosyal medyadan duyurdu: “Bana uygulanan korkunç şiddet karşısında dilsiz kalmamayı seçiyorum” dedi. Ünlü-ünsüz destek yağdı, Yapı Kredi Bankası, oyuncu Ahmet Kural ile yaptığı reklam sözleşmesini feshetti.
Susmayan kadınlar sayesinde yavaş da olsa olumlu yönde değişim yaşanıyor. Konuşurken, davranırken iki kere düşünen erkeklerin sayısı artıyor. Amerikan GQ dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, MeToo hareketinden sonra kadınlara davranışını değiştirdiğini söyleyen erkeklerin oranı, 25-34 yaş aralığında yüzde 11.
Bugün 25 Kasım ve kadınlar bir kez daha Türkiye’nin dört bir yanında şiddete karşı yürüyecek. Birleşmiş Milletler’in UNITE kampanyasının bu yılki sloganı ‘#BeniDeDuy’, bugüne özel belirlenen renk ise turuncu. İstanbullu kadınlar ‘Erkek şiddetinin bahanesi çok, susmaya, haklarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok’ sloganıyla Tünel Meydanı’na çıkıyor.
Şiddetin sadece fiziksel ve cinsel boyutu yok, ekonomik ve psikolojik türleri de var. Siz bu yazıyı okuyan ve hayatında hiçbir kadına şiddet uygulamadığını düşünen erkekler, buradaki maddelere bir kez daha bakın isterseniz. Belki kadınlara davranışınızda değiştirmeniz gereken birkaç şey olduğunu fark edebilirsiniz.

ŞİDDETİN 4 HALİ  Önce tanıyalım…
Fiziksel: Tokat, tekme veya yumruk atmak, sarsmak, hırpalamak, çimdiklemek, boğaz sıkmak, bağlamak, saç çekmek, herhangi bir cisim atmak, kesici ve delici aletler ya da ateşli silahlarla yaralamak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya zorlamak ve en uç örneğinde öldürmek.
Psikolojik (duygusal): Sürekli olarak bağırmak, korkutmak, küfür veya hakaret etmek, küsmek, aileyle, arkadaşlarla, komşularla görüştürmemek, giyim tarzıyla ilgili baskı yapmak, eve hapsetmek, çocuklardan uzaklaştırmak, sürekli kontrol altında tutmak, başkalarıyla kıyaslamak, sevdiği eşya ve hayvanlara zarar vermek, tehdit etmek, şantaj yapmak, aynı şekilde düşünmeye zorlamak. Psikolojik şiddet görenlerde korku içinde yaşama, kendini değersiz hissetme, depresyon, intihar eğilimi, utanç ve suçluluk duygusu, uyku ve beslenme bozuklukları, sosyal ilişkilerin bozulması gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Ekonomik: Koşullar elverdiği halde evin masraflarını karşılamamak, para vermemek, kısıtlı para vermek, ailenin gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, aileyi ilgilendiren maddi konularda fikir almadan tek başına karar vermek, kişinin mallarına ve gelirine el koymak, çalışmasına engel olmak, istemediği işte zorla çalıştırmak ekonomik şiddettir.
Cinsel: Kadını istemediği herhangi bir cinsel davranışa zorlamak şiddet kabul ediliyor. Evlilik içi ya da dışı tecavüz, kadını istemediği zamanda cinsel ilişkiye zorlamak, istemediği biriyle cinsel ilişkiye zorlamak, yabancı cisimlerle cinsel organa saldırı, tecavüze varmayan her türlü istenmeyen cinsel temas (elle sarkıntılık gibi), sözlü ya da yazılı cinsel içerikli rahatsızlık verici davranışlar (telefon mesajları, mektuplar), zorla cinsel içerikli yayın izletmek, cinsel organları rahatsız edecek şekilde teşhir etmek, çocuk doğurmaya veya doğurmamaya zorlamak, zorla kürtaj yaptırtmak, zorla evlendirmek, bekâret kontrolü cinsel şiddettir.

Şiddetin bahanesi çok, kadınların susmaya niyeti yok

FLÖRT İlk buluşmadan itibaren dikkat!
Kıskançlık yaparak sevgi gösterdiğini düşünmek.
Kadına sürekli yapması gerekenleri söylemek.
Günün her saati ulaşmak istemek, ulaşamadığında öfkelenmek, küsmek.
Arkadaşlarıyla ya da ailesiyle vakit geçirdiğinde öfkelenmek, küsmek.
Kadının her konuda erkeği haklı bulması gerektiğini düşünmek.
Kadın farklı düşündüğünü söylediğinde öfkelenmek.
Günün her anı ilgi beklemek.
Kadının fikirlerini dikkate almamak, küçümsemek.
Sevgiliye ait sırları başkalarına söylemekle tehdit etmek.
İzin almadan kadının telefonunu ya da bilgisayarını karıştırmak.
Eşyalarına herhangi bir şekilde zarar vermek.
Kadının bedenine zarar vermek.

class=’cf’>

Randevunuzu unutmayın…
Adana: Bugün saat 14.00’te Büyükşehir Belediyesi önünde toplanılacak
Ankara: Sakarya Caddesi’nde buluşma saati 14.00.
Antalya: Aydın Kanza Parkı’nda, saat 14.00.
Bodrum: Bodrum Belediye Meydanı karşısı, saat 17.00.
Bursa: Setbaşı’nda, saat 16.30.
Çanakkale: Golf Çay Bahçesi’nde, saat 16.00.
Çorlu: Heykel Meydanı, 15.00.
Edirne: Edirne Belediyesi önünde, 12.30.
Eskişehir: Espark AVM önünde, saat 17.30’da.
Hatay: “Yoksulluğa, Güvencesizliğe ve Şiddete Karşı Kadınlar Birlikte Güçlü” sloganıyla, 13.30’da, Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda buluşuluyor.
 Kayseri: Forum AVM önünde, saat 15.00.
Kocaeli: Önce Sabri Yalım Parkı’nda saat 12.30, İnsan Hakları Parkı’nda saat 13.30.
İstanbul: 25 Kasım Platformu’nun çağrısıyla, 17.00’de Tünel Meydanı’nda buluşulacak ve Galatasaray Lisesi’ne kadar sloganlarla yürünecek. İstanbul’daki kadınların bu yılki mottosu: “Erkek şiddetinin bahanesi çok, susmaya, haklarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok.”
Yanındayız Derneği ise Beşiktaş Cumhuriyet Demokrasi Anıtı meydanında, 19.00’dan itibaren nöbet tutacak. 2018 yılı
içinde erkekler tarafından öldürülen 200’den fazla kadının ismi okunacak.
İzmir: Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki ÖSYM önünde, saat 17.00’de.
Mersin: Pozcu AVM önünde, saat 18.00.
Trabzon: Uzun Sokak’ta,16.00.
Zonguldak: Madenci Anıtı önünde, 16.30.

Şiddetin bahanesi çok, kadınların susmaya niyeti yok
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.