DOLAR 32,3559
EURO 34,8516
ALTIN 2.405,63
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Sıcaklar bunaltacak güneşte kalmayın!

13.05.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Cihat Aslan’ın haberine tarafından Türkiye’de yüksek basınç merkezinin etkisiyle bu hafta her tarafında Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava akımları etkin olacak.

Normalin üzerinde

Hava sıcaklıklarının çarşamba gününden itibaren gelecek hafta başına kadar hissedilir derecede artacağı mevsim normallerinin 6-10 derece üstünde seyredeceği öngörülüyor. Üç büyük ilde ise beklenilen hava durumuna bakıldığında, Ankara’da ve İstanbul’da en yüksek hava sıcaklığının hafta boyunca 30 derece ve üzerine çıkacağı varsayım ediliyor. Hava uzmanları, sıcaklıkları değerlendirdi.

Prof. Dr. Orhan Neşelendirici (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği): “Bu hafta Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası bilhassa güney kesimlerde, Ege’de sıcaklıkları 35 derecenin üstüne çıkaracak. Hatta İzmir’de 38-40 dereceye de yaklaşabilir. 21 Haziran’dan önce güneş ışınları Kuzey Yarım Küre’ye dikey geliyor. Hem güneşin tepede olan gelmesi, keza de Mayıs ayındaki bu sıcaklıklara o açıdan dikkat edilmeli. Güneşte fazla fazla kalınmamalı. Marmara Bölgesi’nde ve İstanbul’da esinti olduğu için sıcaklık azıcık daha düşük olacaktır, 35 dereceyi bulmaz.”

Lodosla yükseliyor

Adil Tek (Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı): “Afrika üzerinden geçişte çoğunlukla sıcaklıklar artıyor ve lodos etkili oluyor. Yaz mevsimindeki gibi bir hafta süren sıcak hava dalgaları gibi değil. Birkaç gün sürecek ve normale dönecek. yine de güneş ışınlarının tepede olan geldiği saatlerde dışarda olmamaya itina gösterirsek, çok bir bıkkınlık olacağını düşünmüyoruz.”

Prof. Dr. Hüseyin Toros (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği): “Varsayım sonuçlarına göre, Güney Ege Bölgeleri’nde sıcaklık 40 dereceyi bulabiliyor. Bu açıdan o bölgede yaşayan hassas gruplardaki ırk, güneşin dik geldiği saatler arasında olası mertebe dışarı çıkmamalı. Hafta sonu mevsim normallerine dönecek.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.