DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Seyahatlerde maskenizi çıkarmayın!

08.06.2020
A+
A-

Sabahtan Gazetesi’nden Didem Seymen’in haberine kadar koronavirüs küresel salgını sebebiyle bu yazın öteki yaz aylarından fazla daha farklı olacağını gösteren Şişli Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Oğuz İnan, alınması gereken önlemleri sıraladı…

Şehir içi otobüs ulaşımı sırasında; binerken, inerken, duraklarda beklerken ve otobüsün içinde sosyal mesafemize (asgari 1 metre) dikkat etmemiz gerekiyor.

Mutlaka cerrahi maskemizi takmış olarak otobüse binmeliyiz. Otobüsün yeteri kadar iyi havalandırıldığını yoklama etmeli, değilse camların açılmasını talep etmeliyiz. Iki Taraflı kullanılan yüzeylere dokunurken tek kullanımlık peçetelerden faydalanabilir ve bu yüzeylere dokunduktan sonra peçeteyi atmalıyız. O anda kuru peçetemiz yahut bu temas sonrası mümkünse eller yıkanabilir ya da alkol bazlı bir dezenfektanla temizlenebilir. Ama elleri yıkayana dek burun, göz ve ağzımıza dokunmamaya özen göstermeliyiz.

Öksürük, hapşırık gibi durumlarda tek kullanımlık bir peçeteyle burun ve ağzımızı kapatmalı ve bu peçeteyi güvenli bir şekilde atmalıyız. Siperlik kullanımına lüzum olmamakla birlikte kimsesiz kullanılan siperlik kesinlikle tatmin edici bir koruyucu değildir; buna fazla dikkat edilmeli.

Taksi yolculuğu sırasında; maskemizi takıp taksiye binmeli ve yeteri kadar havalandırılıp havalandırılmadığını yoklama etmeli, gerekirse camların açılmasını rica etmeliyiz.

DEZENFEKTAN BULUNDURUN

Taksi şöförünün de maskesini içten şekilde takmış olduğundan emin edinmek gerekir. Yine karşılıklı kullanılan yüzeylere dokunulduysa ve para ile temas edildiyse eller yüze değdirilmeden mümkünse yıkanmalı, değilse alkol bazlı dezenfektanla temizlenmelidir.

Şehirlerarası otobüse binerken; maskemizi takıp otobüse binmeli ve bütün seyahat boyunda burnu ve ağzı kapatacak şekilde doğru takılmış olan maskemizi otobüs içerisinde çıkarmamalıyız.

Çantamızda alkol bazlı dezenfektan bulundurmalıyız. Kesin aralıklarla ellerimizi temizlemeli ve yeniden yüze temas ettirmemeye özen göstermeliyiz.

Seyahat esnasında servis edilen ürünlerin kapalı olmasına uyarı etmeli, değilse tüketmemeyi tercih etmeliyiz. Servisi yapan kişilerin mutlaka maske ve eldiven kullanmaları ve her servisten sonra bu eldivenleri değiştirmeleri gerekmektedir. Valizleri alıp verirken de bağlantı kurallarına itina göstermeliyiz.

MOLADA ELLERİNIZI YIKAYIN!

Ara Verme yerlerinde maskemizi çıkarıp dışında bir tedarik vakit aşmak daha iyi olacaktır. Dinlenme alanlarında aşırılık olan yerlerde bulunmamalı, iki taraflı alan kullanımı sonrası mutlaka ellerimizi yıkamalıyız.

Uçağa binerken ve içerde sosyal mesafe kavramına uyarı etmeli ve yoklama edilmesini beklemeksizin kendimiz için gereken önlemi almalıyız.

Maskemizi uçağa binerken takmalı ve yolculuk her tarafında çıkarmamalıyız. Eğer uzun sürecek bir uçuşsa 4-5 saatte bir maske değiştirilmelidir. Yanımıza tüm bunlar düşünerek yeterince yerine koyma maske almalıyız.

Karşılıklı alanlara kuru peçete ile dokunup atmalı veya el dezenfektanlarından faydalanmalıyız.

Eğer kısa bir uçuş olacaksa erzak tüketmemek düşünülebilir çünkü bunun için maskemizi çıkarmamız gerekecektir. Uzun uçuşlarda yediğimiz ürünlerin hijyenik servis edildiğine uyarı etmeli ve yemeden önce el dezenfektanı ile ellerimizi temizlemeli, kısa sürede yemeğimizi yiyip maskemizi baştan takmalıyız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.